OHR i Inzko odgovorili Čoviću i Dodiku: Možete varati koliko hoćete, ali ne možete dokle hoćete!

OHR je "natrljao uši" Čoviću i Dodiku odgovarajući, tezu po tezu, na njihove optužbe prema visokom predstavniku u BiH Valentinu Inzku, naglašavajući da svatko ima pravo na vlastito mišljenje, ali ne i na vlastite činjenice.

 


Koalicijski sporazumi među političkim strankama moraju se početi baviti problemima s kojima se suočavaju građani BiH. Međunarodna zajednica pozdravlja povratak dijalogu i smatra da je, nakon dugotrajnog perioda političke blokade i paralize vlasti, uslijed produbljenja socijalne i ekonomske krize, potrebno doći do poboljšanja političke klime u BiH, reagiranje je iz OHR-a na optužbe koje su  na tu adresu uputili predsjednici SNSD-a i HDZ-a BiH, Milorad Dodik i Dragan Čović.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

"U tom kontekstu, žalimo zbog nesretnih izjava danih u Mostaru 8. studenog. Svatko ima pravo na vlastito mišljenje – ali ne i na vlastite činjenice. Na žalost, izjave koje su dane nakon sastanka između predsjednika SNSD-a i HDZ-a bile su bogate mišljenjima, ali vrlo oskudne kada su u pitanju činjenice.

OHR je odgovoran za probleme s kojima se suočava Bosna i Hercegovina, a ne političke stranke u BiH. To je nelogično. Visoki predstavnik se skoro dvije godine namjerno suzdržava od nametanja rješenja, u skladu s generalnom strategijom međunarodne zajednice da se u prvi plan stavi odgovornost domaćih organa.

Ovim je jasno i javno stavio odgovornost za rješavanje izazova, s kojima se ova zemlja suočava, na političke stranke u BiH. Iako dijelimo razočarenje javnosti minimalnim rezultatima koje su postigli domaći političari u skorijoj prošlosti, i dalje se nadamo da će oni preuzeti odgovornost i povesti zemlju u pravom smjeru. Naravno, visoki predstavnik zadržava kapacitet, autoritet i spremnost intervencije ako bi to bilo nužno, ukoliko domaći lideri i institucije ne budu poštovali obveze iz Daytonskog mirovnog sporazuma.

Visoki predstavnik utječe na rad sudova. To nije točno. OHR se ne miješa u rad domaćih sudova. Točka. Naprotiv, zajedno sa drugim međunarodnim akterima, OHR je tijekom niza godina pomagao reformu pravosudnih institucija kako ne bi bile podložne vanjskim utjecajima. OHR i međunarodna zajednica čvrsto se protive pokušajima da pravosudni sustav u ovoj zemlji postane dostupan političkim utjecajima. Zato je od ključne važnosti da sudci i tužitelji, kao i nadzorna tijela poput Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća, ostanu maksimalno neovisni.

Visoki predstavnik je napravio problem u Mostaru. Trenutne probleme u Mostaru su napravile političke stranke svojim neuspjehom da, tijekom niza godina, postignu međusobni dogovor i provedu obvezujuću odluku Ustavnog suda BiH. Za veliko je žaljenje da građani Mostara plaćaju cijenu zato što političari nisu postigli kompromis. OHR se nevoljko, ali uz punu podršku Upravnog odbora PIC-a, morao uključiti i pokušati pomoći da stranke postignu dogovor.

Visoki predstavnik je prouzročio krizu u Federaciji BiH. Upravo je suprotno. Uz podršku Upravnog odbora PIC-a, visoki predstavnik se uključio početkom 2011. kako bi ponovo uspostavio red u kaotičnoj situaciji koju su prouzročili domaći politički lideri. Kao podsjetnik, politička kriza je izazvana kada su tijekom 2011. godine tri županije odbile ispuniti svoju ustavnu obvezu i izabrati poslanike u Dom naroda u jasno određenom roku. Ovo kršenje ustava paraliziralo je ključne institucije vlasti u Federaciji i utjecalo na Dom naroda na državnoj razini. U jednom trenutku, visoki predstavnik se morao uključiti i osigurati privremeno financiranje kako ugrožene kategorije stanovništva u Federaciji ne bi, usred zime, morale platiti cijenu političke krize. Uz punu podršku Upravnog odbora PIC-a i domaćih stranaka, OHR je posredovao u razgovorima koji su bili pokušaj da se nađe izlaz iz političkog ćorsokaka. U tim razgovorima postignut je značajan napredak i OHR je na kraju strankama predočio kompromisni prijedlog, koji je imao punu podršku međunarodne zajednice. Dva HDZ-a su odbila taj kompromis i odlučili otići u oporbu.

Do ožujka 2011. godine, bilo je nekoliko međusobno suprotstavljenih sudskih žalbi u svezi s Ustavom Federacije BiH, a razmatrane su istovremeno, na razini različitih institucija i jurisdikcija. Budući da OHR ima mandat da osigura funkcioniranje institucija u BiH, visoki predstavnik je nakon višemjesečnih napora i uz punu podršku međunarodne zajednice, poduzeo mjere kako bi spriječio da se Federacija nađe u pravnom vakuumu koji bi onemogućio učinkovito vršenje vlasti. Odluka visokog predstavnika osigurala je da Ustavni sud BiH može donositi odluke o ustavnim pitanjima koja su pokrenuta. Međutim, dužnosnici HDZ-a koji su prvobitno svoj slučaj pokrenuli na razini Ustavnog suda, nakon toga su odlučili povući svoje žalbe.

OHR sprječava da nova koalicija stupi na vlast u FBiH. OHR uvijek smatra da biračko tijelo odlučuje tko će ući u vladu, a nakon toga dogovori o koaliciji. OHR je pozdravio pokazatelje da se politički dijalog vraća na scenu. Ukoliko ove stranke sada žele restrukturirati FBiH neka to urade, i neka predsjednika FBiH uključe u ovaj novi dijalog, ali pri tome moraju djelovati u okviru zakona i Ustava.

Odluka u slučaju Sejdić-Finci ima za cilj osigurati da jedan narod ne bira predstavnike drugog. Odluka u slučaju Sejdić-Finci ima za cilj osigurati da svi građani u BiH uživaju ista prava, bez obzira na to kako se izjašnjavaju.

OHR se treba zatvoriti. Mi se slažemo da se OHR treba zatvoriti, ali tek kada se ispune uvjeti, kada lokalne institucije budu funkcionirale učinkovito i kada zemlja bude jasno na putu ka Europi. Da bi se ovaj cilj ispunio brže, političari u Bosni i Hercegovini moraju prihvatiti teške kompromise koji su potrebni da bi zemlja išla naprijed. Stalna osporavanja suvereniteta države i ponovljeni pozivi na referendum kojim bi se kršio daytonski ustav neće ubrzati odlazak OHR-a.

Kao što je govorio Abraham Lincoln: Možete varati sve ljude neko vrijeme; možete varati neke ljude svo vrijeme – ali ne možete varati sve ljude svo vrijeme. Političari trebaju objasniti građanima kako planiraju ispuniti izborna obećanja koja su dali u svezi s borbom protiv kriminala i stvaranjem radnih mjesta i unapređenjem kvaliteta života u državi", stoji u reagfiranju OHR-a. /republikainfo.com/

Komentari:

No comment.

Pravo

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna