Milijuni iz Elektroprijenosa Lagumdžiji osigurali podršku Dodika; Sanino: Dajte nam obrazloženje!

Ispred Europske komisije danas se državnom ministru Mirku Šaroviću pismom obratio Stefano Sannino, generalni direktor Europske komisije za proširenje. Sannino traži da se Europskoj komisiji dostavi obrazloženje amandmana Člana 17. novopredloženog Zakona o amandmanima i promjenama Zakona o osnivanju tvrtke za prijenos električne energije u BiH.


Ovo je član koji predviđa stvaranje zakonske osnove za raspodjelu dioničarske dobiti koju je TRANSCO/Elektroprijenos, tvrtka za prijenos električne energije, ostvarila posljednjih godina. Ta dobit je u ovom trenutku 289 milijuna KM: 128 milijuna KM profita i 161 milijuna KM neutrošenih sredstava.

Sannino upozorava da postojeća zakonska regulativa omogućava raspodjelu dobiti tek nakon 10 godina, a da bi na osnovu prijedloga izmjena Zakona o kojem je riječ, ova raspodjela mogla početi već od ove godine! To bi, navodi dalje Sannino, moglo ugroziti sigurnost opskrbe Bosne i Hercegovine električnom energijom.

"Bio bih Vam zahvalan ako biste mogli dati dalje obrazloženje iza predloženog amandmana Člana 17. Zakona (o amandmanima i promjenama Zakona o osnivanju kompanije za prijenos električne energije u BiH)", piše Sannino jer mu izgleda da nova verzija Zakona "stavlja na rizik ispunjenje obaveza operatera prijenosnog sustava", te predlaže stručnu pomoć europskih stručnjaka kako bi se izbjeglo kršenje Povelje Energetske zajednice, odnosno kako bi se izbjeglo usvajanje legislative koja bi se mogla smatrati neusuglašenom sa pravnim stečevinama EU-a o električnoj energiji.

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, kojem je Šarović na čelu, predložilo je spomenuti zakon Vijeću ministara BiH na usvajanje. 

Pri tom ne treba izgubiti iz vida da su jedina dva dioničara tvrtke za prijenos električne energije Federacija BiH i Republika Srpska (TRANSCO/Elektroprenos).

Potpredsjednik SDP-a Damir Hadžić je na današnjoj konferenciji za novinare potvrdio da je tijekom susreta predstavnika SDP-a i SNSD-a u subotu, 20. listopada u Aleksandrovcu kraj Laktaša, bilo riječi i o Elektroprenosu.

SNSD-ov zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta BiH Milorad Živković jučer je izjavio da će njihov partner s druge strane entitetske linije biti "one partije koje daju bolju ponudu" te da su SNSD-ovci, vođeni ekonomskim i nacionalnim interesima RS-a u biranju partnera u vlasti, odlučili povući inicijativu za smjenu Lagumdžije na osnovu ponuda koje su imali na stolu.

Živković je odbio objaviti sadržaj tih ponuda. (Izvor: Federalna.ba)

Komentari:

No comment.

Birači, prasići, jagnjići

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna