Hoće li Jurišićev HSP završiti kao i njegovi prethodnici?

Najmalobrojniji, a ujedno i najrazjedinjeniji narod u BiH zapao je u ćorsokak i ne zna se ka' će iz njega izaći. Problemi razjedinjenosti naročito su kulminirali nakon prošlih općih izbora. HDZ BiH je dobio izbore, a nije dobio vlast na federalnoj razini. Ni u koaliciji s HDZ1990.

Nasuprot tomu, HSP BiH nije dobio izbore, a dobio je vlast na federalnoj razini. Uspjelo mu je to u koaliciji s članicama „Platforme“.

Piše: Ilija Šagolj

Općepoznata je činjenica da političke stranke sa hrvatskim predznakom koje su dobile izbore nisu ušle u vlast na federalnoj razini. Odmah nakon općih izbora ovaj portal je objavio kolumnu: „Čović dobio izbora, a kako dobiti vlast“. Naša su se prognoziranja ostvarila. HDZ BiH s predsjednikom  Draganom Čovićem nije ušao u vlast na federalnoj razini. Ni sa koalicionim partnerom HDZ1990 predsjednikom Božom Ljubićem, koja je nakon izbora raskinula koaliciju sa HSP-om BiH. Sreću ili nesreću je imala HSP-a BiH da zasjedne u fotelje federalne izvršne vlasti i da s koalicionim partnerima „Platformašima“ preuzme ingerencije i nad javnim poduzećima i drugim javnim ustanovama i institucijama.

Sudeći prema izbornim rezultatima, ispada krajnje nelogično. Međutim, iako mnogi kažu da je to nezakonito, opravdanim se nameće pitanje zašto pobjednici na izborima zakonski ne ospore novouspostavljenu vlast. Bez obzira što je Visoki predstavnik za BiH osporio tumačenje Središnjeg zbornog povjerenstva BiH o nelegalnosti uspostave federalne Vlade i proglasio je legalnom, opravdanim se postavlja pitanje zašto HDZ BiH nije pokrenuo ocjenu njezine ustavnosti. Ili, zašto su dopustili da s takvim Izbornim zakonom idu na izbore? Zašto nisu prolongirali izbore do donošenja pravičnijeg izbornog zakona za kojeg su predstavnici svih hrvatskih političkih stranaka, također, javno upozoravali da je nepravičan? I o tome je ovaj portal napisao kolumnu pod naslovom: „Odgoditi izbore do donošenja novog izbornog zakona“.

Kao odgovor na takvu vlast, jedan broj političkih stranaka sa hrvatskim predznakom je sa HDZ-om BiH pristupio uspostavi Hrvatskog narodnog sabora koji ne prizna federalnu vlast smatrajući je nelegalnom, nametnutom, pučističkom, nezakonitom… I praksa je pokazala da novoimenovani dužnosnici iz reda HSP-a BiH u FBiH ne nailaze na dobar prijam na područjima sa hrvatskom većinom. Velika su poniženja za obilježavanja određenih prigoda doživjeli predsjednik FBiH Živko Budimir i ministar Vjekoslav Čamber pa i sam predsjedenik HSP BiH, Zvonko Jurišić.  

I umjesto da osmisle političku strategiju i okrenu se aktivnostima kako bi pridobili narodnu potporu, ojačali stranačku infrastrukturu i nadišli status minorne stranke, u HSP BiH su, po svim prilikama, uslijedile podjele. Zorno je to došlo do izražaja ovih dana na nekim portalima gdje Živka Budimira pokušavaju predstaviti demokratom, a Zvonku Jurišića autokratom. Iako autori takovih tekstova misle da jednom dižu autoritet, a drugom ga srozavaju, zasigurno su u velikoj zabludi. I to, prvenstveno, iz razloga što tamošnji dužnosnici još nisu postigli ni stvarni ni funkcionalni autoritet. Dapače, time ga samo još više srozavaju.

Iako za mnoge stranke koje se bore oko postavljanja svojih kadrova na određene dužnosti vrijedi staro narodno pravilo: „Mala bara puno krokodila“, za HSP važi sasvim obrnuto pravilo. A ono glasi: „Velika bara malo krokodila“. Unatoč tomu, i malo „krokodila“ je unijelo pomutnju i neslogu u svoje redove. Navraćajući vodu svatko na svoj mlin po tom pitanju, svi su izgledi da bi im voda mogla odnijeti mlin i prije nego što samelju mlivo pa bi bez svega mogli ostati. Ustvari, problem leži u činjenici što su dobili veliki zalogaj, a  ne mogu ga progutati. Ali zato su počeli gutati jedan drugoga. Ili to, sad za sad, samo nagovještavaju. A taj je zalogaj najprofitabilnija tvrtka „Elektroprivreda HZ HB“. Budući da tu tvrtku smatraju „bankomatom“ vladajuće političke stranke, u Kadrovskom su se povjerenstvu pojavili apetiti za postavljanjem svoga kandidata na tu poziciju. Iako je, prema našim saznanjima, u HSP već odlučeno da ta pozicija pripadne Nikoli Krešiću, bratu Stjepana Krešića koji je odigrao ključnu ulogu u sazivanju Doma naroda federalnog Parlamenta i inauguraciji platformaške Vlade, neki su mu to zaboravili i javno su ustali protiv toga.

Ako je u pitanju nepotizam onda bi to bila hvale vrijedna gesta Krešićevih protivnika. Međutim, opravdanim se postavlja pitanje zašto se nisu suprotstavljali i ranije takovim negativnostima u kojima je po rodbinskoj vezi popunjen veliki broj članova upravnih i nadzornih odbora. Zasigurno je samo da do nesuglasica u HSP nije došlo zbog toga što je upitna stručnost kandidata nego čiji je kandidat. Uostalom, odavno se u ovoj zemlji ne vrednuje stručnost nego podobnost. I to svatko po svojim kriterijima. I nedavno je u HSP BiH između Jurišića i dopredsjednika Josipa Perića došlo do velikih razmirica oko drugoga kandidata za istu poziciju. I taman kad su sanirane te posljedice uslijedile su nove. Možda ove i neće biti bezbolne kao prethodne. Dapače, mogle bi biti i sa nemjerljivim posljedicama za HSP kojima je dana vlast, a ne znaju je sačuvati. Tko zna kako će sve ovo završiti? Na kraju se zasigurno nameće logično pitanje: Hoće li i Jurišićev HSP završiti  kao i njegovi prethodnici?

Komentari:

No comment.

Ulizice - najgori ljudi na svijetu

Top teme


 

 

Trach

Promo

Kolumna