Popis stanovništva će pokazati nove većine: Srbima RS, Hrvatima Hercegovina, a Bošnjacima Bosna

Hasan Zolić, profesor statistike i demografije i nekadašnji direktor državne Agencije za statistiku, u razgovoru za Oslobođenje kazao je da će novi popis stanovnika u BiH donijeti velike razlike u odnosu na onaj iz 1991.
"Regionalna zastupljenost bit će različita u odnosu na 1991. Ima dosta područja u BiH koja su napuštena, a isto tako ima i velike koncentracije Srba po pojedinim područjima koja danas sačinjavaju RS. Možemo slobodno kazati da danas oko 90 posto stanovništva u RS-u čine Srbi. Kada su u pitanju Hrvati, koncentracija je u Hercegovini, oko Mostara, znači, došlo je do preseljavanja ovog stanovništva na ova područja. Kada je u pitanju Mostar, po popisu iz 1991., većinsko stanovništvu su bili muslimani, a danas je sasvim drugačija situacija. Izmijenjena je potpuno nacionalna struktura. Ovo se ne odnosi samo na Mostar, uzmite kao primjer i Čapljinu, Stolac, da ne govorim o istočnoj Hercegovini. Treba uzeti u obzir i činjenicu da su danas velika područja istočne Bosne, naprimjer, nenaseljena, tako da će i to donijeti sasvim drugačiju regionalnu rasprostranjenost stanovništva u odnosu na onu iz 1991.", kazao je Zolić za oslobođenje.

On je istaknuo da još treba pojasniti što nosi tzv. kolona 24 i kakve ima nedostatke ako se građanin ne izjasni kao Bošnjak, Srbin, Hrvat itd.
"Svaki pojedinac ima slobodu odlučiti kako će se izjašnjavati, a ako se već odluči izjasniti, onda neka se izjasni kao Bošnjak, Srbin ili Hrvat. Vi kao mediji možete učiniti puno kada je u pitanju upoznavanje građana s ključnim kolonama u popisu: nacionalnost, vjeroispovijed i jezik", kazao je Zolić za Oslobođenje. /republikainfo.com/

Komentari:

No comment.

Pravo

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna