UNATOČ SVEMU Entiteti namjeravaju prisvojiti državni novac Elektroprijenosa

Uprkos pismu-opomeni, koju je uputio direktor Generalne direkcije za proširenje Europske komisije Stefan Sannino, domaći političari tvrdoglavo istrajavaju na tome da akumuliranu dobit Elektroprijenosa prebace u entitetske proračune.

 
Osim toga, ministar vanjske trgovine Mirko Šarović tvrdi da Sannino u pismu uopće nije spominjao dio zakona o Elektroprijenosu u kojem se govori o tome kada entiteti mogu računati na podjelu dobiti.

U planovima proračuna za sljedeću godinu entiteti su uplanirali i sredstva od akumulirane dobiti Elektroprijenosa. U tome ih neće, po svemu sudeći, omesti ni pismo direktora Generalne direkcije za proširenje Europske komisije Stefana Sanina da ne diraju taj novac, jer bi se time mogao ugroziti elektroenergetski sustav Bosne i Hercegovine.

"Znam da su ministri energetike u entitetima razgovarali i dogovorili, a kasnije i premijeri sa predsjedavajućim Vijeća ministara da bi se taj novac mogao utrošiti u neke druge stvari, kazao je Ramiz Mehmedagić, direktor za pravne poslove Elektroprijenosa.

Prema važećem zakonu, sredstva stvorena akumulacijom dobiti Elektroprijenosa mogla bi se početi dijeliti tek deset godina od stupanja zakona na snagu. Trenutno je protekla polovica tog perioda. Sannino je u pismu od domaćih vlasti tražio da ne skraćuju postavljeni rok, a da se prikupljena sredstva iskoriste za revitalizaciju energetskog sektora.

"On u svom pismu to nije tražio. Na bilo koji način nije tražio skraćivanje roka, nije bilo spominjanja bilo kakvog roka", kaže Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Ipak u Saninovoj opomeni se jasno navodi da se ne treba mijenjati član 17 Zakona o elektroprijenosu, odnosno da se ne treba skraćivati rok od 10 godina, nakon kojeg će entiteti moći podijeliti dobit ove korporacije.

"Sannino je imao u vidu probleme s kojima se nosi Elektroprenos i moguća rješenja za prevazilaženja tih problema. Umjesto da se bavimo tim problemima, što se očito imalo u vidu, prešlo se na član 17 i na podjelu tih 120 milijuna", kaže Mehmedagić.

Šarović je kazao da, uprkos Saninovom pismu, neće povlačiti predložene izmjene zakona o Elektroprijenosu iz procedure. One, trenutno, u formi nacrta čekaju usvajanje u Vijeću ministara, nakon čega će biti proslijeđene u parlamentarnu proceduru.

"Ne pominje se rok od pet godina, nego se jednostavno briše odredba od 10 godina. Ovo ministarstvo postupit će onako kako su se vlasnici i drugi učesnici u tome budu dogovorili", izjavio je Šarović.

Pokušali smo dobiti od federalnog premijera Nermina Nikšića komentar, ali bezuspješno. Uputio nas je na ministra energetike Erdala Trhulja, koji je kazao da podjela novca neće moći biti realizovana ni nakon usvajanja izmjena zakona sve dok se ne realiziraju i ostale točke dogovora, kao što je obnova elektroenergetskih objekata i cijelog sustava, te dok se ne imenuju novi članovi Upravnog odbora. (Izvor: Federalna.ba)

Komentari:

No comment.

Mačke u frižideru...brrr

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna