Uhićenja RS-u: Saslušani Suljagić i Hadžić zbog izbora u Srebrenici

Koordinator i član Građanske inicijative 'Glasat ću za Srebrenicu' Emir Suljagić i Zekerijah Hadžić saslušani su jučer, ponedjeljak 26. studenog, u srebreničkoj policiji u okviru istrage koju bijeljinsko Okružno tužiteljstvo vodi o radu ove inicijative i sumnjama za izbornu krađu. Reagiralo je i američko veleposlanstvo u BiH ističući da se radi o zastrašivanju.

 

U 'CJB Bijeljina' kazali su da su osobe s inicijalima E. S. i Z. H. saslušana u svojstvu svjedoka po nalogu Okružnog tužiteljstva, dok se treća pozvana osoba, Almir Slihović nije odazvao pozivu, jer je u inozemstvu.

"Postupili smo po nalogu Okružnog tužiteljstva u Bijeljini, koje vodi istragu u svezi s okolnostima rada Građanske inicijative 'Glasat ću za Srebrenicu", izjavili su za Glas Srpskere iz 'CJB-a Bijeljina'.

U Okružnom tužiteljstvu Bijeljina kazali su da je iz Tužiteljstva BiH proslijeđena kaznena prijava koju su potpisali "Zabrinuti građani Srebrenice - Srbi i Bošnjaci" protiv osobe sa inicijalima E. S, Z. H, A. S. zbog nezakonitog prijavljivanja prebivališta više osoba u Srebrenici u cilju glasovanja na listopadskim lokalnim izborima.

Suljagić je poslije saslušanja rekao da se radi o "otvorenom napadu na ljudska prava i slobode nesrba u Republici Srpskoj i političkom progonu prvog reda" i da će protiv tužitelja Ranka Kerovića podnijeti kaznenu prijavu "zbog zlouporabe položaja".

Miloš Milovanović iz srebreničkog SNSD-a rekao je da se aktivisti ove kampanje nisu bavili samo kampanjom za, kako je naveo, "registraciju fiktivnih glasača", već da su dobro pripremali izbornu krađu u korist svog kandidata za načelnika Ćamila Durakovića.

"Zekerijah Hadžić je jedan od aktivista koji su bili u biračkim odborima i sudjelovali u namještanju izbornih rezultata", optužio ih je Milovanović.

Inicijativa 'Glasat ću za Srebrenicu', pozivala je na registraciju birača i prijavu prebivališta u Srebrenici.
Kako donosi Glas Srpske, za njihove kampanje registrirano je više od 2.200 fiktivnih glasača Bošnjaka, od kojih se njih 500 odjavilo odmah poslije lokalnih izbora.

Općinsko izborno povjerenstvo iz Srebrenice uzelo je izjave od predsjednika biračkog odbora u Brežanima Rešida Derviševića i članova tog odbora, jer se sumnja da je izvršena izborna krađa, i dostavila ih na razmatranje Središnjem izbornom povjerenstvu BiH.

Na biračkom popisu u Brežanima bilo je upisano 156 registriranih birača, a na jednom izvodu s tog biračkog mjesta pisalo je da je glasovalo 115 birača, a na drugom da je glasovalo svih 156 upisanih birača.

Oni su u pisanim izjavama naveli da je na tom biralištu glasovalo 115 birača.

Predsjednik Općinskog odbora SNSD-a u Srebrenici Radomir Pavlović ocijenio je da je nedopustivo da se toliko čeka na odluku SIP-a i da se provjera svela na jedno biračko mjesto, te je kazao da je nepravilnosti bilo posvuda.


Američko veleposlanstvo zabrinuto zbog privođenja

Veleposlanstvo SAD-a u BiH zabrinuto je što radnje poduzete protiv Građanske inicijative 'Glasat ću za Srebrenicu' i njenih članova Emira Suljagića, Zekerijaha Hadžića i Almira Slihovića djeluju kao pokušaj zastrašivanja osoba koje su uključene u legitimnu i legalnu registraciju birača u skladu sa sadašnjim Izbornim zakonom, izjavljeno je za Agenciji Anadolija.

Te aktivnosti, smatraju, šalju uznemirujuću poruku ljudima koji rade na promociji vladavine zakona u Bosni i Hercegovini, povratku i većem političkom učešću.

"Nadamo se da će dužnosnici Republike Srpske prestati s aktivnostima koje djeluju kao zastrašivanje i dozvoliti SIP-u, koji je do sada dva puta glasovao protiv prijedloga za poništenje izbora, da zatvori knjigu izbora u Srebrenici i dozvoli građanima Srebrenice krenuti naprijed, u najboljem interesu svih građana te zajednice", poručili su iz veleposlanstva SAD-a u BiH.

/republikainfo.com/

Komentari:

No comment.

Pravo

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna