BIH VIŠE OD 20 GODINA NE ZNA KOLIKO IMA STANOVNIKA Bevanda potvrdio: Odgađa se popis stanovništva u BiH

"Najavljeni popis stanovništva u BiH najavljen za travanj ove godine bit će odgođen za pola godine nakon prigovora Europske komisije da ne postoje tehnički uvjeti za njegovu provedbu, izjavio je jučer, četvrtak 17. siječnja, za medije u Mostaru predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda. U BiH od 1991. nije proveden popis stanovništva."Neće biti popisa na proljeće, ali će biti u listopadu. Stav je Europske komisije da popis treba odgoditi do listopada. Vijeće ministara je osiguralo novac, a jedini je problem neodgovornost naših institucija zašto do popisa neće doći u travnju", rekao je Bevanda.

On je pojasnio da je Vijeće ministara zadužilo Agenciju za statistiku da za sljedeću sjednicu dostavi izmjene Zakona o popisu kojim će se uvažiti preporuke Međunarodne promatračke misije o pomicanju popisa za šest mjeseci.

Također, Agencija za statistiku zadužena je za pripremu te dostavljanje akcijskog plana Vijeću ministara s točno utvrđenim rokovima i nositeljima aktivnosti u svezi s pripremom popisa.

Na sjednici je naglašena potreba rješavanja otvorenih pitanja koja se odnose na neusuglašenost pravnih propisa, neutvrđenost entitetske linije, nepostojanje jedinstvenog registra prostornih jedinica i određene probleme u vezi s planiranjem sredstava u statističkim institucijama potrebnim za financiranje troškova popisa.  


Inače, popis stanovništva u BiH trebao se provesti početkom travnja ove godine, a posljednji je proveden prije 1991. Jedini razlog zbog neprovođenja popisa stanovništva u BiH su političke nesuglasice.
Iz Europske statističke agencije (EUROSTAT), koncem prošle godine upozorili su da ne postoje tehnički uvjeti za provedbu popisa stanovništva predlažući odgodu istog.

Zbog ovih razloga u BiH se nastavlja blokada bilo kakvog približavanja zemlje prema EU jer je provođenje popisa stanovništva jedan je od uvjeta za podnošenje zahtjeva za otvaranje pregovora s Europskom unijom o članstvu BiH. /republikainfo.com/

Komentari:

No comment.

Mačke u frižideru...brrr

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna