ZAŠTO BAŠ SAD Izetbegović traži od Ustavnog suda ukidanje Dana Srpske

Izetbegović je zatražio ocjenu ustavnosti Zakona o praznicima RS-a koji je u četvrtak, 17. siječnja,podnio Ustavnom sudu BiH i predložio da članovi Zakona kojim se utvrđuje Dan Republike Srpske budu proglašeni neustavnim.

 


Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović Ustavnom sudu BiH podnio je zahtjev za ocjenu ustavnosti članova Zakona o praznicima Republike Srpske kojima se, kao službeni praznik u tom entitetu, 9. siječanj utvrđuje kao Dan Republike.

"Zakon o praznicima u RS nije u suglasnosti s Ustavom BiH i međunarodnim konvencijama koje štite ljudskih prava.
 Smatram da svako propisivanje praznika entiteta koji simboliziraju samo jedan, ili samo dva od tri konstitutivna naroda u Bosni i Hercegovini, predstavljaju mjere koje su sračunate na razlikovanje, isključivanje, ograničavanje ili davanje prvenstva, zasnovano na nacionalnom ili etničkom porijeklu i da imaju za cilj narušiti ili kompromitirati priznavanje, uživanje ili vršenje, pod jednakim uvjetim, ljudskih prava i osnovnih sloboda u svim oblastima života", stoji u Izetbegovićevom zahtjevu. 

Nadalje, on piše da je 9. siječanj  1992. godine datum kada je Skupština srpskog naroda u BiH usvojila Deklaraciju o proglašenju Republike Srpskog naroda BiH na područjima srpskih autonomnih regija i oblasti i drugih srpskih etničkih cjelina u BiH, te da je Deklaracijom predviđeno i „teritorijalno razgraničenje s političkim zajednicama drugih naroda Bosne i Hercegovine.

"Ovim se namjerava formirati država dominantno jednog - srpskog naroda uz apsolutno isključivanje i diskriminaciju svih drugih naroda i gaženje njihovih prava. To će se kasnije pokazati i tijekom agresije na BiH kada je na tom području izvršeno sustavno i plansko etničko čišćenje svih koji nisu Srbi, uz činjenje brojnih drugih povreda međunarodnog humanitarnog prava, što će kulminirati genocidom nad Bošnjacima u Srebrenici. Potpuno je izvjesno da se ovaj datum u Republici Srpskoj proslavlja kao datum isključivo vezan za srpski narod pri čemu se priređuju crkvene svečanosti proslave ovog praznika. Ovog datuma se također slavi i krsna slava Republike Srpske - Sveti Arhiđakon Stefan što jasno ukazuje na službenu vezu i odnos Republike Srpske prema isključivo jednoj religioznoj skupini – pravoslavcima, pri tome zanemarujući sve druge grupe i pojedince koji žive u Republici Srpskoj", piše Izetbegović te zaključuje kako se istim daje do znanja pripadnicima nesrpskog naroda da to nije njihov praznik već da se ovaj datum vezuje samo sa pripadnike Srpskog naroda. /republikainfo.com/
 

Komentari:

No comment.

Mačke u frižideru...brrr

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna