Nakon dugo vremena Čović na FTV-u, nemilosrdno ga iskritizirali bh intelektualci

Nakon dugo vremena, predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović gostovao je na FTV-u i to u emisiji 'Pošteno', voditeljice i urednice Duške Jurišić. No, nakon njegovog gostovanja u ponedjeljak večer, teško je ocijeniti kada će ponovno predsjednik HDZ-a BiH gostovati na FTV-u, osim ako unaprijed ne bude upoznat s cjelokupnim sadržajem emisije.

 

Izdvajamo najzanimljivije dijelove intervjua koji je bio jedna od najgledanijih političkih emisija u posljednjih nekoliko tjedana.


O povjerenju prema Dodiku i Lagumdžiji

"O svim pitanjima gospodin Dodik i ja smo se usuglasili, želja je da kroz bilateralne razgovore približimo stajalište. Zašto mislite da se radi o povjerenju? Daleko smo mi o povjerenja. Nešto drugo je u pitanju. Ali još jednom kažem nemojmo prejudicirati. postoji jedna razina povjerenja koje ja imam s gospodinom Dodikom i rijetki su političari koji tu razinu mogu dostići."

O ukidanju Oružanih snaga BiH i Dodiku

"Mi smo i prije 10 godina zagovarali razvojačenje te po tom pitanju s gospodinom Dodikom dijelim isto stajalište."

O izgubljenim načelničkim mjestima u srednoj Bosni

"Ne možemo biti zadovoljni. Da smo dobili Vitez i Odžak mogli bismo kazati da smo ostvarili puninu izbora. Zbog političke gluposti mi smo, tamo gdje smo kao većina kao narod, izgubili mjesta. Na žalost, na lokalnoj razini imamo još izraženo rivalstvo koje je još izraženo na lokalnoj razini (radi se o suradnji s HDZ 1990).

Kupujmo domaće

Odgovarajući na pitanje zašto mu je stalo do ulaska u federalnu vlast s obzirom da je do izbora preostalo još "aktivnu" godinu i pol, Čović je odgovorio:" MI to govorimo godinu i pol dana. Zar ćemo dopustiti da nam još godinu i pol prodaju neka srca? Da na jedan brutalan način razbacuju novce i prodaju glasove?"

O predsjedniku Federacije Živku Budimiru i ostavci Desnice Radivojevića

"Da ima išta u glavi, oprostite na izrazu ne želim nikoga uvrijediti, taj predsjednik bi otišao davno s tog mjesta. On je iritirao čitavu Federaciju, čitav jedan entitet. Neka se liljepo povuče i riješi tu krizu da imenujemo sve sukladno Ustavu i zakonu i počnemo se baviti ozbiljnim pitanjima. Mi još raspravljamo o raspuštanju parlamenta, novim izborima u Federaciji.  Najbolje bi bilo da dadne ostavku jer nema potporu ni u vlastitom narodu. Stranka mu se raspada, a on govori da će osnovati novu. Ovo mu je već peta stranka do sada u kojoj je bio. Presnažnoj e kada Ustavni sud odluči da bjanko ostavka nema pravni značaj. Drgua je stvar zašto je Ustavni sud o tome vijećao dva mjeseca da bi o tome donio stav."

O vlasti

"Zagovarat ćemo istu koaliciju i na federalnoj i na državnoj razini."


O Hrvatima u aktualnoj, federalnoj vlasti

"Nedopustivo je da vlast u Federaciji imaju 'neki' predstavnici Hrvata, ne znam kojom logikom"

 

U emisiji su Dragana Čovića komentirala i tri uvažena intelektualca iz BiH

 

Žarko Papić, ekonomski i politički analitičar, o Čoviću:
"Kum na čelu i od kuma zavisi. Sve je unutar i nema partijske demokracije.A kum je taj koji na sastancima, zvali se oni petorka, šestorka ili kako već, dijeli kolač s drugim kumovima - ili teritorijalno ili proračunski ili sa stanovišta pozicija u vlasti. Dakle, on ni po čemu pozitivnom se ne razlikuje od galerije sličnih likova, "brojeva 1" u političkim partijama u BiH.


Enver Kazaz, politički analitičar, o Čoviću:
vrlo sofisticirani, vješti etnomanipulator, kao i njemu slični u Bosni i Hercegovini. Majstor političke taktike koji je tu taktiku iskoristio za svoje enormno bogaćenje koje je, pri tom sakriveno. Čovjek koji je bio optuživan za mnoge kriminalne radnje i uvijek izlazio iz njih kao pobjednik. Čovjek koji je daleko obrazovaniji i intelektualno moćniji os svih političkih sugovornika. Političar koji je Zlatka Lagumdžiju učinio smiješnim u političkoj taktici. Političar koji nema nikakvu ozbiljniju političku viziju, ali ima jasan politički cilj, a taj cilj je "hercegovinizirati" Hrvate u Bosni i Hercegovini i, da tako kažem, reducirati Bobanovsko-Tuđmanovsku fantazmu. U konačnici, Dragan Čović, među bh političarima izgleda kao perfidni intelektualac, a njegov politički jezik, u odnosu na sve druge je najizgrađeniji. Dakle, netko koga se morate paziti kada mu nazovete 'dobar dan' i netko koga  morate uvažavati jer svaki njegov odgovor na 'dobar dan' ima pet značenja."


Mile Lasić, profesor Filozofskog fakulteta u Mostaru, o Čoviću
U jednom svom intervjuu sam kazao da su Dodik, Čović i Lagumdžija braća rođena. Dakle mislio sam ne na njihove fizičke, ljudske i druge osobine, jedni su uglađeni, drugi manje, jedni su bahati...Ali kada je riječ o moći i vlasti, sva trojica su savršeni menadžeri moći. Dakle, oni jednostavno znaju kako se drži vlast, kako se ona kontrolira i kako se prisiljava članstvo da bude sljedbeništvo. Mislim da se sve, što se može kazati za druge politokrate, može se kazati i za Dragana Čovića.


Na ove komentare o sebi Čović je kazao da se ne slaže da je autokrata, ali da svatko ima pravo da kaže svoje mišljenje.

"To je Bosna i Hercegovina", kazao je on.

/republikainfo.com/ 

Komentari:

No comment.

Pravo

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna