Dom naroda smijenio ministre iz SDA - Tihić: Čović me prevario!

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH na današnjoj sjednici potvrdio je odluku predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Vjekoslava Bevande o smjeni ministara sigurnosti Sadika Ahmetovića, ministra obrane Muhameda Ibrahimovića i zamjenika ministra financija i trezora BiH Fuada Kasumovića, kadrova SDA.

 

 Foto: Ovo je i definitavan kraj nade za obnavljanje koalicije SDA-HDZ, što će se odraziti i na stanje u Mostaru


Za smjenu je glasalo osam poslanika: 3 glasa iz HDZ-a i HDZ 1990., 3 iz SDP-a, jedan iz PDP-a, jedan iz SDS-a. Sedam je bilo protiv, SNSD (2), SDA (3), HSP (1) i DNS (1), a suzdržanih nije bilo. Ovim se pokazalo tko je "na strani" SDA. Predsjednik SDA Sulejman Tihić kazao je kako je, za razliku od predsjednika HDZ-a BiH, predsjednik SNSD-a Milorad Dodik održao riječ i nije glasovao za smjenu kadrova SDA.

Stoga najveću odgovornost za smjene snosi HDZ i SDP, a za očekivati je da sutra za smjenu Lagumdžije s pozicije ministra vanjskih poslova ne glasuje HDZ te da on ostane na toj dužnosti, no mogući su i drugi scenariji.

Naime, Bevanda je na inicijativu SDP-a BiH 25. lipnja dostavio Parlamentarnoj skupštini BiH odluku o smjeni ministra sigurnosti BiH Sadika Ahmetovića, ministra obrane BiH Muhameda Ibrahimovića i zamjenika ministra financija i trezora BiH Fuada Kasumovića. Odluka o smjeni stupa na snagu danom potvrđivanja od Parlamentarne skupštine BiH.

Predsjednik SDA Sulejman Tihić nemalo je iznenađen raspletom događaja na današnjoj sjednici Doma naroda PSBiH te tvrdi da je prije glasanja dobio obećanje predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića da neće glasati za smjenu, odnosno da će glasanje HDZ-a slijediti glasanje SNSD-a. No, SNSD nije glasovao za smjenu SDA-ovih ministara, a HDZ jest.

"SNSD je", rekao je Tihić, "održao obećanje, a Dragan Čović nije".

"Razgovarao sam i s predstavnicima SDS-a koji su obećali da će biti suzdržani. Vidjeli ste glasanje i oni koji se pozivaju na legitimitet i zaštitu nacionalnog legitimiteta izbacuju iz vlasti stranku koja je na lokalnim izborima dobila najjači nacionalni legitimitet. Toliko o njihovoj iskrenoj politici", kazao je Tihić.

Kada je u pitanju sutrašnje glasovnje o smjeni Zlatka Lagumdžije, Tihić je kazao da će SDA glasati za njegovu smjenu jer smatra da je SDP odgovoran za postojeću krizu.

"O tome šta je presudilo da HDZ danas ovako glasa mogu samo nagađati. Moglo im je biti ponuđeno od onog sporazuma o podjeli BiH u kontekstu provođenja presude Sejdić - Finci, do nekih drugih javnih preduzeća i svega što je SDP imao namjeru dobiti vrbovanjem Denisnice Radivojevića", dodao je Tihić.


Čović: Ove osobe nisu zaslužile smjenu, ali takva je politika


"Osobe koje su danas izgubile potporu u Domu naroda PSBiH ničim to nisu zaslužile, ali politika kojom mi pokušavamo uvezati parlamentarnu većinu da bi otvorili europski put danas nije položila", kazao je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović koji je danas, kao i poslanici ove stranke, glasao za smjenu ministara iz SDA u Vijeću ministara BiH.

Čović je podsjetio da hrvatski narod mora biti ravnopravan te da je završilo vrijeme kada su drugi narodi birali hrvatskog člana Predsjedništva BiH. Njegova izjava u kontradiktornosti je jer je, glasujući za smjene ministara najjače bošnjačke stranke, kritizirao postupke SDP-a tijekom posljednjih osam godina.

"Legitimni predstavnici hrvatskog naroda moraju sjediti i u Vladi FBiH i ovo je samo jedna poruka da to moramo i učiniti. Možda ona nije trebala, ali očigledno nismo imali dovoljno mudrosti da sjednemo i to riješimo ranije", kazao je Čović.

Uvjeren je da će u narednih desetak dana biti riješeno pitanje Vlade FBiH te je negirao da mu je SDP bilo šta ponudio da poslanici iz hrvatskog naroda glasaju za smjenu ministara iz SDA.

"Današnje glasovanje u Domu naroda PS BiH pokazalo je da je Zlatko Lagumdžija imao dogovor s Karadžižćevim SDS-om i s HDZ-om te je istisnuo najveću bošnjačku stranku te doveo BiH na rub ponora. Nisam optimist da SDP s ovom grupom stranaka može napraviti bilo što pozitivno za ovu zemlju", kazao je dosadašnji ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović naglasivši da je SDP sada poslušnik politika koje ruše BiH. "Do sada smo imali odlazak po mišljena stranaka u Zagreb i Beograd, ulaskom SBB-a ići će se po mišljenje i u Podgoricu, kazao je Ahmetović.

Za sutrašnju sjednicu Zastupničkog doma kaže da će, iako bude izglasano nepovjerenje Lagumdžiji, Dom naroda će, sudeći po današnjem glasovanju, to osporiti te će Lagumdžija ostati ministar vanjskih poslova BiH. "Država će funkcionirati onako kako Dragan Čović, Mladen Bosić i ostali budu htjeli", rekao je Ahmetović.


Ivanić: Oporba je tu da "zakuha"

Mladen Ivanić, poslanik PDP-a je i nakon sjednice kazao kako je on oporba, a "oporba je tu da zakuha". "Glasao sam za smjenu danas, isto što ću i sutra glasati za smjenu Lagumdžije i Bećirovića. Zadatak opozicije je da pravi problem vladi, i ja se trudim da ga napravim kad god mogu. Očito je ovdje da je HDZ ušao u ljubav sa SDP-om, a doskora je bio sa SDA. Je li mi ta odluka bila pametna ili ne, vrijeme će pokazati. No, ja i dalje mislim da će naredne dvije godine biti izgubljeno vrijeme, ovo je bila gola borba za fotelje", rekao je Ivanić.

Predsjednik PDP-a je naglasio i to da sutra ključeve u svojim rukama drži SDA. "Ako SDA sutra 'obori' SDP i Lagumdžiju, tek onda je nova situacija. Ja vas uvjeravam da će biti većine za to, ako se za to opredjeli. Hoće li se opredjeliti ili ne, vidjet ćemo", rekao je Ivanić.

Za smjenu ministara i zamjenika ministra iz SDA su glasali Hasan Bećirović (SDP), Mehmed Bradarić (SDP), Dragan Čović (HDZ), Borjana Krišto (HDZ), Martin Raguž (HDZ 1990.), Krunoslav Vrdoljak (SDP), Ognjen Tadić (SDS) i Mladen Ivanić PDP). Protiv su bili Halid Genjac (SDA), Nermina Kapetanović (SDA), Stjepan Krešić (HSP), Sulejman Tihić (SDA), Staša Košarac (SNSD), Krstan Simić (SNSD) i Dragutin Rodić (DNS). (FENA/republikainfo.com)

Komentari:

No comment.

Mačke u frižideru...brrr

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna