POSJET FUELEA Nema više rokova za BiH - Europski put prepušten "osjećaju" političara

Europski komesar za proširenje Štefan Fuele koji je boravio u posjeti BiH ocijenio je na današnjoj konferenciji za medije da bh. političari nisu ispoštovali zadane rokove iz Mape puta od lipnja ove godine, ali je naglasio da Sarajevo napušta ohrabren da je ipak napravljen napredak na tom polju. Inače, Fuele se, na odvojenim sastancima, sastao i s Dodikom, Čoviće, Lagumdžijom i Tihićem.

 

Kazao je da je danas održan konstruktivan drugi sastanak Dijaloga na visokoj razini u procesu pristupanja Europskoj uniji, ali da se u sljedećim godinama nužno trebaju provoditi ekonomske, političke i društvene reforme kada je u pitanju proces pristupanja BiH Europskoj uniji.

Podsjetio je da još ne postoji jasan dogovor kod implementacije presude Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu u predmetu 'Sejdić i Finci' te da nije uspostavljen mehanizam koordinacije za sve razine vlasti za vođenje dijaloga između BiH i Europske unije putem kojeg bi o važnim pristupnim pitanjima BiH mogla govoriti jednim glasom.

Sve to, smatra Fuele, dovest će do odgađanja pristupanja BiH, ali je naglasio da za BiH članstvo u Europskoj uniji ostaje perspektiva te da se zadatci i uvjeti za to neće promijeniti.

Potcrtao je još jednom da BiH ipak ne može predati kredibilnu aplikaciju za članstvo bez implementacije presude 'Sejdić i Finci' kojom se moraju ukloniti diskriminatorne odredbe manjina te naglasio da se taj proces ipak ne može unedogled odugovlačiti.

Podsjetio je i da Hrvatska sljedeće godine postaje punopravna članica EU zbog čega će biti važno do tada nastaviti trilateralne razgovore između BiH, Hrvatske i Eiropske unije da bi BiH mogla nastaviti izvoziti svoje proizvode u EU.

"Pristupanje BiH EU je važno da bi država postala konkurentna na tržištu putem otvaranja novih radnih mjesta, dobila bi kvalitetnije obrazovanje te imala učinkovito pravosuđe zbog čega je velika odgovornost na bh. političkim liderima da to i ostvare", dodao je on.

Pozdravio je tehničke aktivnosti svih razina vlasti da odgovore na pitanja iz oblasti zaštite okoliša i javnih nabavki te naglasio da je dobar kvalitet rada stručnjaka pokazao da BiH ima neophodne kapacitete za rad s Europskom unijom.

Kazao je na kraju da je ohrabren postignutim dogovorima u Mostaru šest političkih lidera te naglasio da EU nije postavila nove datume za ispunjenje obaveza iz Mape puta, ali je izrazio nadu da će lideri u BiH na sebe preuzeti odgovornost da sami postave te ambiciozne rokove.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda kazao je novinarima da je učesnike Dijaloga na visokom nivou upoznao o napretku u formiranju zajedničkog Koordinacijskog mehanizma te izrazio nadu da će to biti uskoro okončano, a za završetak je potrebno riješiti dva tehnička pitanja.

Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić izrazio je stav da je nakon formiranja nove parlamentane većine i završenih lokalnih izbora izvjesnije da će BiH početi ispunjavati zadane ciljeve, iako do sada nije bilo političke snage da se ispune.

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović potvrdio je da bi treći sastanak Dijaloga na visokoj razini trebao biti održan krajem veljače i dodao da bi presuda u slučaju 'Sejdić i Finci' trebala biti primjenjena do kraja ožujka 2013. godine.

On i predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić naglasili su potrebu za završetkom rekonstrukcije Federalne vlade budući da sadašnja Vlada nema parlamentarnu većinu za donošenje zakona.

Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik složio se da BiH nije ispunila odredbe lipanjske Mape puta, ali je naglasio da podržava takvu Mapu puta, ponavljajući da Republika Srpska i on nisu dužni voditi bilo kakve razgovore o ustavnim promjenama koje se ne tiču implementacije presude 'Sejdić i Finci'.

"Uspostavljanje Koordinacijskog tijela važno je za pitanja Europske unije, a sve to omogućit će zatvaranje OHR-a, jer su neki i europski dužnosnici ranije govorili da zemlja ne može ići ka EU s OHR-om", ponovio je Dodik svoj stav.

U ime RS-a i partije koju vodi, Dodik je izrazio  opredjeljenje za što skorije podnošenje kredibilne aplikacije BiH za EU te da BiH dobije status kandidata.

Inače, prije zajedničkog sastanka, Fuele je s Dodikom i njegovim najbližim suradnicima u Istočnom Sarajevu održao dvosatni sastanak, a na odvojene sastanke održao je i s predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem, kao i predsjednicma SDA i SDP-a, Sulejmanom Tihićem i Zlatkom Lagumdžijom.

Lider Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Zlatko Lagumdžija kazao je da je Fueleu predstavljen dogovor šestorke iz Mostara, a konkretne obveze koje se tiču Vijeća ministara proslijeđene su državnom Vijeću ministara.

Vijeće ministara proslijedit će Parlamentarnoj skupštini sve što se tiče potrebne legislative, odnosno entitetske vlade će učiniti sve ono što je u skladu s tim sporazumom, a tiče se njihovih nadležnosti.

Predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH Fahrudin Radončić kazao je da je "danas puno više optimizma o ovim pitanjima", a naglasio je i da se rezultati šestorke smatraju novim početkom te da je za BiH jedini put europski put.

Zabrinutost mostarskim sporazumom izrazio je predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić jer on, po njegovim riječima, urušava do sada napravljen napredak kada je u pitanju samostalnost policije i pravosuđa te pitanje Središnje banke BiH.

Najavio je da će SDA podržati sve ono što je konstruktivno kada je u pitanju europski put iako je dio oporbe dodajući da se presuda u predmetu 'Sejdić i Finci' može vrlo brzo implementirati ako se na nju ograniči jer je pitanje ravnopravnosti naroda u BiH osjetljivo pitanje.

(FENA/republikainfo.com)

Komentari:

No comment.

Pravo

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna