Okrugli stol o hrvatskom pitanju u Mostaru

Hrvatsko pitanje u BiH je jednakopravnost Hrvata s ostala dva konstitutivna naroda, što u medijima nije dovoljno predstavljeno, izjavio je danas u Mostaru tijekom okruglog stola o hrvatskom pitanju u BiH profesor na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru Milan Vego.

 


"Za to postoji i objektivna i subjektivna krivica. Dakle, i hrvatski političari snose dio odgovornosti zbog toga što nisu sačuvali dosadašnje medije", smatra Vego naglasivši kako je više pozornosti , što se tiče financiranja, trebalo posvetiti Hercegovačkoj televiziji, koja je ugašena, i Radiju Herceg-Bosna, koji je na izdisaju.

Predsjednik Udruge hrvatskih novinara u BiH Ljubo Kovač kazao je kako  hrvatsko pitanje nije dobro predstavljeno u medijima te da Hrvati imaju dosta razloga za nezadovoljstvo. Smatra kako je razumljivo da Hrvati, kao konstitutivan narod, žele imati svoj kanal navodeći iskustva kako u svijetu i nacionalne manjine imaju programe na svom jeziku.

Na pitanje je li neumjesno govoriti o hrvatskom kanalu kada se  tri postojeća elektronska medija doslovno financijski raspadaju, Kovač navodi kako je unatoč tomu opravdano i legitimno zakonsko pravo to tražiti.

Na pitanje što je hrvatsko pitanje u medijima: manjak novinara, manjak urednika, urednik portala neznase.ba Ilija Šagolj u izjavi novinarima kazao je kako je stanje takvo da čim se takne u HDZ onda se taklo u hrvatski nacionalni interes.  "Mi smo imali i previše urednika na hrvatskim medijima i znamo kako su završili ti mediji", istaknuo je Šagolj. "Zoran primjer  kako je trebalo raditi jeste bivša HABENA današnja FENA, koja se inkorporirala s BH PRESS-om i  danas besprijekorno funkcionira kao FENA", smatra Šagolj.
 
Kazao je kako se ne protivi kanalu na hrvatskom jeziku, ali da ne vidi potrebu njegovog formiranja jer se i na javnom servisu može govoriti na hrvatskom jeziku. Priča  o trećem kanalu je, u stvari, bacanje prašine u oči i skretanje pozornosti sa stvarnih problema.

Urednica magazina "Republika" i portala republikainfo.com  Vera Soldo novinarima je kazala kako su u solidnoj poziciji oni mediji koji su u privatnom sektoru dok su javni mediji, najviše radiopostaje, u jako teškoj situaciji što dovoljno govori o političarima i njihovim iskrenim idejama kada se govori o medijima na hrvatskom jeziku.

"Imamo slučaj Hercegovačke televizije, Radija Herceg-Bosne i brojnih radija koji su na izdisaju i vidimo  da tu nije bilo ideje da se sačuvaju postojeći hrvatski mediji", kazala je Soldo. Na upit  je li realno govoriti o trećem kanalu unutar javnoga servisa sve dok javni servis grca u financijskim problemima, Soldo je kazala kako je, što se tiče političara, to realano jer su podigli ruku za takvo nešto, no  nakon dva dana svi su kazali kako to neće podržati.

Inače, okrugli stol pod nazivom "Hrvatsko pitanje u BiH-medijsko predstavljanje" organizirala je Udruga hrvatskih novinara u BiH. (Izvor: FENA)

Komentari:

No comment.

Mačke u frižideru...brrr

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna