SLOBODA ZA HEROJE: GOTOVINA I MARKAČ OSLOBOĐENI!

Žalbeno vijeće Međunarodnog suda za ratne zločine u Haagu donijela je oslobađajuću presudu za hrvatske generale Antu Gotovinu i Mladena Markača.

 


Srušena je teza za udruženi zloginački pothvat, generali su slobođeni i po zapovjednoj odgovornosti i po osnovu za kaznena djela.  Konačna presuda Žalbenog vijeća pokazala je da je Prvostupanjski sud kardinalno pogriješio prvobitno osudivši generale Ante Gotovinu i Mladena Markača na 24 i 18 godina.

Ovim je pokazano da je Republika Hrvatska vodila Domovinski i obrambeni rat.

U cijeloj Hrvatskoj, ali i Bosni i Hercegovini gdje žive Hrvati riječi predsjedavajućeg sudca Theodora Merona:
"Izričem oslobađajuću presudu po točkama 1, 2, 4, 5, 6, 7, 8 i 9 optužnice za Antu Gtovinu i oslobađajuću presudu po točkama 1, 2, 4, 5, 6, 7, 8 i 9 optužnice za Mladena Markača i nalažemo da se odmah puste na slobododu", popratila je slavljenička euforima, molitve i suze.

Na Trgu bana Jelačića u Zagrebu, iz tisuće glasova, orila se moliltva, pozdravljajući presudu zvonila su crkvena zvona diljema Hrvatske i BiH.
Nakon izricanja oslobađajuće presude i u Mostaru su se oglasila slavljenička zvona.

"Poništava se nalaz o postojanju udruženog zločinačkog pothvata", rekao je sudac Theodor Meron.

Obrazlažući presudu i oslobađajuću akciju 'Oluja', predsjedavajući sudac Meron je kazao:"Gotovina je poduzeo sve razumne mjere kako bi uveo red. U slučaju Gotovine nije postojao nikakav veliki postupak koji bi predstavljao osnovu za kaznenu odgovornost. Žalbeno vijeće ne vidi zaključak raspravnog vijeća koje bi išao u prilog osuđujućoj presudi u vidu alternativnog oblika odgovornosti", rekao je sudac Meron, kazavši kako legitmni napadi ne mogu biti okarakterizirani kao deportacija.
Oslobađajuća presuda hrvatskim generalima velika je i pozitivna poruka i za Hrvatsku državu. Generali se već danas iz Nizozemske pripremaju za povratak u Hrvatsku, a za njih se već priprema zrakoplov Vlade Hrvatske. (V. S./republikainfo.com/
 

Komentari:

No comment.

Birači, prasići, jagnjići

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna