Uvjerenja možete mijenjati, a s njima i nezadovoljstvo svojim životom

Jeste li se možda zapitale kako to da su neke žene uspješne, s lakoćom postižu rezultate, u kvalitetnom su odnosu, poštovane su, samopouzdane i ne znaju za pojam diskriminacije ili pak borbe za jednakopravnost spolova"?! Dok su druge žene doživjele apsolutnu suprotnost od svega ovog navedenog?!Piše: Dubravka Mijatović, psihoterapeutkinja/Republikainfo.com

 
Kroz moje dugogodišnje bavljenje psihodinamikom gdje energetska psihologija izvrsno objašnjava zbog čega nam je život baš ovakav, govori sljedeće: Za svako naše životno iskustvo zaslužna su naša uvjerenja! 

Uvjerenja su određeni zaključci ili misaone forme koji se nalaze u podsvjesnom dijelu našeg uma.

"Nesposobna sam", je jedan primjerak negativnog uvjerenja, nastao u naletu frustriranog roditelja koji je na svaku vašu radnju koja nije ispala kako je on zamislio, dobili razarajuću ocjenu, "nesposobna si"!
I zamislite sad, svakodnevno slušajući takve riječi, dijete nema drugog izbora nego povjerovati u to. Osim što je dijete povjerovalo da je nesposobno, ispod ovog negativnog uvjerenja se nalazi i emocionalna rana puna neugodnih osjećaja.

"Moram mukotrpno raditi da bih zaradila svoj kruh" - Još jedno uvjerenje koje kreira mukotrpnu stvarnost osobe koja ga ima. "Svi su me napustili" je sljedeći zaključak osobe koja je imala hladnu i emocionalno
nedostupnu majku. Njena iskustva u životu će zaista kreirati "napuštanja" od strane partnera ili prijatelja i iznova aktivirati emocionalnu ranu punu bolnih osjećaja koja je zadobivena davno nekad.

Izvrsna je vijest da se uvjerenja mogu mijenjati, a s tim promjenama će se mijenjati i naš život. Evo i načina!
 
Emocionalna rana koja je usko povezana s nekim našim negativnim uvjerenjem "proizvodi" prvenstveno strah i ona kao takva ne dozvoljava promjenu uvjerenja. Ne dozvoljava upravo strah. Promjena uvjerenja od "nesposobna sam" do "sposobna sam", dolazi nakon psihoterapijskog iscjeljivanja ili uklanjanja te iste rane. Tada se otvara prostor za novo, konstruktivno uvjerenje koje će služiti za našu dobrobit. Negativno izbacimo i pozitivno prirodno zauzima to isto mjesto.
 
Naše okolnosti nam neće dati kvalitetu života, ljubav, kompetentnost, posao s kojim smo zadovoljni, zdravlje i druge benefite ako mi to same sebi ne pružimo i ne izgradimo takvu unutarnju klimu.

Ali ta klima mora biti autentična, Vaša izjava "ja zaslužujem ljubav" mora imati skladnu unutarnju podršku cijelog vašeg bića i znanje da je to stvarno tako. Tada je autentična bez sumnje i bilo kakvih drugih primjesa.

Tada ćete kreirati ljubav na svakom koraku.

U svemu ovom je najvažnija veza između 'sebe i sebe' tj. odnosa prema sebi. Zato sebe tretirajte dobro. Tada ćete se prestati "boriti", uzaludno se iscrpljivati i okrivljavati okolnosti za vaš težak život. Život kojeg ste zamišljali i koji ima najljepše slike samo vama znane, ostvarit ćete onog trenutka kad se posvetite unutarnjoj transformaciji.

Zasigurno!


(Više o ovim i sličnim pitanjima potražite na Dubravka Mijatovic - Zona cjelovitosti)

Komentari:

No comment.

"Herceg-Bosno u srcu te nosim"

Top teme


 

Trach

Promo

Kolumna