Šarović, Trhulj i Kovačević u Bruxellesu: Još će se sačekati na milijune iz Elektroprijenosa

Današnjem sastanku s generalnim direktorom Direkcije za proširenje Europske komisije Stefanom Saninom, zamjenikom direktora Generalnog direktorata za energetiku EU Fabriciom Barbasom i predstavnicima Tajništva Energetske zajednice u Bruxellesu nazočili su ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović te entitetski ministri industrije, energije i rudarstva Željko Kovačević i Erdal Trhulj.

 

Tijekom razgovora, predstavnici Europske komisije istaknuli su izuzetnu važnost ispravnog funkcioniranja sustava prijenosa električne energije u Bosni i Hercegovini za integriranje bh. tržišta električne energije u energetsko tržište jugoistočne Europe i unutrašnje tržište EU-a.

Ministri Šarović, Trhulj i Kovačević usaglasili su se da bi Elektroprijenos trebao biti potpuno funkcionalan u što je moguće kraćem vremenskom roku.

Dužnosnici Europske komisije istaknuli su da je to jedna od obveza koju je BiH preuzela potpisivanjem Sporazuma o energetskoj zajednici kako bi se osigurala dugoročna održivost prijenosne mreže te sigurna opskrba putem odgovarajućih prijenosnih kapaciteta.

Bh dužnosnicima je naročito preporučeno da neto prihod Elektroprijenosa treba biti raspoređen akcionarima tek nakon što investicijski plan bude izrađen i usvojen, a na osnovu pouzdanih procjena o potrebnim investicijama i održavanju. Poduzeće će trebati ustanoviti pouzdane financijske račune koji će biti podložni reviziji od strane neovisnog, vanjskog revizora, uz puno uvažavanje obveza u vezi s otplatom kredita i ostalih potraživanja.

Europski dužnosnici su pozdravili činjenicu da su se tri resorna ministra obvezala na što skorije provođenje svih odluka skupštine akcionara održane 3. veljače, što između ostalog podrazumijeva i punu operativnost uprave preduzeća, a dogovoreno je i da do kraja godine održe još jedan sastanak na kojem bi se procijenio ostvareni napredak.

Treba podsjetiti da je sastanak u Bruxellesu organiziran nakon što je generalni direktor Direkcije za proširenje EU Stefano Sanino, u pismu dužnosnicima BiH, zatražio održavanje stručnog sastanka na kojem bi se dali odgovori na pitanja u radu "Elektroprijenosa BiH" i pružila sigurnost ulaganja u prijenosni sustav BiH.

Reakcija Stefana Sanina uslijedila je nakon što su se predsjednici SDP-a i SNSD-a, u sporazumu nedavno usuglasili o podjeli akumulirane dobiti "Elektroprijenosa" po principu da 100 milijuna KM pripadne entitetima, a da preostalih 156 milijuna bude investirano. Podjela sredstava dogovorena je postojećim zakonom koji je na snazi, prema kojem se akumulirana dobit dijeli prema akcionarskom učešću: Federaciji BiH 59, Republici Srpskoj 41 posto.
Međutim, da bi entiteti došli do novca iz Elektroprijenosa potrebno je ispuniti i posebne uvjete te stoga je logičan zaključak da će na novac još pričekati. /republikainfo.com/

Komentari:

No comment.

Pravo

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna