Prosvjedi i neredi u Europi: Stotine tisuća protiv mjera štednje

Stotine tisuća radnika izašli su u srijedu na ulice diljem europskih gradova u organizaciji europske konfederacije sindikata, prosvjedujući protiv oštrih mjera štednje i protiv velike nezaposlenosti, a u Španjolskoj i u Italiji prosvjednici su se sukobili s policijom.
U Madridu je policija demonstrante tjerala palicama te ispaljujući gumene metke u zrak. Prosvjed su sazvali španjolski sindikati pod sloganom: "Oduzimaju nam budućnost - postoje krivci, ali postoje i rješenja". Privedene su 82 osobe, a 34 su ozlijeđene. Sindikati tvrde da je u štrajku u raznim oblicima sudjelovalo čak devet milijuna radnika. Vlada tvrdi da ih ni izbliza nije bilo toliko.

U talijanskom Torinu u sukobu s prosvjednicima teško je ozlijeđen policajac, a pet ih je lakše ozlijeđeno u Milanu. U središtu Rima studenti su na policiju bacali kamenje, rekli su očevici za Reuters. U Italiji je ukupno uhićeno 60 ljudi. Prosvjednici su na sat vremena okupirali i znameniti Kosi toranj u Pisi i izvjesili zastavu na kojoj je pisalo "Ustanite".

Prosvjedovalo se i u Ateni, a u Lisabonu je više tisuća demonstranata izvikivalo: "Ne želimo glad, siromaštvo ni MMF". "Ovaj je štrajk veliki znak nezadovoljstva i upozorenje europskim vlastima", rekao je glavni tajnik najvećega portugalskog sindikata CGTP Armenio Carlos. "Mi smo protiv reforme rada, protiv proračunskih udara koji se osjećaju u svemu - u obrazovanju, pravosuđu, mi smo protiv visokih poreza", rekao je 48-godišnji sudionik prosvjeda u Madridu.

U sklopu "Europskoga dana akcije i solidarnosti" prosvjedi su održani i u Francuskoj i u Belgiji, gdje su sindikati Europskoj uniji simbolično uručili "Nobelovu nagradu za štednju". Bio je ovo najveći europski prosvjed protiv mjera štednje otkako je prije tri godine počela kriza u eurozoni. Diljem kontinenta otkazane su stotine letova, poremećen je željeznički promet, a djelomično su bile zatvorene i škole. (Izvor: Hina)

Komentari:

No comment.

Pravo

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna