Maratonska sjednica Glavnog stana HSP-a: Nema smjena, ostaje sve po starom

Jučerašnja, maratonska sjednica Glavnog stana HSP-a u Sarajevu, bila je najduža sjednica koja se uopće dogodila od postojanja te stranke u BiH - trajala je sedam sati.Iako su se najavljivale i očekivale velike odluke, od stegovnih postupaka za pojedine članove stranke do izbacivanja i stranke, pa do izglasavanja novog predsjednika stranke, ništa se od toga nije dogodilo.

Pravaši, slabljeni unutarstranačkim svađam i frakcijama u stranci i ovaj put su, u konačnici, odlučili da stanje ostaje onakvo kakvo jest.

Kako se doznaje iz te stranke, brojna su pitanja potegnuta na sjednici, pale su i međusobne optužbe, no najave da će potpredsjednik stranke i aktualni predsjednik Federacije BiH Živko Budimir, preuzeti vodstvo stranke, ostale su samo najave.
Naime, Budimir ni ovaj put, osim manjeg broja svojih istomišljenika, nije uspio izlobirati članove Glavnog stana u ideji da je on najbolje rješenje za novog predsjednika stranke. Sjednica Glavnog stana je završila i s činjenicom da Budimir i dalje ostaje član stranke.

Naime, sedam sati bilo je potrebno da se ipak odgodi točka dnevnog reda koja se odnosila na pokretanje stegovnog postupka protiv tri člana: dopredsjednika Glavnog stana Željka Asića, savjetnika za protokol i administraciju u kabinetu predsjednika F BiH Vilija Trenka i dopredsjednika Glavnog stana Ivice Gudeljevića, za što postoji dvotrećinska većina od 30 ruku, od njih ukupno 45. Podsjetimo, jučerašnjoj sjednici nazočilo je 42 od ukupno 45 članova.

No, ovo i ne znači da je pokretanje stegovnih postupaka protiv ova tri člana završena priča jer je predsjednik stranke Zvonko Jurišić kazao da će se se o ovome raspravljati već na sljedećoj sjednici Glavnog stana.

Jurišić priznaje da unutarstranački odnosi nisu na zavidnoj razini, a za takvo stanje pravda dotok različitih informacija koje su dolazile kako do Predsjedništva, tako i do užeg rukovodstva stranke. Također, Jurišić je kazao da neće biti izvanrednog sabora stranke.

Međutim, završetkom maratonske sjednice Glavnog stana, nisu umireni "nemirni duhovi" u HSP-u. Poznajući prilike i previranja među pravašima, uskoro je za očekivati da će neriješeni problemi ponovno uzburkati prividni mir u stranci, kojoj niska unutarstranačka prepucavanja sve više ruše politički ugled i kredibilitet te dovode u pitanje ozbiljnost i doraslost same stranke u kreiranju političke scene u zemlji.

Pojedini politički analitičari u BiH već ocjenjuju da bi pravaši, ukoliko nastave s podjelama, neodmjerenim i huškačkim izjavama te međusobnim vrijeđanjem - "sami sebi doći glave, bez HDZ-a i SDP-a". /republikainfo.com/
 

Komentari:

No comment.

Pravo

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna