MALA ZADOVOLJŠTINA ZA SDA: Smijenjen Bećirović

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH na današnjoj sjednici je izglasao smjenu Denisa Bećirovića, zamjenika predsjedavajućeg Zastupničkog doma. Bećirević je, tako, svojevrsni "politički žrtveni jarac", nakon što s ministarske pozicije nije smijenjen njegov stranački šef Zlatko Lagumdžija.

 


Za Bećirovićevu smjenu s dužnosti člana Kolegija Zastupničkog doma glasovao je 21 zastupnik, dok je protiv bilo 14, i suzdržanih četiri. Inicijativu za smjenu pokrenuo je SDA početkom rujna, a na jednoj od prošlih sjednica nije bilo entitetske većine za njegovo razrješenje, pa je inicijativa upućena u Kolegij Doma na usaglašavanje, donosi portal klix.ba. Kako se Kolegij nije usaglasio, danas je došlo do drugog kruga glasovanja. Kao razlog za smjenu Bećirevića,  SDA je između ostalog, navela i to da je Bećirović, provodeći politiku SDP-a suodgovoran što je BiH, kao i Parlamentarna skupština, uvedena u krizu s nesagledivim posljedicama po državu.

Za smjenu su glasovali su svi zastupnici iz RS-a, SDA i HSP-a, protiv su bili SBB BiH, SDP te HDZ 1990. Suzdržani su bili zastupnici NSRzB i SBiH te HDZ-a BiH.

U okviru ove tačke odlučeno je da će izbor prvog zamjenika predsjedavajućeg Doma biti izvršen na sljedećoj sjednici Predstavničkog doma.

Smjena Denisa Bećirovića uslijedila je nakon što je SNSD povukao inicijativu za smjenom ministra vanjskih poslova Zlatka Lagumdžije, njegovog stranačkog šefa.

Bećirovićeva smjena mala je zadovoljština SDA-u nakon jučerašnje smjene njihova dva ministra i zamjenika ministra u Vijeću ministara BiH, kao i nakon povlačenja inicijative od strane SNSD-a za smjenu Lagumdžije. /republikainfo.com/

Komentari:

No comment.

Mačke u frižideru...brrr

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna