ANALIZA 'Govor tijela' Zlatka Lagumdžije na FTV-u: Očekivao je oštra pitanja, a "pobjegao" prije najvažnijih

Alisa Vrabac, dipl. komunikolog masovnih komunikacija za republikainfo.com analizirala je "govor tijela" predsjednika SDP-a i državnog ministra vanjskih poslova Zlatka Lagumdžije tijeko gostovanja u Dnevniku FTV-a od 01. studenog, urednice i voditeljice Antonije Avram, tijekom kojeg je lider SDP-a osjetio zdravstvene tegobe i - napustio studio.

 


Bh. političari, kao uostalom i političari cijele regije,  nadaleko su poznati po svojim često teatralnim nastupima, fizičkim sukobima s novinarima ili po verbalnom vrijeđanju predstavnika 'sedme sile' te korištenju neprimjerena jezika u komunikaciji s političkim partnerima, no rijetki su oni koji napuštaju studije usred intervjua. Za jednu od rijetkih takvih situacija nedavno se pobrinuo ministar vanjskih poslova i čelnik bh. SDP-a Zlatko Lagumdžija koji je iznenada napustio studio FTV-a jer mu je iznenada pozlilo, a "bolest" ga je smjestila na cjelonoćni boravak na KCUS.
Kako je ovaj intervju izazvao veliku pozornost javnosti, ovih dana kontaktirali smo iskusnu bh. stručnjakinju iz oblasti odnosa s javnošću, komunikacija te neverbalne i političke komunikacije, Alisu Vrabac, s molbom da analizira' govor tijela' Zlatka Lagumdžije tijekom tog intervjua te da nam predstavi jednu drugu dimenziju ovog zanimljivog medijskog događaja iz političkog života u BiH.

 


Pored toga što je analizirala ministra Lagumdžiju i njegova nastojanja da objasni i pojasni svoje stavove vezane za sporazum koji je sklopio sa Miloradom Dodikom samo dva dana prije nego što se pojavio u studiju FTV-a, Vrabac je također analizirala i ponašanje voditeljice Dnevnika Antonije Avram koje je također imalo svoje specifičnosti.
U nastavku teksta donosimo njenu analizu te priloženi video uz pomoć kojeg ćete na najbolji način razumjeti detalje ove znanstvene analize jednog (ne)običnog intervjua između ministra vanjskih poslova i novinarke koja je tijekom intervjua  pokušala  potvrditi unaprijed uspostavljeni stav.

Analiza govora tijela Zlatka Lagumdžije

Piše: Alisa Vrabac, dipl. komunikolog masovnih komunikacija/republikainfo.com


S ovog snimka je teško dati preciznu analizu neverbalne komunikacije (govora tijela) iz dva razloga:
1) donji dio tijela se uopće ne vidi tj. čovjek sjedi pa se vidi samo torzo i
2) ruke (dlanovi) mu često izlijeću iz kadra, a nauka kaže da dlanovi najviše komuniciraju.

0:20 sec: Na samom početku intervjua, dakle u startu Lagumdžija je namrgođen (ekspresija lica), i nije mu drago što je tu dok ga novinarka Avram predstavlja. Očigledno da je mentalno u iščekivanju nečeg lošeg? Pitanja možda?
Isto tako, na početku, Lagumdžija tijelom nije okrenut prema novinarki, što znači da izbjegava izravno sučeljavanje, te da već ima predodređen stav o tome kakav intervju očekuje, dakle težak intervju s nezgodnim pitanjima, teškim temama i još težim odgovorima. Vidimo da se „blokira“ i križanjem šaka (stavlja ih jedna na drugu), mada je ovo njegova „baseline“ (osnovna) gesta koju često čini i time ne odskače od njegovog standardnog neverbalnog ponašanja. Dakle može bit indikativna, ali i ne mora.

02:16 sec: „Sada kada smo dobili jedan sporazum, prije nego ga je itko vidio...“ (ruke u Piramidi-gesta koja nam ukazuje da vjeruje da je to ispravan odgovor i da ima rješenje...i da je to dobro rješenje). Piramida je bila učestala gesta Sadama Huseina, a ovih dana dok sam u SAD, primjećujem je često kod američkog biznismena Donalda Trumpa (to je onaj isti koji je odmah nakon pobjede B. Obame zvao na revoluciju desno orijentiranih glasača-političara u USA op.a.). Vidimo je i kod odvjetnika, profesora, odgajatelja i osoba koje su na važnim pozicijama.

03.18 sec: 'Piramida' - „Naša spremnost da realiziramo mapu puta u Bruxellesu…“

03:20 sec: „...i to je jedna formulacija-rukama neverbalno prekriva/prelazi preko velikog zamišljenog dijela“,  čime ističe veličinu i značaj teme o kojoj govori.

03:38 sec: „...Ne kompromisa, neću kazati kompromisa...“ prijeti kažiprstom... što je klasična gesta dominacije, agresivnosti ali i stavljanja naglaska  na nešto. Zapravo, razlog što stavlja naglasak na to da se ne radi o kompromisu jest zato što želi kazati da s Miloradom Dodikom nije napravio kompromis, jer bi ga „kompromis“ stavio u podređenu poziciju u smislu da je morao „popustiti“ tj. „odstupiti“ od svojih dotadašnjih stavova.

03:25 sec: Stisnuti kažiprst i veliki prst - ovu gestu inače koriste osobe koje imaju racionalan pristup, koji su precizni i logični. Tijekom drugog pregleda i zaustavljanja videa, zamijetila sam da me podsjeća na „dirigiranje “? Pogledajte sami i prosudite. Simpatično... Na čiju li glazbu dirigira?

04:04 - 04:14 sec: „O ekonomiji, o ekonomiji, o ekonomiji i o ekonomiji...“- Opet vidimo spajanje kažiprsta i velikog prsta - racionalan pristup temi, tj. u ovom slučaju „ekonomiji“. Gledam ga i pitam se, „možda ovo i nije tako loše ako je on (na podsvjesnoj razini kojeg iskazuje putem govora tijela) toliko uvjeren da je u pravu“? Također, ovdje se već tijelom okrenuo prema novinarki, što znači da je prošla prvobitna trema koju je osjećao i da se sada manje plaši. Tijelom se naginje naprijed i vidim da ima dosta energije u torzu (samouvjerenost).

04:32 sec: Još jednom vidimo da koristi gestu „piramida" kada kaže „...institucija, ponavljam, institucija Bosne i Hercegovine…“ Nudi nam „siguran odgovor“ u koji vjeruje i za koji vjeruje da je ispravan i nepogrješiv. Tako svoj dogovor doživljava gosp. Lagumdžija.

04:37 sec: Čak nam je rukama i „nacrtao“ državu kao piramidalnu strukturu koja ide s vrha prema dolje rekavši: „Jačanje ekonomije i slobodno mogu reći, jačanje države...u pravom smislu riječi.“ „Zamrznite“ sliku u ovom trenutku i pogledajte kako državu vidi gosp. Lagumdžija. Kao vertikalnu hijerarhiju...

12:45 sec: Novinarka zaključuje (o koristi berze itd.) „dakle, bit će dobitnici i naše institucije...“ i gosp. Lagumdžija deklarativno govori „apsolutno“, s odlučnim i afirmativnim klimanjem glave, dakle i neverbalno potvrđuje svoju izjavu.

12:50 sec: Kada voditeljica Dnevnika kaže: „Ono što vam se još od jučer zamjera, i većina analitičara i veliki dio javnosti...“, gosp. Lagumdžija počinje neverbalno reagirati u iščekivanju pitanja tako što u tom trenutku „češe tjeme/kosu“, što predstavlja klasični neverbalni znak neslaganja i kritičkog pristupa s onim što slijedi..., a uz to primjećujemo i njegov „pogled dolje“ tj. izbjegavanje kontakta očima iz – vjerojatno - straha. Naime, nekada odgovore na nečiji stav ne možemo dobiti gledajući pojedinačne geste, nego iste moramo čitati u kombinaciji (grupi) s drugim gestama iskazanim prije i/ili poslije osnovne geste koju promatramo. To je bio slučaj ovdje:

12:59 sec: „Smatraju da su ova pitanja koja vi stavljate u prvi plan, samo određeni paravan za slabljenje države, za poteze koje vam spočitavaju da slabe državu…“
U ovom trenutku vidimo jednu od varijacija „križanja ruku“, ne preko prsa, nego suptilnije, stavljajući ih na stol ispred sebe. Tako pravi barijeru između sebe i novinarke tj. pitanja koje slijedi. Također, što primjećujem, je da u tom trenutku popravlja sako, što predstavlja tranzicijsku gestu koju osobe koriste kada prebacuju (transition) anksioznost s jedne nezgodne teme na nešto drugo manje nezgodno (popravljanje sakoa, manžeti, kravate i sl.), tako da iz ovoga vidim da je očekivao nezgodno pitanje.

14:53 sec: Na pitanje novinarke Avram „hoćemo li imati učinkovit elektroprijenos?", odgovara s „apsolutno, o tome se i radi“ (14:56) i energično pruža ruku praveći gestu s dlanom na gore; dakle, obijeđen je da je to što govori istina. Ovdje moram napraviti distinkciju: ne znači da je nešto zaista dobro ili loše, samo zato što ta osoba vjeruje da je to dobro ili loše. Samo je vrijeme korektan svjedok pa ćemo vidjeti hoće li njegove prognoze biti od koristi svima, kako je najavio.

18:15 sec: Kada ga je novinarka na temu zaduživanju za elektroprijenos zaustavila rekavši „...Ukoliko sam dobro shvatila...“, s prepoznatljivom retoričkom arogancijom odgovorio je „Baš me zanima što ste shvatili“.

20:40 sec: Potom, posebno simpatično je bilo kako je sam sebe „pomilovao“ po kosi za dobro odrađen posao kada je novinarka završila temu elektroprijenosa rekavši: „Nadam se da smo dijelom objasnili situaciju vezano za elektroprijenos...“ . (onako kako su ga vjerojatno milovali roditelji).

Prije nego li sam dobila priliku pogledati snimku ovog intervjua, gotovo instinktivno sam pomislila da je Lagumdžija lažirao bolest kako bi izbjegao teška pitanja koja su mogla uslijediti. Ipak, nakon što sam pogledala i analizirala spomenuti video materijal, shvatila sam da mu je zapravo bilo "loše" tek nakon što je odgovorio na veliku većinu pitanja. Ovakav razvoj situacije je u potpunosti poništio moju prvobitnu tezu - da se pretvarao da mu je loše kako bi izbjegao određena pitanja, jer kao što sam rekla, već je bio odgovorio na 'gro' njih. 

Osvrt na verbalni indikator

Kako sam fokusirana na određeni, uski krug gesti, nedostaje još jedan broj gesti, no kako bi to zahtijevalo višesatnu analizu, pažnju sam posvetila samo određenim segmentima videa, koje u tekstu naglašavam  kroz navođenje minutaže. Ipak moram ovdje jasno istaknuti da u onom trenutku kada je ministar Lagumdžija odlučio napustiti studio nisam zabilježila neku posebnu neverbalnu gestu koja bi nam ukazala da je odlazak iz studija "lažirao". Međutim, smatram vrlo vrijednim spomenuti i verbalnu komunikaciju, dakle temu o kojoj su Lagumdžija i novinarka Avram razgovarali u tom trenutku, jer upravo tema može biti dobar indikator za stvarni uzrok njegova odlaska. 

Naime, u tom trenutku su razgovarali o temi vraćanja demokratskih, otvorenih izbornih lista, na nedemokratske zatvorene liste, te smatram da je to mogla biti presudna kap koja je "prelila čašu" (i prisilila ga na povlačenje / mogući dodatak rečenici). Osim toga, povijesni trenutak, vrijeme intervjua, oštra reakcija javnosti, težina i kompleksnost pitanja te općenito raspoloženje novinarke, sigurno nisu išli u korist Lagumdžiji, što je vjerojatno doprinijelo njegovom fizičkom i mentalnom iscrpljivanju te napuštanju studija.


Koja riječ o novinarki Avram:

Ponašanje novinarke Avram je, zbog određenog stava koji je imala prema sugovorniku, tijekom cijelog intervjua također bilo temom opširnih i pomalo kontroverznih razgovora u javnosti. Isto tako vjerujem da je novinarka u studio došla s vlastitim ili nametnutim stajalištem o upravo potpisanoj koaliciji, koji su bili dodatno pojačani reakcijom javnosti na spomenuti događaj. To su vjerojatno neki od razloga zašto je ovaj intervju imao povišenu dozu predrasuda.
Sa stajališta PR nauke, način na koji je javnost okarakterizirala ovaj sporazum je vjerojatno prouzročio jednu vrstu šoka za novinarku Avram. Drugi, jako važan segment je bila vidljiva nepripremljenost novinarke Avram na jedan ovakav intervju s iskusnim političkim i govorničkim znalcem kakav je Zlatko Lagumdžija. Mislim da je prije intervjua trebala doći u posjed teksta sporazuma, koji bi je bolje i objektivnije pripremio na sučeljavanje i razgovor o toj, društveno vrlo važnoj temi. Novinarka je očigledno bila dobro upućena u neke teme, dok neke druge nije dobro poznavala, no kao što rekoh, najveća pogreška je bila ta što je ušla u razgovor s iskusnim političarom o sporazumu koji prethodno nije dobro upoznala.

Jedna od očiglednih gesti koju je novinarka Avram koristila u više navrata, tijekom ovog intervjua je i "stisnutu šaku", što predstavlja gestu agresivnosti, a koju većinom koristimo u trenutcima kada želimo nekoga nokautirati. Ovdje smo, također, imali priliku vidjeti korištenje jedne izuzetno rijetke, ali jasne geste, tj. križajuanja ruka na prsima. Križanje ruka na prsima se tumači kao gesta obrane (antropološki: štiti vitalne organe u gornjem dijelu tijela).,  a novinarka Avram je skoro bila prisiljena na takvo ponašanje jer ju je Lagumdžija, u više navrata, prepao svojim oštrim reakcijom na pitanja, načinom odgovaranja i sl.

 

Alisa Vrabac jedna je od prvih formalno educiranih komunikologa u regiji s diplomom Univerziteta Savezne Države Pennsylvanie 1999. Trener je i predavač iz oblasti komunikacija s masama, odnosa s javnošću (PR), interne komunikacije, političke komunikacije, neverbalne komunikacije, korporativnih komunikacija, javnih nastupa te drugih srodnih komunikacijskih i poslovnih vještina.
Posljednjih 13 godina, Alisa radi analize i konsulting iz neverbalne i verbalne komunikacije, retorike, organizacije političkih i dr. kampanja te političku komunikaciju u BiH i inozemstvu, posebice u USA i Bliskom istoku. Posebno je ponosna na činjenicu da je prva počela javno raditi analize (ne)verbalne komunikacije domaćih političara te da je svojim radom i zalaganjem promoviranja komunikologije, uspjela motivirati druge ljude iz struke kako bi počeli sa sličnim aktivnostima. Trenutno boravi u USA i radila je u okviru kampanje za re-izbor Baracka Obame u saveznoj državi Michigan.
Za republikainfo.com analizirala je "govor tijela" predsjedika SDP-a i državnog ministra vanjskih poslova Zlatka Lagumdžije tijeko gostovanja u Dnevniku FTV-a od 01. studenog, urednice i voditeljice Antonije Avram.

 

/republikainfo.com/

Komentari:

No comment.

Pravo

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna