Nakon Čovića, Tihiću i Dodik "došao glave": SNSD povukao inicijativu o smjeni Lagumdžije

Na dnevnom redu Zastupničkog doma Parlamenta BiH danas nije bila inicijativa za smjenu ministra vanjskih poslova Zlatka Lagumdžije, jer ju je predlagač, SNSD, povukao s dnevnog reda. Pitanje na koje se tek treba pronaći odgovor je: Koja je bila cijena plaćena SNSD-u za Lagumdžijin ostanak na vlasti?

 


Odmah na početku sjednice, zastupnici iz SDA su zatražili izjašnjavanje Doma o skidanju tačke s dnevnog reda, insistirajući da Poslovnik tako nalaže.

"Ukoliko SNSD nije povukao inicijativu, jedino se ovaj Dom može očitovati o skidanju ove točke s dnevnog reda, tako i to tražimo", inzistirao je Asim Sarajlić, šef Kluba zastupnika SDA. Nakon Sarajlićevog istupa, predsjedavajući Doma Božo Ljubić je pojasnio kako je na Klubu jednoglasno zaključeno da su se stekli uvjeti da se točka o Lagumdžijinoj smjeni skine s dnevnog reda.


Sarajlić (SDA): Uskoro ćemo vidjeti s čim Lagumdžija trgovao s Dodikom


Nakon ovakvog početka sjednice, predsjedavajući Kluba Zastupnika SDA u Zastupničkom domu PSBiH Asim Sarajlić izjavio je da je indikativno ono što je zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma PBiH Milorad Živković rekao u obrazloženju odluke SNSD-a da povuče svoju inicijativu za razrješenje ministra vanjskih poslova BiH Zlatka Lagumdžije sa dnevnog reda sjednice.

"Indikativno je jer je rekao da je pitanje interesa i pitanje određivanja partnera u vlasti. Očito ćemo doznati u narednom periodu što je to još Lagumdžija dao nauštrb države i uštrb svih građana BiH kako bi zadovoljio oba partnera iz RS-a da danas glasaju o tome da ne bude njegova smjena na dnevnom redu", kazao je Sarajlić.

Dodao je da smatra kako je Lagumdžija "koji je kreator političkog kaosa u postizbornoj BiH", bez obzira na današnju sjednicu, kažnjen na lokalnim izborima od građana, a kažnjen je i odlaskom Željka Komšića iz vrha te stranke.

"Ne znam kakve koncesije da bude pravio prema Dodiku i Bosiću, mi ćemo imati snažan front uz SDA da branimo pozicije države BiH i da vodimo državu naprijed", kazao je Sarajlić.

Po njegovim riječima, jučer, ponedjeljak 22. listopada, su smijenjeni ministri koji su najviše postigli na euroatlantskom putu: Sadik Ahmetović od bezviznog režima pa nadalje, a ministar Ibrahimović je  nastavio reforme u procesu približavanja NATO-u. "A danas s dnevnog reda skidamo inicijativu za razrješenje ministra za kojega i nevladin sektor i svi mediji kažu da vrlo neodgovorno obnaša svoju dužnost. Očito je da Lagumdžija dao određene koncesije Dodiku, a koje vidjet ćemo", kazao je Sarajlić.   

Po njegovim riječima, objelodanit će se vrlo brzo i razlozi zbog čega danas Dodik povlači inicijativu o smjeni Lagumdžije. "Iza toga sigurno stoje neki krupni razlozi, i financijski i ekonomski, a bojim se i po državu neki puno opasniji. Ali SDA čvrsto stoji na svojim pozicijama. Mi nismo sami u ovom parlamentu. Mi ćemo se nastaviti boriti demokratskim sredstvima kako bi sačuvali dostignutu razinu izgradnje države BiH, kazao je Sarajlić.

"Očito", dodao je on, "da se okupila jedna interesna grupa lidera kojoj SDA ni Sulejman Tihić ne mogu pripadati po svom habitusu".

Sarajlić je kazao da inicijativa SDA o smjeni Denisa Bećirovića s pozicije člana Kolegija Doma ostaje na dnevnom redu. "Danas se u drugom krugu o njoj izjašnjavamo, ali očito su neke nove snage na sceni i vidjet ćemo sam ishod glasanja. Ukoliko je Lagumdžija odlučio da pored sebe sačuva i Bećirovića, vidjet ćemo je li cijena koju je platio Dodiku podrazumijeva i Bećirovića", kazao je Sarajlić.

Iz SNSD-a, koji je i predlagač inicijative za smjenu ministra vanjskih poslova Zlatka Lagumdžije, potvrdili su da povlače inicijativu, obrazlažući da "onaj tko podnese inicijativu ima ju pravo i povući". Iz SNSD-a su ranije kazali kako točku povlače zbog obimnosti dnevnog reda današnje sjednice te da traže posebnu sjednicu na kojoj će se raspravljati i glasovati o Lagumdžijinoj smjeni.

Inicijativa o smjeni, koja bi bila u "stalnoj pripremi" bi ujedno i značila da SNSD, kao i HDZ, ostavljaju sebi prostor za stalno "držanje na uzici" Zlatka Lagumdžije.


Živković (SNSD): Tko dadne bolju ponudu naš je partner, nećemo još otkriti ponudu koju nismo mogli odbiti


"Ovo se nije događalo ranije. Podsjećamo da je i SDA povlačila inicijativu. To je praksa. Ako netko predloži točku, ima ju pravo i povući. Povlačimo ju jer su se i stranke iz RS-a opametile, onaj tko dadne bolju ponudu, naš je partner. Pozivam je i ostale da pokušaju s SNSD-om napraviti dogovor, a mi ćemo se prema interesima koje sam naveo, da se opredjeljujemo od sjednice do sjednice"", rekao je Milorad Živković, poslanik iz SNSD-a.

Živković je kazao novinarima da se u ovom trenutku SNSD ponaša nacionalno odgovorno, te je vođen ekonomskim i nacionalnim interesima, najboljim za RS, odlučio da danas ne razmatra inicijativu o razrješenju ministra vanjskih poslova BiH Zlatka Lagumdžije.

Ponude koje smo imali na stolu su opredijelile naš stav što ne znači da bilo kakvo partnerstvo u BiH postoji. Postoji samo ekonomski i nacionalni interes, a zastupnici u Parlamentarnoj skupštini koji su došli iz RS-a je dužnost da se time rukovode, kazao je Živković.

Na novinarsko pitanje šta je to SNSD-u ponuđeno što nisu odbili, Živković je kazao da će stvari koje će se događati u sljedećih nekoliko mjeseci dati odgovor na ovo pitanje.

"Svako sadašnje opredjeljenje u vezi s tim bilo bi otkrivanje nečega za što mislim da trenutno nije vrijeme", kazao je Živković.


Beriz Belkić (SBiH): Dodik upravlja procesom, počnite konačno raditi


Nakon što je SNSD s današnjeg dnevnog reda sjednice povukao svoju inicijativu za smjenu ministra  Lagumdžije, reagirali su i iz Stranke za BiH.

"Dom će odlučivati kad će to biti razmatrano i hoće li biti razmatrano, ali želim nešto reći. Zaista molim i upozoravam aktere, da ne kažem kompozitore, ove šestomjesečne agonije, da to komponiranje i prekomponiranje napokon okončaju. Proizveli su institucionalnu blokadu BiH, kako je definira Milorad Dodik. On, naravno, propušta kazati da je i on jedan od aktera, a i da je on praktično čovjek koji upravlja ovim procesom. Upozoravam izborne pobjednike da nakon dvije godine potpunog nerada, koji je kuluminirao blokadom inistitucija BiH, okončaju ovo i da se konačno počne raditi", rekao je Beriz Belkić, zastupnik iz Stranke za BiH.


Pandurević (SDS): Ništa nismo znali o povlačenju inicijative


Zastupnica Srpske demokratske stranke (SDS) u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Aleksandra Pandurević izjavila je novinarima da su oni iznenađeni i da nisu znali da će SNSD povući svoju inicijativu o razrješenju ministra Zlatka Lagumdžije.
"Doznali smo kao i ostali zastupnici na samoj sjednici. Nismo sudjelovali ni u kakvim razgovorima, pregovorima, ne znamo ništa ni o kakvim ponudama, ali mi ne možemo natjerati SNSD da ostane pri svojoj inicijativi. To je njihova odluka i to je njihov stav", kazala je Pandurević.

Dodala je da SDS ostaje pri svojoj inicijativi za smjenu zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH Denisa Bećirovića.

Na novinarsko pitanje hoće li SDS biti dio sadašnje većine, Pandurević je odgovorila da SDS nije dio "ove" ili "one" većine, „nego predstavlja RS zajedno sa SNSD-om“.

"Mi smo apsolutno zajedno, imamo ono što je interes RS-a, naš dogovor. Svatko od nas je posebna, odvojena partija koja ima pravo na svoje stavove. Naš dogovor ničim nije doveden u pitanje. Nema nikakvih krupnijih razmimoilaženja između nas o pitanjima koja su od suštinskog značaja za RS. Ne vidim da su se prethodne dvije godine ekonomski odgovorno ponašali ni SDP ni SNSD. Uostalom, to su pokazali rezultati lokalnih izbora što građani misle o njihovoj odgovornoj ekonomskoj politici", kazala je Pandurević. /republikainfo.com/

Komentari:

No comment.

Mačke u frižideru...brrr

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna