Prvi dan velikog muslimanskog praznika Kurban-bajrama

U Bosni i Hercegovini, Srbiji, Kosovu, Crnoj Gori, Hrvatskoj i Sloveniji danas se obilježava prvi dan velikog muslimanskog praznika Kurban-bajrama.

 


U Sarajevu centralna bajramska manifestacija je u Gazi Husrev-begovoj džamiji. Bajram namaz predvodit će reisu-l-ulema IZBiH Mustafa ef. Cerić. (Predaja Menšure novoizabranom reisu-l-ulemi Huseinu ef. Kavazoviću obavit će se 19. studenog ove godine. Do tada dužnost reisu-l-uleme obavlja sadašnji reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić, a Husein ef. Kavazović dužnost muftije tuzlanskog.)

Veliki broj vjernika okupit će se u džamijama i mesdžidima širom regije kako bi klanjali bajram-namaz.

U Sarajevu središnja bajramska manifestacija je u Gazi Husrev-begovoj džamiji. Bajram namaz predvodit će reisu-l-ulema IZBiH Mustafa ef. Cerić.

Inače, ovaj Kurban-bajram ne obilježava se istog dana u cijelom islamskom svijetu. Prvi dan Kurban-bajrama jučer je obilježen u Turskoj, Albaniji, Makedoniji i Australiji.

Zbog različitih gledišta o pitanju određivanja hidžretskog kalendara, koja proizilaze iz različitih metoda praćenja pojavljivanja Mlađaka i početka mjeseca Zu-l -hidždže, muslimani svijeta prvi dan bajramske radosti obilježavaju u tri različita dana.

Islamske vjerske zajednice Pakistana, Indije i Bangladeša donijele su odluku da u tim zemljama Kurban-bajram počne sutra. Turska Uprava za vjerska pitanja najavila je organizaciju sastanka svih predstavnika islamske uleme i stučnjaka iz oblasti astronomije kako bi se uspostavio jedinstven kalendar u cijelom islamskom svijetu. (Izvor: Oslobođenje)

Komentari:

No comment.

Birači, prasići, jagnjići

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna