Šljivančanin: Čestitam hrvatskim generalima; I ja i oni izvršavali smo zadatke naših država!

Srbijanski general kjoi je odslužio dvije trećine desetogodišnje kazne za zločine u Vukovaru i u Haagu dugo vremena dijelio pritovr s hrvatskim generalima Gotovinom, Markačem i Čermakom u intervju za 'Alo' kazao je i da je on, kao i oni, "dobivali zadatke od države". Ovim je potvrdio da je u agresiju na Hrvatsku, a nakon nje i na BiH, izravno odgovorna država Srbija, odnosno, njezin politički vrh."Čestitam Gotovini i Markaču što su na slobodi, što su došli svojoj kući, svojoj obitelji. Posebno im čestitam što ih njihova država štiti i što ih narod slavi kao heroje", bilo je prvo što je o oslobađajućoj presudi hrvatskim generalima za "Alo!" rekao Veselin Šljivančanin, čovjek koji je odležao dvije trećine desetogodišnje kazne za ratne zločine nad Hrvatima u Vukovaru 1991.

Dok u Srbiji rastu tenzije izazvane, kako se u toj zemlji smatra, "sramnom presudom Haškog tribunala", bivši časnik JNA drugačije gleda na epilog suđenja za vojnu akciju 'Oluja', u kojoj je ubijeno 1.922 i protjerano preko 200.000 Srba.

"Ako međunarodna zajednica misli da toliki broj protjeranih nije zločin, tu nisu krivi generali! Oni su, kao i mi, dobivali zadatke od države, koje su časno izvršavali. Samo što je njihova država stala uz njih, a ovi naši su stalno u nekom strahu što će reći ovaj, što će reći onaj. O Hrvatima može da misli tko što hoće, ali su nam održali lekciju iz dostojanstva i trebalo bi da učimo od njih", kaže Šljivančanin.

"Ružno se osjećam. Naši leže tamo, odbačeni od države za koju su se borili. Da se razumijemo, ne tražim ja da me netko slavi kao heroja, ne mislim ni da sam to zaslužio, ali ja nisam slobodan čovjek jer sam na Interpolovoj tjeralici zbog nove optužnice Hrvatske protiv mene. Moja država ni tu ništa nije poduzela. Napisao sam knjigu i pitao mogu li održati promociju u klubu Vojske Srbije. Mjesec dana su mi govorili da je klub zauzet", priča 59-godišnji bivši srpski časnik, pukovnik i major JNA.

 


On je komentirao i odluku predsjedavajućeg sudca Žalbenog viježa Theodora Merona,
"Taj isti Theodor Meron, koji je odlučio osloboditi hrvatske generale, meni je bez ikakvog dokaza povećao kaznu na 17 godina. Ali, naši rukovoditelji neka kažu imamo li mi neki utjecaj u međunarodnoj zajednici ili će uvijek neki Meron da odlučuje o našoj sudbini", kaže Šljivančanin.

Iako su u ratu bili na suprotnim stranama, Šljivančanin, Markač i Gotovina su ironijom sudbine postali "suborci" u pritvorskoj jedinici u Sheveningenu.

"Ti generali su tamo bili sa mnom, uvijek krajnje korektni. Nama je svima drago kad se netko odande izvuče. Baš taj Markač mi je 100 puta spremio jelo i donosio mi je hranu u ćeliju. Dobro je kuhao, pa kupi meso i što znam što još, pa spremi nešto i podjeli s ostalima. Nikada nismo pričali o politici, o ružnim stvarima, gledali smo da to ostavimo u prošlosti", kaže bivši haški zatvorenik za 'Alo'. /republikainfo.com/

Komentari:

No comment.

Pravo

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna