Glas turskog sudca ključni za slobodu Gotovine i Markača

Oslobađajuću presudu za hrvatske generale Antu Gotovinu i Mladena Markača, od pet sudaca Žalbenog vijeća, izglasalo je njih trojica: Teodor Meron (SAD), Patrick Robinson (Jamajka) i Mehmet Guney (Turska). Dvojica sudaca nisu podržali oslobađajuću presudu Fausto Pocar (Italija) i Carmel Agius (Malta).

 

 Foto: Sudci Pocar, Agius, Guney, Robinson i Meron

 

Peteročlano Žalbeno vijeće preglasavanjeg tri glasa naprema dva, poništilo je prvostupanjsku presudu o protupravnom artiljerijskom napadu na gradove tzv. Krajine kao glavnom uzroku deportacije srpskih civila za vrijeme i nakon oslobađajuće vojno-redarstvene operacije 'Oluja" koju je organizirao hrvatski državni vrh 1995. s ciljem oslobađanja okupiranih područja suverene države Hrvatske, te zaključilo da udruženi zločinački pothvat, s ciljem protjerivanja Srba iz Krajine - nije postojao.

 

Meron srušio presudu i Blaškiću


Očekivalo se da će predsjedavajući sudac, Theodor Meron, podržati oslobađajuću presudu - podsjetimo brojni američki vojni stručnjaci, kao i stručnjaci NATO saveza, ocijenili su prvostupanjsku, osuđujuću presudu pogršnom zbog niza propusta u interpretaciji udaljenosti i ciljeva granatiranja tijekom akcije 'Oluja'. Isto se očekivalo i od sudca Robinsona iz Jamajke. Zanimljiva infomracija iz životopisa tog američkog sudca je da je, kao mali dječak, preživio nacističke logore, a on je i srušio drakonsku presudu hrvatskom generalu Tihomiru Blaškiću

Njegovu odluku je slijedio turski sudac Mehmet Guney koji je također glasovao za oslobađajuću presudu.
Upravo zbog ove činjenice, slobodno bi se moglo ocijeniti da je glas turskog sudca bio presudan za oslobađajuću presudu hrvatskim generalima.

 

Zbog sudca Pocara sudilo se i Florence Hartmann


Iako je Italija vrlo prijateljska zemlja sa susjednom Republikom Hrvatskom, odluka talijanskog sudca Pocara za da glasuje protiv oslobađajuće presude nije iznenađenje. Njegovu odluku slijedio je i sudac Agius iz Malte.
Pocar je već pokazao veliku dozu naklonjenosti nekadašnjem državnom i vojnom vodstvu Srbije.

Naime, upravo je bivša glasnogovornica haškog suda i ugledna novinarka Florence Hartmann u svojoj knjizi 'Mir i kazna' optužila je talijanskog sudca kako je zataškao dokumentaciju i informacije koje su vladu Srbije izravno teretili za ratnu agresiju na Repuliku Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu.
Neke od povjerljivih odluka haškog suda, a koje su se odnosile na "zaštitne mjere" za strogo povjerljive dokumente iz Beograda, a koji su dokazivali izravnu umiješanost Srbije u ratna događanja u Hrvatskoj i BiH, Hartmann je objavila i u svojoj knjizi.

Nakon toga, uslijedio je njen progon od strane haškog suda zbog objavljivanja tajnih dokumenata, a dosuđena joj je i novčana kazna u iznosu od 7 000 eura. O ovoj temi Hartmann je ove godine govorila u intervjuu za magazin Republika.

Sudac Fausto Pocar u dva mandata bio je predsjednik Međunarodnoga kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju, od 2005. do 2008. godine. Predaje međunarodno pravo na milanskom sveučilištu. Predsjedavao je Komisijom UN-a za ljudska prava te obnašao dužnost posebnog predstavnika Visokog povjerenika UN-a za ljudska prava za Čečeniju i Rusiju. Stalni je sudac ICTY-a od 2000. godine.

Sudac Carmel A. Agius, rođen je 1945. na Malti, a u Haag je došao 2001. Karijeru je započeo kao javni bilježnik, a kasnije je postao predsjednik Ustavnog i Vrhovnog suda Malte. (v.s./republikainfo.com)
 

Komentari:

No comment.

Pravo

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna