Dodik i Čović vrše pritisak na Inzka: Mora povući odluku za formiranje federalne vlade

Predsjednici SNSD-a i HDZ-a BiH Milorad Dodik i prof. dr. Dragan Čović, tijekom današnjeg sastanka u središnjici HDZ-a BiH, ocijenili su da je glavni krivac za krizu u Federaciji BiH visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko. Ovo je i do sada najizravniji put da se predsjednik jednog entiteta, u ovom slučaju Republike Srpske, izravno upliće u funkcioniranje drugog entiteta.

 Dodik i Čović, kako je priopćeno iz HDZ-a BiH, uglasni su da Inzko mora povući svoje sporne odluke o poništavanju odluka Središnjeg izbornog povjerenstva čime je omogućeno nasilno formiranje federalne Vlade.

Lider SNSD-a je nakon sastanka sa liderom HDZ-a BiH rekao da je potrebno da se BiH riješi stranog tutorstva koje će, ukoliko bude nastavljeno, uništiti BiH.

Predsjednik SNSD Milorad Dodik rekao je u četvrtak na konferenciji za novinare nakon susreta sa čelništvom HDZ-a BiH kojega je predvodio predsjednik prof. dr. Dragan Čović u Mostaru da vlasti RS-a nisu spremne prihvatiti nametanje novih odluka visokog predstavnika te je pozvao na okončanje međunarodnog mandata u BiH ističući da je visoki predstavnik najodgovorniji za krizu u zemlji.

Pojasnio je da je visoki međunarodni predstavnik u BiH Valentin Inzko ' glavni krivac za krizu, kršenje Ustava, što su poniženi Hrvati kao konstitutivni narod jer je uspostavljena vlast u kojoj nema njihovih legitimnih predstavnika", navodeći uspostavu vlasti u Federaciji BiH koja je u najvećoj krizi.

Dodik i Čović su na današnjoj konferenciji za novinare u Mostaru rekli da je suradnja SNSD-a i HDZ-a BiH odlična i da postoje usuglašeni stavovi o svim važnim pitanjima u BiH, priopćeno je iz HDZ-a BiH.

Govoreći o sporazmu između SNSD-a i SDP-a, Dodik je rekao da su u taj dokument ugrađeni raniji dogovori SNSD-a sa HDZ-om BiH i da se on neće mijenjati.

Najavivši da će na sastanku šestorke, koji bi trebao biti održan 20. studenog u Mostaru, biti razgovarano o provođenju odluke "Sejdić - Finci", Dodik i Čović kažu da i je u tom dijelu usugalašen bazični princip da predstavnici jednog naroda ne mogu birati predstavnike drugog naroda, te da postoji više rješenja kako do toga doći. Dvojica lidera su navela da će podržati kandidate za Vijeće ministara BiH koje je predložio predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija.

Inače, na današnjem sastanku u Mostaru ispred izaslanstva HDZ-a BiH nazočili su prof. dr. Dragan Čović, predsjednik stranke, Vjekoslav Bevanda predsjedatelj Vijeća ministara BiH  i član Predsjedništva HDZ BiH, Borjana Krišto dopredsjednica HDZ BiH i Marinko Čavara, dopredsjednik HDZ BiH. Izaslanstvo SNSD-a predvodio je  Milorad Dodik, predsjednik, a činili su ga i  Slavko Mitrović , savjetnik premijera RS-a, Rajko Vasić izvršni tajnik SNSD-a te  Željka Cvijanović,  ministrica za ekonomske odnose i regionalnu suradnju u Vladi RS. m/republikainfo.com/


Komentari:

No comment.

Pravo

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna