DODIK jača agresiju na Federaciju: Traži autonomiju "srpskih" općina

Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), kao najjači politički predstavnik Srba u Federaciji BiH (FBiH), tražit će u prekompoziciji FBiH da četiri izrazito srpske općine - Drvar, Glamoč, Grahovo i Petrovac dobiju autonomiju.
Predsjednik Republike Srpske i lider SNSD-a Milorad Dodik je, komentirajući najave o rekonstrukciji FBiH, čiji su navodni inicijator SAD, istakao da su Srbi u FBiH konstitutivan narod i da su vrlo zainteresirani za svoj status u tom entitetu.

"Nitko nas neće isključiti iz naših interesa u FBiH. U toj novoj prekompoziciji, Drvar, Grahovo, Glamoč i Petrovac moraju imati određenu autonomiju u okviru Federacije. Moraju biti vidljivi interesi tog kraja, a ne da to budu potlačena mjesta",  istaknuo je Dodik.

On je za EuroBlic rekao da Republika Srpska neće tražiti eventualno pripajanje tih općina RS-u, jer bi to bilo kršenje Daytonskog sporazuma, ali da će se SNSD, kao partija koja ima podršku Srba u FBiH, još snažnije uključiti u poboljšanje položaja srpskog naroda u tom entitetu.

Načelnik općine Glamoč Radovan Marković kaže da je položaj Srba u toj općini izuzetno težak, jer nemaju osnovnih uvjeta za egzistenciju, da je stanovništvo većinski srpsko i da je normalno da se razgovara o nekom statusu.

EuroBlic neslužbeno doznaje da bi načelnici Drvara, Glamoča, Grahova i Petrovca prvo mogli međusobno potpisati sporazum, te da nakon toga zajednički traže mogućosti u Ustavu o postizanju većeg stupnja autonomije, posebno kada je riječ o jeziku, školama i korištenju resursa. (Izvor: SRNA)

Komentari:

No comment.

Pravo

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna