ŠARENA LAŽA Ne postoji Nacrt zakona o RTV kanalu na hrvatskom jeziku

Suprotno nekim najavama, ministar komunikacija i prometa BiH Damir Hadžić (SDP) na današnjoj sjednici Vijeća ministara BiH nije uputio prijedlog nacrta zakna o RTV kanalu na hrvatskom jeziku. Namie, isti je samoinicijativno i bez konsultacija s ministrom Hadžićem kao i bez teksta rješenja, uputio predsjedavajući Vijeća ministara Vjekoslav Bevanda. Zbog nepostojanja zakonskog materijala, o istom se nije niti raspravljalo.

 

O RTV kanalu na hrvatskom jeziku stiglo je i reagiranje mjerodavnog ministra Hadžića. "Želimo informirati javnost da materijal Nacrta zakona o RTV kanalu na hrvatskom jeziku ne postoji niti je ovo ministarstvo predlagač zakonskog materijala. Pitanje RTV kanala na hrvatskom jeziku i uopće djelovanja Javnog RTV servisa potrebno je promatrati s aspekta struke, a ne politike. Ne želimo i nećemo dozvoliti nepotrebno podizanje političkih tenzija po tom pitanju. Činjenica je da se Nacrt zakona o RTV kanalu na hrvatskom jeziku nalazi u Programu rada prethodnog VM BiH za 2012. Jednako tako je i činjenica da je Program rada VM BiH za 2012. dokument Vijeća ministara iz tehničkog mandata. Tadašnji ministri SDA i Stranke za BiH su očito bili suglasni s ovakvim rješavanjem pitanja RTV kanala na hrvatskom jeziku ali i pitanja načina rada Javnog RTV servisa i sustava", stoji u reagiranju.

Također, ističe se da materijal o Nacrtu zakona o RTV kanalu na hrvatskom jeziku postoji niti je pripreman u Ministarstvu komunikacija i prometa BiH.

"Nacrt zakona ne postoji ni u pisarnici Generalnog tajništva Vijeća ministara BiH. Zbog svega navedenog, a u nedostatku relevantnih podataka, Vijeće ministara BiH je jednoglasno potvrdilo skidanje ove točke s dnevnog reda 28. sjednice VM BiH", pojašnjava se.

Također se naglašava da će Ministarstvo komunikacija i prometa BiH, problematiku djelovanja javnog servisa i odgovarajućih zakonskih rješenja, pripremati u suradnji s Europskom komisijom i relevantnim preporukama o radu javnog servisa.
"Umjesto razgovora o mogućim etničkim kanalima naša prioritetna obveza je da u skladu s preuzetim međunarodnuim obvezama završimo reformu Javnog RTV servisa i formiramo Korporaciju javnih emitera. To je preduvjet za uspješnu realizaciju Projekta Digitalizacije koji omogućava potpuno nove i brojne perspektive u sektoru radio difuzije.“, istaknuo je državni ministar komunikacija i prometa BiH, Damir Hadžić.

Ovo je ujedno i znak da su najave o "hrvatskom RTV kanalu" od strane pojedinih hrvatskih političara samo ciljano podizanje tenzija među hrvatskim korpusom u BiH. U suprotnom, ukoliko su te inicijative iskrene to bi mogao biti i znak prvog, ozbiljnijeg razmimoilaženja stavova u novoj parlamentarnoj, koalicijskoj većini, prvenstveno HDZ-a i SDP-a.  /republikainfo.com/

Komentari:

No comment.

Pravo

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna