UN se ispričao zbog 'Marša na Drini'!

Nakon što su američki Bošnjaci tražili javnu ispikru od UN-a zbog sviranja srpske borbene pjesme 'Marš na Drinu', stigla je isprika Ban Ki-moonovog glasnogovornika. Ovo je do sada najveći skandal srbijanskog predsjednika Opće skupštine Vuka Jeremića.Glasnogovornik glavnog tajnika UN-a Martin Nesirky uputio je ispriku zbog puštanja 'Marša na Drinu' tijekom koncerta održanog u čast Srbiji koja je preuzela predsjedavanje Glavnom skupštinom.
"Rečeno nam je da je pjesma 'Marš na Drinu' pjevana tijekom srpskih napada na bosanske gradove uz Drinu koja razdvaja ove dvije države", rekao je Nesirky i dodao je su u UN-u svjesni da je pjesma uvrijedila ljude, piše The Huffington Post. Objasnio je da Ban Ki-moon nije znao da u koje se svrhe koristila sporna pjesma.

Naime, u sjedištu Ujedinjenih naroda u New Yorku, organiziran je novogodišnji koncert zbora Viva Vox, koji je raznim interpretacijama pop i rok pjesama, ali i koračnicom 'Marš na Drinu' podigao publiku na noge u dvorani generalne skupštine.

Nakon toga, američki Bošnjaci uputili su prosvjedno pismo glavnom tajniku UN-a, zbog izvedbe srbijanske pjesme 'Marš na Drinu' i traže javnu ispriku u ime bošnjačkih ratnih žrtava.

Predsjednik Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA) Haris Alibašić uputio je protestno pismo glavnom tajniku UN-a Ban Ki-Moonu, zbog izvedbe, kako je Alibašić naziva 'genocidne' pjesme 'Marš na Drinu' u UN-u.  Zatražio je javnu ispriku i uklanjanje sporne pjesme sa službenih stranica UN-a. Pjesma je izveo srbijanski zbor Viva Vox na svečanom novogodišnjem koncertu UN-a.
Alibašić u pismu Ban Ki-Moonu navodi kako mu se obraća u ime 350 tisuća američkih i 50 tisuća kanadskih Bošnjaka, koji su razočarani prisustvom Ban Ki-Moona koncertu održanom u Ujedinjenim nacijama, a koji je organizirao Vuk Jeremić, ministar vanjskih poslova Republike Srbije.

'Koncert je bio skandalozno ponižavanje žrtava genocida u BiH, jer je orkestar svirao ozloglašenu i nasilničku srpsku nacionalističku pjesmu 'Marš na Drinu'. Genocid, silovanja, ubojstva i etničko čišćenje nesrpskog stanovništva u Srebrenici i Žepi, su izvršavani od strane srpskih nacionalista upravo uz tu pjesmu. Ta je fašistička pjesma korištena u cilju motiviranja i potpaljivanja mržnje protiv nesrpskog stanovništva, a navela je na ubijanje na tisuće Bošnjaka. Nažalost, ista pjesma je odzvanjala hodnicima Ujedinjenih nacija u New York-u, a članovi Ujediinjenih nacija su je punog srca podržali', piše, između ostalog u prosvjednom pismu američkih i kanadskih Bošnjaka glavnom tajniku UN-a. (Izvor: Dnevnik.hr)

Komentari:

No comment.

Mačke u frižideru...brrr

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna