DAN DRŽAVNOSTI BiH Domovina svih: Ničija, a svačija

Dan državnosti Bosne i Hercegovine datira iz 1943., kada su potvrđene povijesne granice BiH, još iz vremena srednjovjekovne Bosne.

 


Dan državnosti Bosne i Hercegovine je praznik u Bosni i Hercegovini, koji se obilježava svakog 25. studenog. Na taj dan 1943. na prvom zasjedanju Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine (ZAVNOBiH) u Mrkonjić Gradu počinju moderni temelji državnosti Bosne i Hercegovine, kao ravnopravne republike unutar jugoslavenske federacije, sa povijesnim granicama koje su datirale još iz vremena srednjovjekovne Bosne.
Na zasjedanju ZAVNOBiH-a bilo je 247 poslanika iz cjelokupne BiH, a 173 bilo je s pravom glasa.

ZAVNOBiH je formalno konstituiran kao političko predstavništvo Narodnooslobodilačkog pokreta (NOP) Bosne i Hercegovine, a djelovao je kao njen najviši organ vlasti.

Na taj dan usvojena je Rezolucija ZAVNOBiH-a i Proglas narodima BiH u kojem se navodi da ubuduće BiH i njene narode, i u zemlji i inozemstvu, mogu zastupati i predstavljati samo ZAVNOBiH i AVNOJ.

Ovim aktima istovremeno je izražena odlučnost naroda BiH da njihova zemlja, koja nije ni srpska, ni hrvatska ni muslimanska, nego i srpska i muslimanska i hrvatska, bude zbratimljena zajednica u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost svih Srba, Muslimana i Hrvata. Na zasjedanju je izabrana delegacija od 58 članova koja će predstavljati BiH na Drugom zasjedanju AVNOJ-a (29. studenog 1943.) Istovremeno je konstituirano Predsjedništvo ZAVNOBiH-a, sastavljeno od 31 člana, sa dr Vojislavom Kecmanovićem, liječnikom iz Bijeljine, kao predsjednikom.

U Mrkonjić Gradu se nalazi spomen-muzej prvog zasjedanja ZAVNOBiH-a, kao i dom ZAVNOBiH-a, koji predstavlja centar kulturnog i društvenog života grada, a koji je otvoren 27. studenog 1973. u okviru proslave 30-godišnjice prvog zasjedanja.

Treba napomenuti da su održana ukupno tri zasjedanja ZAVNOBIH-a, i to: prvo u Mrkonjić Gradu 25. studenog 1943. (sada Dan državnosti Bosne i Hercegovine), drugo u Sanskom Mostu 30. lipnja 1944., treće i posljednje u Sarajevu 26. travnja 1945. godine.


Za Radmanovića nije praznik


Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović izjavio je danas u Sarajevu da 25. studeni nije praznik u BiH, donosi Agencia Srna, iako i sam potiče iz stranke socijal-demokratske profilacije i koja se izričito protivi fašističkoj ideologiji. "O tom pitanju mogu se voditi razne rasprave i polemike, ali je činjenica da to nije praznik BiH i svih u BiH. Zbog toga i ne posvećujem pozornost ovom pitanju, a ne smeta mi ni to što druga dva člana Predsjedništva BiH, bez konzultacija, organiziraju prijam 'tzv. dana državnosti BiH' povodom toga", kazao je, između ostalog, Nebojša Radmanović.

Inače, ove godine bit će održan u zgradi Predsjedništva BiH u Sarajevu, 26. studenog u 18 sati. "Od kada sam u Predsjedništvu BiH, druga dva člana organiziraju prijam povodom 25. studenog, odnosno datuma koji nije praznik BiH", rekao je Radmanović novinarima, javlja Srna. /republikainfo.com/

Komentari:

No comment.

Pravo

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna