Europa strahuje od širenja separatističkih pokreta na Balkan

Republika Srpska u BiH, sjeverno Kosovo, Makedonija, sve su to nestabilna područja za koja postoji velika zabrinutost, navodi se u krugovima Europske unije.

 


Stranke koje zagovaraju neovisnost su posljednjih dana pobijedile na izborima širom Europe, dok su mnoge od njih provodile kampanju sa platformom protiv mjera štednje.


Uzalud pozivi EU-a


Uprkos pozivima Europske unije za tješnjom integracijom kako bi se prevazišla euro kriza, takvi pokreti, čini se, kreću u suprotnom smjeru.
Škotska već ima svoj vlastiti parlament u Edinburghu. Vladajuća Škotska Nacionalna Stranke želi se u potpunosti odvojiti od Velike Britanije. Ministar Alex Salmond je zakazao referendum o budućnosti Škotske za 2014. godinu.
 
"Vjerujem da ćemo pobijediti iznoseći pozitivnu viziju za bolju budućnost zemlje, kako ekonomski tako i socijalno", rekao je ministar Salmond.
On dodaje da bi se neovisna Škotska oslanjala na energetsku ekonomiju i postala, kako je rekao, Saudijska Arabija za obnovljivu energiju.  Ali David Maddox, londonski dopisnik za novine Scotsman, kaže da je to diskutabilno. "Problem s naftom i plinom iz Sjevernog mora je da je porez koji se na to skuplja jako promjenjiv. Stoga ne možete na osnovu toga računati buduće prihode. A vjerojatno će ti izvori trajati samo 30 godina", kaže David Maddox.
 
Referendum će se održati na 700. godišnjicu bitke kod Bannockburna, kada su škotske snage porazile englesku vojsku. Ali istraživanja pokazuju da samo 30% Škota podržava neovisnost. "Platforma kojom se Škotska Nacionalna Stranka koristila je imati Škotsku kao neovisnu državu, ali unutar Europske unije. Njihov stav je da bi se na kraju pridružili euru. Ali zbog onoga što se dogodilo s eurom, nitko više ne želi prihvatiti euro", kaže Maddox.
 
Škotski referendum je pomogao pokrenuti pokrete za neovisnost i u drugim dijelovima, kao što je španska pokrajina Catalonia. Vlada u Madridu je blokirala referendum, ali više od polovice stanovnika Catalonije kaže da se želi odvojiti.
 
"I mi trebamo datum za naš referendum. Što prije, to bolje", kaže Ramon Mora, stanovnik Barcelone.
 

Val separatizma mogao bi dosegnuti Balkan

U Belgiji, separatistički Novi Flamanski Savez, pobijedio je ovog mjeseca na lokalnim izborima. Glasači kažu da se radi o ekonomiji.
 
"Da, mogao bi to biti kraj Belgije, to je moguće. Ali po mom mišljenju, ovako se više ne može s južnim dijelom Belgije u kojem se govori francuski. To nas košta dosta novca", kaže Francois Verswijwel, stanovnik Antwerpena.
 
James Ker Lindsay, iz Londonske škole za ekonomiju, kaže da je u mnogim slučajevima ekonomska kriza dovela do obnavljanja nezadovoljstva koje je trajalo godinama i do pokreta za neovisnost.
 
"Što se tiče održivosti, moje je mišljenje da su nezavisna Škotska, neovisni Flamanci i neovisna Catalonia potpuno jasno održive regije", kaže James Lindsay.
 
On, međutim, strahuje da bi val separatizma mogao dosegnuti do nestabilnih regija, kao što je Balkan. "Što bi se dogodilo ako biste onda počeli pričati i o Republici Srpskoj u BiH, sjevernom Kosovu, problemima u Makedoniji? To su područja za koja postoji velika zabrinutost", kaže on.
 
Stranke koje se zalažu za neovisnost širom Europe će pomno pratiti referendum u Škotskoj, kako bi vidjele hoće li  se iz njega izroditi najnovija europska država. (Izvor: VOA)

Komentari:

No comment.

Šutnja

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna