Boračka revizija u FBiH: Iz prava izvedeno 5.915 korisnika

Kako je rekao ministar Helez, kontrolom branitelj ušteđeno je, na godišnjoj razini, 20 milijuna KM. No, ostaje pričekati kako će se riješiti sedam milijuna KM "teških", prispjelih pravomoćnih presuda pripadnika HVO-a.
Prema informaciji koju je Zukan Helez, federalni ministar za pitanja boraca, poslao Vladi Federacije BiH, od lipnjs 2010. do kraja rujna 2012. godine, revizijom branitelja iz prava je izvedeno 5.915 korisnika.

Na Institutu za medicinsko vještačenje Federacije BiH bez prava je ostalo 1.355 ratnih vojnih invalida, 166 iz prava je izvela Inspekcija Ministarstva za braniteljska pitanja, 97 ih je bez prava ostalo putem upravnog nadzora, a 539 zbog toga što, ni nakon dva poziva, nisu došli na Institut radi procjene invalidnosti.

Iz, kako se navodi u informaciji, raznih razloga, bez naknade je ostalo 530 korisnika, a 2.719 korisnika je umrlo, pa je samim tim ostalo bez naknade. Nadalje, bez naknade je ostalo i 257 djece - školaraca  poginulih branitelja. Dakle, više od pola korisnika bez prava je ostalo ne zahvaljujući reviziji i ministru Helezu, nego iz potpuno drugih razloga.

Kako je rekao ministar Helez, kontrolom branitelja ušteđeno je, na godišnjoj razini, 20 miljuna KM poreznih obveznika.

"Ušteda se vidi iz stavke u proračunu. U prošlom proračunu imali smo predviđenih 325 milijuna KM za osobne i obiteljske invalidnine, a ove godine imamo 315 milijuna KM...", pojasnio je ministar.

Sad, prema podatcima Ministarstva financija Vlade FBiH, u prvih devet mjeseci prošle, 2011. godine, za invalidnine i obiteljske invalidnine i tome slično izdvojeno je 241.619.498 KM. A u prvih devet mjeseci ove godine za iste je namjene izdvojena 235.602.091 KM. Ušteda bi, dakle, bila oko šest milijuna KM.
Ako je to rezultat revizije boraca, a dijelom i jeste, ministar Helez zaslužuje spomenik!

No, s izgradnjom spomenika trebalo bi pričekati. Revizija nije završena, barem 80 posto onih koji su iz prava izvedeni revizijom presavilo je tabak i podnijelo tužbu Vrhovnom sudu FBiH. Za sada, Sud nije razmatrao niti jednu tužbu. Ipak, na adresu Ministarstva za pitanja branitelja stigao je, kako je pisala Slobodna Bosna, zahtjev za isplatu izvršnih sudskih rješenja po tužbama korisnika braniteljskih prava iz Hercegovine, čiji ukupni iznos dostiže gotovo sedam milijuna maraka.

Radi se o sudskim sporovima koje su bivši pripadnici HVO-a pokrenuli 2007., budući postupak revizije prvostupanjskih rješenja, zbog spore administracije, nije proveden u zakonskom roku od tri mjeseca, čime su rješenja postala pravomoćna. Kako su tim ljudima, u međuvremenu, uskraćene isplate novčanih naknada, oni su odreda podnijeli sudske tužbe i, odskora, riješili sporove u svoju korist.

Stoga proizilazi da se o proračunskim uštedama na stavci koja se tiče davanja stradalnicima rata i braniteljima može govoriti tek kada se revizija, ali i sudski sporovi koje su poveli oni što su ostali bez naknada, završi. (Izvor: Oslobođenje)

Komentari:

No comment.

Pravo

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna