Tihić: Svi su me prevarili osim Dodika!

Nakon izbacivanja ministara SDA iz Vijeća ministara BiH, predsjednik SDA Sulejman Tihić jučer je izjavio da “još nije sve gotovo” te da će vrijeme pokazati kako će dalje teći svi procesi.

 


Tihić misli kako se sve stvari nisu posložile jer se, kako je kazao, radi o “rogovima u vreći”, te da i ako postoji neki dogovor o novoj parlamentarnoj većini, ne vjeruje da će ona dugo potrajati s toliko različitih interesa.

Razgovor s Dodikom

Navečer, nakon smjene ministara iz SDA na sjednici Doma naroda PSBiH, telefonom ga je pozvao predsjednik SNSD-a Milorad Dodik.
- Pričali smo o mnogim stvarima. Zato i kažem da nije sve završeno. A o našem idućem sastanku “o tom – potom”, kazao je Tihić jučer nakon sjednice predsjedništva SDA na kojoj je razmatrana informacija vezana uz razrješenje ministara i izvješće sa sjednice Zastupničkog doma gdje je SNSD odustao od svog zahtjeva za smjenu ministra vanjskih poslova Zlatka Lagumdžije.
Tihić je uputio teške optužbe na račun Lagumdžije, navodeći da je prema, doduše neslužbenim, informacijama šef SDP-a morao mnogo tog dati Miloradu Dodiku kao jamčevinu svoga ostanka na toj funkciji. Na konstataciju da je potpredsjednik SDP-a Damir Hadžić pozvao građane da ne vjeruju priopćenjima SDA i da je Hadžić obećao da će “progutati papir na kojem je potpisan dogovor SDP-a i SNSD-a ako postoji”, Tihić se pozvao na izjavu predsjedatelja Zastupničkog doma Milorada Živkovića.

- Živković je jasno rekao da su od SDP-a dobili takvu ponudu koja osigurava i jača kako u političkom i nacionalnom, tako i u ekonomskom smislu Republiku Srpsku. To je, između ostalog, preuzimanje obveze za isplatu 25.000 mirovina iz Federalnog mirovinskog fonda za umirovljenike u RS-u i ukidanje Elektroprijenosa BiH. To obećanje nije dobio od Sulejmana Tihića. Uostalom, vrijeme će sve pokazati. Iz informacija koje smo dobili iz izvora bliskih SNSD-u i SDP-u proizlazi da su napravljeni teški štetni kompromisi na štetu države, istaknuo je Tihić.

On je jučer pokazao dokument koji je SDA potpisala sa SNSD-om u Laktašima 16. listopada o uspostavi nove parlamentarne većine. U dokumentu se navodi kako su SNSD i SDA suglasni da ostane aktualna parlamentarna većina u Vijeću ministara, s tim da ministar vanjskih poslova i dopredsjedatelj VM Zlatko Lagumdžija bude razriješen iz poznatih razloga, te da će, ukoliko ostali predstavnici SDP-a ne žele ostati u Vijeću ministara, njihove pozicije pripasti SDA, odnosno koalicijskom partneru kojeg predloži SDA. Utvrđeni su i konkretni potezi - da 22. listopada na dan održavanja sjednice Doma naroda Parlamenta BiH izaslanici iz SNSD-a glasuju protiv smjene ministara obrane i sigurnosti Muhameda Ibrahimovića i Sadika Ahmetovića, te zamjenika ministra trezora i financija Fuada Kasumovića, te da će SNSD osigurati da na isti način glasuje i izaslanik u Klubu Srba u Domu naroda Dragutin Rodić.

Dana 23. listopada bit će održana sjednica Zastupničkog doma, na kojoj će zastupnici SDA glasovati za smjenu Zlatka Lagumdžije, te zamjenika predsjedatelja Zastupničkog doma PSBiH Denisa Bećirevića. Izaslanici SDA glasovat će za razrješenje Zlatka Lagumdžije. U roku od najviše 20 dana nakon smjene Zlatka Lagumdžije i ostalih ministara i zamjenika ministara u Vijeću ministara koji su predstavnici SDP-a bit će imenovani novi na prijedlog SDA ili partnera kojeg SDA predloži kao budućeg člana parlamentarne većine. SNSD i SDA su suglasni ubrzano raditi na provođenju do sada usuglašenih i potpisanih sporazuma te ispunjavanju obveza iz Mape puta usuglašene 27. lipnja u Bruxellesu, stoji u potpisanom dokumentu.

Žao mi je zbog HDZ-a

Tihić je jučer istaknuo i da, ako se dogodi da SDA bude u oporbi, “onda se mi daleko više ujedinimo jer imamo naše strateške ciljeve”. Dodao je kako je SDP trebalo deset godina da dođe na vlast, a SDA je bilo dovoljno četiri mjeseca da ostvari veličanstvenu izbornu pobjedu na lokalnim izborima.

- Žao mi je zbog HDZ-a koji je na ovaj ili onaj način naš strateški partner, ali pozivati se stalno na legitimitet hrvatskoga naroda, kasnije izglasovati izbacivanje iz vlasti onoga koji je ostvario takav uvjerljivi legitimitet, nije konzistentno niti korektno, zaključio je predsjednik SDA ističući kako posljednja događanja u Domu naroda ne smatra osobnim porazom jer je učinio sve da do toga ne dođe. Podsjetio je kako je nakon izborne pobjede pozvao SDP da rade zajedno i kako je svaki od političara pred izbore kazao da će se buduća većina formirati spram rezultata lokalnih izbora.

- Nitko od njih nije održao riječ, svi su me prevarili. Slagali su. Izgleda da je u BiH i nemoguće moguće. Na dan smjene ministara iz SDA razgovarao sam s više lidera. Sedam dana prije sjednice Dragan Čović mi je obećao da njegovi izaslanici neće glasovati za isključenje ministara iz SDA. Na dan glasovanja Čović mi u 9.45 sati govori da će slijediti glasovanje SNSD-a jer je zahvalan Dodiku. Ista situacija se dogodila i s Mladenom Bosićem i Ognjenom Tadićem iz SDS-a s kojima smo imali dogovor da će biti suzdržani. Prije glasovanja okrenuo sam se Tadiću i pitao ga: 'Ognjene, vrijedi li ono?' Rekao je da vrijedi i neka bude pojedinačno glasovanje. Ja sam se najviše iznenadio događanjima na sjednici jer su me slagali ljudi s kojima radim godinama, kazao je Tihić. Rekao je da je jedini bio pošten Mladen Ivanić koji je kazao da SDA njega nije podržao kada se birao izaslanik u Domu naroda, već SDP i da prema njima ima obvezu. Tihić je jučer priopćio i da se privode kraju aktivnosti na formiranju nove Vlade Sarajevske županije. (Izvor: Dnevni list)

Komentari:

No comment.

Mačke u frižideru...brrr

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna