Krajišnik se okrenuo Bibliji, želi se vratiti u RS i pomagati u pomirenju naroda u regiji

Predsjednik haškog tribunala Theodor Meron odbacio zahtjev bivšeg predsjednika Skupštine bosanskih Srba da nakon 12 godina bude pušten na slobodu, pa mu tako ostaje sačekati kolovoz sljedeće godine kada će odslužiti dvije trećine kazne, donosi Agencija SENSE.

 


Krajišnik će tada ispuniti nepisani uvjet za prevremeno puštanje. Inače, Krajišnik u britanskom zatvoru redovito vježba u teretani i proučava Bibliju.

Momčilo Krajišnik uporno ali bezuspješno podnosi zahtjeve predsjedniku Tribunala da mu odobri prijevremeno puštanje iz britanskog zatvora u kojem služi 20-godišnju kaznu zbog zločina u BiH 1992.

Nakon odbačenih zahtjeva od prošle i pretprošle godine, Krajišnikova molba za puštanje na slobodu ponovno je odbijena, prije nekoliko dana, i po treći put. 

Bivši preds,ednik Skupštine bosanskih Srba i prvi suradnik predsjednika RS Radovana Karadžića u najnovijem zahtjevu podsjeća da je, po britanskom zakonu, puštanje na slobodu moguće već poslije polovice odslužene kazne.

Dostavio je i izvešće svog zatvorskog nadzornika u kojem se kaže da se "uspješno uklopio u zatvorski sustav" i da je "zatvorenik za primjer", kao i da nema opasnosti da će ponoviti zločine za koje je optužen. Iako je tužitelj ranije naveo da Krajišnik nije surađivao s njegovim uredom, on u zahtjevu za prijevremeno oslobađanje tvrdi da je, dok je još bio na slobodi, oslobodio tužiteljstvu pristup službenim dokumentima Republike Srpske, kao i kontakt s tadašnjim bjeguncem Radovanom Karadžićem.

U odluci se navodi da Krajišnik možda treba biti pušten po britanskom zakonu, ali da taj zakon "svakako nije obvezujući za Tribunal".

Predsjednik Meron ukazuje na praksu da se zahtjevi za prijevremenu slobodu haških osuđenika razmatraju tek nakon dvije trećine odslužene kazne, uz izuzetak Dragana Obrenovića koji je pušten osam mjeseci pre isteka tog roka i to zbog "vrlo važne suradnje s tužiteljstvom", što kod Krajišnika, po ocjeni predsjednika, nije slučaj.

Bivši predsjednik skupštine bosanskih Srba do sada je odslužio 12 godina svoje 20-godišnje kazne i u kolovozu sljedeće godine će ispuniti i tribunalovu dvotrećinsku granicu za moguće puštanje na slobodu, uprkos tome što je osuđen zbog teških zločina deportacija, prisilnog premiještanja i progona nesrpskog stanovništva. Upravo težina počinjenih zločina je u odluci navedena kao dodatni razlog da on sada ne bude pušten na slobodu.


Predsednik Meron je prihvatio zaključak o njegovom dobrom vladanju u zatvoru i pokazateljima rehabilitacije, ali to je očito bilo nedovoljno da se uvaži zahtjev za prijevremeno puštanje na slobodu.

Ipak, zanimljivo je navesti još neke izvode iz izvešća zatvorskog nadzornika o ponašanju osuđenog. Navodi se da se Krajišnik po dolasku "dobro smjestio i bio je sretan zbog opuštenog zatvorskog režima" i da "vrlo korisno" upotrebljava svoje zatvorsko vrijeme.
On, naime, "posećuje teretanu" i redovan je na "tečaju proučavanja Biblije" koji drži zatvorski svećenik. Želi da se vrati u Republiku Srpsku "da bi bio bliže svojoj obitelji koja ga je sve vrijeme podržavala", ali i da bi doprinio pomirenju naroda u regiji. /republikainfo.com/

Komentari:

No comment.

Pravo

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna