NIKOLIĆ: Gotovina poziva Srbe da se vrate da bi ih ponovno pobio!

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić u intervjuu za Kurir ponovno se oštro obrušio na hrvatske generale, ali i predsjednika Republike Hrvatske Ivu Josipovića. Ocijenio je ciničnim Gotovinin poziv Srbima da se vrate u Hrvatsku, upitavši želi li ih tamo da ih ponovno protjera!?

 

Nije štedio ni Josipovića. Prenosimo dio intervjua koji se odnosi na presudu generalima i odnose s Hrvatskom.

KURIR: Gotovina i Markač su oslobođeni u Haagu. Gotovina je u intervjuu Kuriru pozvao Srbe da se vrate u Hrvatsku.
- To je cinično! Šta hoće - da se okupe i da ih još jednom protjera i pobije, da završi taj posao? Da više ne traže ni imovinu. Usuđujem se reći - to je shvaćanje i istine i Boga i pravde u dva naroda - u srpskom i u hrvatskom.

Kad je podignuta optužnica protiv Ratka Mladića za Srebrenicu, nismo čekali ni da bude osuđen, donijeli smo rezoluciju u Skupštini o osudi zločina. Naša vlada je uhitila Mladića i odvela ga u Haag.

Znam, to je bio zločin i nikada neću reći da nije. Hrvati znaju da je zločin počinjen u „Oluji“ strašan, da će ih gristi dok su živi, ali slave što niko nije kažnjen za to. To je narod na pogrešnom putu, narod koji bi sada možda streljao svoje pojedince koji mu kažu - stanite, ljudi, pa to je bio zločin.

KURIR: Kako će se to odraziti na Srbiju?
- Moramo tražiti načine da s tom državom surađujemo u ekonomskim i drugim područjima od zajedničkog interesa. Ali očigledno je da s državom koja slavi svoj zločin ne možete iskreno, otvoreno i srdačno surađivati. Ne može! Ne ide! U čije ime? U ime žrtava, u ime njihove djece?

KURIR: Sad će vas ponovo optužiti zbog oštrih riječi.
- Pa nek me optuže! Uvek ću ja biti optuživan za svoje oštre riječi, a Hrvati će za svoje zločine prolaziti nekažnjeno.

Pa eto, bar smo u nečemu slični.

Moj sin, koji trenira u Hrvatskoj, rekao mi je da su ga tamošnji mediji pitali o presudi. Odgovorio im je da je presuda sramotna, ali da postoji jedan sud na kojem nema utjecaja ni sudaca, ni novac, jer je to Božji sud.

KURIR: Kako srediti odnose u regiji?
- Imao sam velike planove o tome da s Hrvatskom i BiH konačno svedemo račune i uspostavimo dobre odnose. Ovo s Hrvatskom ne ide na dobro.

Predsjednik Hrvatske je do ove presude tražio razloge zašto da se ne mirimo. Sve priče da je ljut zato što sam ja rekao nešto o Vukovaru su laž.

On je čekao ovu presudu. On bi sad da razgovaramo - ja kao predsednik naroda koji je činio zločine i on kao predsednik naroda koji nije ni za šta osuđen.

KURIR: Predložio je Josipović nagodbu, da se povuku tužbe pred Međunarodnim sudom. Šta se krije iza toga?
- Mislim da će sud odbaciti i jednu i drugu tužbu. Dobro je što smo mi odgovorili, a cinično je što je Hrvatska napisala tu tužbu. Nije u redu to što je sud u Haagu tu tužbu malo potkrijepio. Nije u redu to što EU nije htjela opteretiti tom presudom Hrvatsku pred njen ulazak u Uniju. I sad će svi ponovo skočiti na mene. I neka skoče. Ali Srbija je uređena država barem kao polovica novih članica EU i spremna je biti u Uniji. To što nismo počeli pregovore je znak da nas čeka neki novi uvijet. Mislim da je bio red da počnemo pregovore ili da nam barem kažu za koliko godina to možemo očekivati. (Izvor: Kurir)

 

Komentari:

No comment.

Pravo

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna