Inzko u izvješću UN-u: Dodik zaslužuje posebnu pozornost međunarodne zajednice

U svom najnovijem izvješću glavnom tajniku UN-a, visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko ocijenio je stanje u BiH od kraja travnja do kraja listopada. Ovo je, ujedno, jedno od najkritičnijih njegovih izvješća do sada, a posebne kritke "pretrpio" je predsjednik SNSD-a i predsjednik RS-a Milorad Dodik.

 "Bh. političari su početkom 2012. sudjelovali u političkom dijalogu i postizanju sporazuma potrebnih za napredak. To se odrazilo i na formiranje državnog Vijeća ministara u veljači, kada je dana i retorička potpora u napretku na putu ka EU, nekih 15 mjeseci nakon općih izbora. To je ulijevalo optimizam, što sam i naglasio u mom izvješću Vijeću sigurnosti iz svibnja ove godine. Na žalost, obećavajući razvoj od početka 2012. je zastao", kaže se, između ostalog, u Inzkovom izvješću glavnom tajniku UN-a.


U istom se kaže da je, za razliku od obećavajućih trendova, politička dinamika u Bosni i Hercegovini tijekom ovog izvještajnog razdoblja stagnirala i vratila se prevladavajućim trendovima u posljednjih šest godina. "Ne samo da je postignut jako mali napredak ka euroatlantskim integracijama, nego su se i intezivirali i napadi prema Daytonskom  sporazumu, uključujući i suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine", zaključio je Inzko. 

Inzko u izvješću referira da su u BiH, nakon što se u veljači formiralo Vijeće ministara, a u svibnju donio državni proračun, stranke koje nisu bile zadovoljne s ulaskom u vlast, počele s preslagivanjem vlasti na državnoj i federalnoj razini i nekim županijama.

"Ovi politički manevri uzeli su prednost pred gorućim potrebama građana i zemlje u cjelini. Štoviše, u svojoj žurbi za restrukturiranje vlasti na razini Federacije, predstavnici pojedinih stranaka ignorirali su primjenu pravnih akata, pravila i procedura bez poštivanja ustavnog okvira i vladavine prava. Raste i zabrinutost jer je i
vodstvo Republike Srpske intenziviralo svoju šestogodišnju politiku otvorenoh napada na nadležnosti države kao i 
suverenitet i teritorijalni integritet BiH. Pitanje otvorenog i rastućeg zagovaranja raspada BiH od strane dužnosnika RS-a, pogotovo od strane predsjednika RS-a Milorada Dodika, zaslužuje posebnu pozornost međunarodne zajednice", kazao je Inzko u svom izvješću.

Inzko u izvješću detaljno opisuje politička zbivanja u BiH u posljednjih šest mjeseci, od neglasovanja SDA za državni proračun, traženja ostavke ministra vanjskih poslova Zlatka Lagumdžije od strane SNSD-a, do izbacivanja  SDA-ovih ministara iz Vijeća ministara BiH i novog političkog saveza SDP-SNSD kao i zbivanjima na federalnoj razini, gospodarstvu itd. /republikainfo.com/

Komentari:

No comment.

Pravo

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna