Tko je, kako i zašto želio ubiti Nobila i ‘pakirati’ Blaškiću?

U Sarajevu je nedavno predstavljena knjiga odvjetnika iz Hrvatske Ante Nobila ‘Obrana hrvatskog kontraobavještajca Josipa Perkovića na njemačkom sudu’. U knjizi Nobilo piše o hrvatskom pravosuđu, političkim relacijama, njemačkom pravosuđu kao i brojnim tajnim, obavještajnim i kontraobavještajnim vezama i zbivanjima na području bivše Jugoslavije i Njemačke. Kako piše, on je svoje iskustvo s tajnim službama iz obrane generala HVO-a Tihomira Blaškića koristio u obrani Perkovića. Upravo njegov branjenik Perković, kako to piše, svojedobno mu je spasio mu život od „ljudi iz Herceg-Bosne“.

Opširnije...

Brammertz: Karadžić nije heroj, već ratni zločinac

Glavni haški tužitelj Serge Brammertz u intervjuu za Deutsche Welle kaže da je sretan zbog presude Karadžiću ali naglašava da to "nije razlog da otvori šampanjac".

Opširnije...

USTAŠKE ULICE SVE TEŽI TERET MOSTARA Šušnjar: Hrvatski političari trebaju se ispričati hrvatskom narodu

Peticija kojom se od visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka i OHR-a traži da ukine ustaške nazive ulica u Mostaru, pokrenutu povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta, dobila je i svoje pokrovitelje - organizaciju PRO-budućnost, USAID-ov projekt izgradnje mira i povjerenja među građanima i građankama svih etničkih i vjerskih skupina u BiH, a koju provodi američka humanitarna organizacija Catholic Relief Services (CRS), s partnerima: Caritasom BiH, Institutom za razvoj mladih KULT, Forumom građana Tuzla (FGT), Helsinškim parlamentom građana Banjaluka (hCA) i Nansen dijalog centrom Mostar (NDC). Kao zaključci ovog mini okruglog stola istaknuto je ustrajanje na proširenju i afirmaciji inicijative i širem konsenzusu, poduzimanje mogućih koraka kako bi se promijenila imena ulica, pa čak i "dekretom" visokog predstavnika Valentina Inzka ili odlukom mostarskog gradonačelnika Ljube Bešlića. Od svih sudionika moglo se čuti kako se "imena ustaških dužnosnika moraju zauvijek ostaviti u ropotarnici prošlosti", ali i da će se zatražiti svojevrsna isprika odgovornih za takvo imenovanje ulica, da se pogreške iz prošlosti dijela političara ne mogu pripisivati cijeloj jednoj stranci, a posebno ne jednom narodu, te  da se primjer iz Mostara treba primjeniti i na cijelu BiH, pa čak i regiju, odnosno, zemlje bivše Jugoslavije.

Opširnije...

Arheološki zamah u Badnju, stručnjaci iz više zemalja opet istražuju pećinu

18. ožujka, nakon tridesetogodišnje stanke, ponovno su počela arheološka istraživanja pećine Badanj kod Stoca. Na terenu je 5 arheologa iz više država, te tri studenta, a radovi će trajati do 3. travnja.

Opširnije...

Bh. biskupi o Bleiburgu, iseljavanju i radu nedjeljom: Otvarati radna mjesta, moliti za nevine, ne raditi nedjeljom

"Biskupi su sa žaljenjem primili na znanje uskraćivanje pristanka dijecezanskog upravitelja biskupije Gurk-Klagenfurt mons. Guggenbergera u Austriji u vezi s Euharistijskim slavljem na Bleiburgu. Podržavajući priopćenje Hrvatske biskupske konferencije u vezi s tim, ističu potrebu da se, na dostojanstven način i uz poštivanje svih zakona države domaćina, nastavi moliti za tisuće nevino stradalih ljudi".

Opširnije...

Karadžić za RTRS iz Haaga poručio: Srpski narod i ja smo pobijedili; Stvorena je Republika Srpska

Nakon što je sudsko vijeće Međunarodnog rezidualnog mehanizama za kaznene sudove, Radovana Karadžića, bivšeg predsjednika RS-a, osudilo na doživotni zatvor, preinačivši mu tako prvostupanjsku presudu od 40 godina, on je iz Haaga, preko svog odvjetnika i člana odvjetničkog tima obrane Marka Sladojevića, poslao poruku srpskom narodu. Poručio je da su oni i srpski narod "pobijedili jer imaju Republiku Srpsku".

Opširnije...

No comment.

Bijednici

Top teme


 

 

Trach

Promo

Kolumna