Američki svjedoci u Haagu potvrdili: Daytonski sporazum po planu Radovana Karadžića

Tijekom svjedočenja na koje je pozvan kao svjedok obrane Radovana Karadžića, američki profesor Ronald Hatchett kazao je da je Karaždić predlagao podjelu BiH na dvije autonomne republike – srpsku i muslimansko-hrvatsku u omjeru 49 prema 51 posto. State Departmen je to odbio, da bi Daytonskim sporazumom bilo potvrđeno skoro isto rješenje.Na poziv obrane Radovana Karadžića, nekadašnjem predsjedniku bosanskih Srba kojem se sudi pred haškim tribunalom pod optužbom za genocid brojne zločine tijekom rata u BiH. Prošli tjedan svjedočio je i bivši časnik američke vojske, potom i profesor Ronald Hatchett, koji je zajedno s kolegama iz Fondacije Lord Byron, na čijem je čelu američki Srbin Srđa Trifković, u rujnu 1994. godine posjetio Pale.

Kako je kazao pred haškim sudom, tamo se uvjerio u "mirovne napore doktora Karadžića koji je pred gostima iz Amerike odbacio prijedlog generala Tolimira da se rat okonča ulaskom srpske vojske u Sarajevo", izvijestila je Agencija SENSE. Pored toga, Karadžić mu je u odvojenom razgovoru predložio da se BiH podijeli na dvije autonomne republike – srpsku i muslimansko-hrvatsku u omjeru 49 prema 51 posto. Profesor Hatchett tvrdi da je prjedlog prenio tadašnjem američkom predsjedniku Billu Clintonu kome se "ideja svidejla", ali ju je State department odbacio.

Nešto više od godinu dana kasnije, u studenom 1995. godine, u Daytonu je usvojena platforma koja se, kaže svjedok, puno ne razlikuje od Karadžićeve.  (v.s./republikainfo.com)

Komentari:

No comment.

Lideri

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna