ŠTA JE NAMA BARCELONA? Da su se žrtvama terorizma u Barceloni poklonile samo Sarajlije kojima je taj grad napravio stanove, Titova ulica bi bila krcata!

“Trebali bismo večeras biti sretni, ali nismo sretni, jer se danas bombarduje Sarajevo”. Ovim je riječima prije 25 godina na otvaranju Ljetnih olipmijskih igara u Barceloni, Pasqual Maragall, gradonačelnik glavnog grada Katalonije počeo svoj govor. Maragallove riječi-krik, vrisak, koje su ušle u domove milijardi ljudi širom planete, bile su, do tada (a i od tada!) najdirektnije upozorenje svijetu da se jedan evropski grad razara, a njegovi stanovnici svirepo ubijaju i, istoremeno, apel da se to barbarstvo zaustavi.

Opširnije...

Pusta područja i prazni domovi

Odlazi nam narod. Svakim danom bh prostori su su sve više pusti. Zatvaraju se škole. Smanjuje se broj učenika, kako osnovaca tako i srednjoškolaca, a i studenata. Odlaze nam i oni koji su osposobljeni za izgradnju boljeg i pravednijeg društva, ali vladajući za njima ne mare. Njima trebaju poslušni, a ne sposobni. Nažalost, vladajući se ponašaju kao da masovno iseljavanje iz zemlje nije njihov problem nego nekog drugog i na to ne reagiraju.

Opširnije...

"Pitanje krivnje" i "groblje Mira" na brdu Bile kod Mostara

Kratko, dvadeseto stoljeće (1914. – 1989.), po Hobsbowmovim kriterijima, je obilježeno s tri planetarna totalitarizma, pri čemu se posebice kod klerikalnih i nacionalističkih ideologa uobičajila praksa suviše olakog izjednačavanja fašizma, nacional-socijalizma i komunizma.

Opširnije...

Što je to bh. ustavni patriotizam?

„To je taj koji diže prašinu i uznemirava palanku“ - Oskar Davičo o Mirku Kovaču, “Vrijeme koje se udaljava”.

Opširnije...

Arsen – pjesnik ljubavi ljubavnika

Onaj ko sluša Arsena Dedića sa 18 sigurno je za neku od klinika koja se ne bavi ni centimetrom ispod glave.

Opširnije...

Kada vukovi čuvaju ovce

I Hollywood se trese u zabrinutosti koliko se u BiH krenulo snimati filmova. Prvo o Izetbegovićima, pa onda evo i o Karadžiću i Bobanu. Koliko će samo dana ovce raditi i proračun puniti da bi se isfinancirali najnoviji "u inat" filmovi u Bošnjaka, Srba i Hrvata. Već se javljaju i junaci koji su voljni valjda besplatno snimati te filmove - iz čistog domoljublja. Već najavljuju da nas to neće ništa koštati, osim desetke tisuća maraka iz proračuna.

Opširnije...

No comment.

Sex, laži i video vrpce

Top teme

Trach

Promo

Kolumna