PRITISAK NOVE KOALICIJE Vlada Federacije u blokadi

Zbog nedolaska ministara iz reda NSRZB-a, SDA i HSP-a te nepostojanja kvoruma, za danas najavljen nastavak sjednice Vlade F BiH nije održan. Navedeni ministri ne žele nazočiti sjednici sve dok premijer Nermin Nikšić ne povuče svoju nezakonitu odluku o Razvojnoj banci.

  Za danas zakazani nastavak 69. sjednice Vlade Federacije BiH nije održan zbog nedostatka kvoruma, odnosno nedolaska ministara iz Stranke demokratske akcije, Narodne stranke Radom za boljitak i Hrvatske stranke prava. Naime, nastavku sjednice je, uz premijera FBiH, nazočilo sedam ministara iz SDP-a BiH. U prvom dijelu 69. sjednice, održanom 22. studenog 2012, uz prisustvo članova Vlade iz svih stranaka, razmatrani su Nacrt proračuna FBiH za 2013. i Nacrt zakona o njegovom izvršenju. Zbog neodržavanja nastavka 69. sjednice Vlade FBiH, premijer Federacije BiH Nermin Nikšić za danas je najavio konferenciju za medije.
Federalna vlada sada je u svojevrsnoj blokadi.

Podsjetimo, dopremijer Jerko Ivanković-Lijanović prije prvog dijela navedene sjednice od 22. studenog, tražio je da se, prije održavanja sjednice Vlade FBiH, održi Skupština Razvojne banke FBiH, dok je Nikšić zakazao Skupštinu nakon sjednice.

Međutim, Nikšićev prijedlog nije prihvaćen, nakon čega su ministri HSP-a, SDA i NSRZB-a napustili sjednicu, a Vlada FBiH ostala bez kvoruma, pa je sjednica prekinuta. No, nakon dodatnih konsultacija, prvi di osjednice je ipak održan.

Naime, Nermin Nikšić premijer Vlade FBiH, u svojstvu predsjednika Skupštine Razvojne banke Federacije Bosne i Hercegovine, donio je odluku kojom je stavio van snage odluku Nadzornog odbora ove federalne institucije i produžio mandat postojećoj upravi banke, počevši od 28. studenog ove godine, kada je trebao biti i okončan
dugogodišnji mandat Ramiza Džaferovića na čelu uprave Razvojne banke FBiH, time na sebe preuzevši ingerencije cjelokupne skupštine, kršeći Zakon o Razvojnoj banci i Zakon o gospodarskim društvima.
O ovoj odluci premijera većina članova Skupštine doznali su tek nakon što je ista donesena.

"Ja nisam spreman dopustiti da zbog političkih odnosa bude ugrožena fiskalna stabilnost F BiH, pa i države u cjelini i iskoristit ću sve zakonske i ustavne mogućnosti da to spriječim", kazao je Nikšić, pravdajući svoj pravno sumnjiv potez.

Na ovu njegovu tvrdnju, njegov kolega, dopremijer i ministar Jerko Ivanković Lijanović kaže: " Dok je premijer izvan zakonitosti, potpuno je logično da Vlada ne može funkcionirati. Na žalost, premijer se još nije vratio u zakonske okvire djelovanja, ali ja se nadam da će se to dogoditi, kako bi mogli normalno nastaviti s radom." On je kazao da je od premijera Nikšića zatraženo da povuče spornu odluku.

U svakom slučaju ovo je, nakon "slučaja Desnica za ljevicu", početak ozbiljne krize u Vladi F BiH koja će, zacijelo, imati i sudski epilog. /republikainfo.com/

Komentari:

No comment.

Pravo

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna