U 35 OPĆINA u BiH: Danas počeo probni popis stanovništva

Danas je u 35 općina u BiH počeo probni popis stanovništva koji će trajati do 29. listopada.

 


Probni popis stanovništva provodi Agencija za statistiku BiH u suradnji s Federalnim zavodom za statistiku i Zavodom za statistiku RS-a. Popis će u Federaciji biti proveden u oko 3 000 kućanstava u 19 općina, dok će u Republici Srpskoj biti obuhvaćeno 15 općina i oko 2 000 kućanstava. Popisivači će imati jasne oznake, odnosno, akreditacije, a zajamčena je tajnost svih podataka koji će se koristiti isključivo u statističke svrhe.

Probnim popisom treba se utvrditi organizacijske, metodološke, informatičke pretpostavke, odnosno, biti svojevrsna provjera svih rješenja koja će biti korištena za popis stanovništa u travnju sljedeće godine. 
Cilj Probnog popisa je provjera pripremljenih metodoloških, organizacijskih i informatičkih rješenja u prikupljanju i obradi popisnih podataka kako bi se blagovremeno i na prikladan način pripremila provedba i otklonili eventualni nedostatci za provođenje popisa 2013. Na probnom popisu radit će nešto više od 200 osoba zaposlenih u zavodima za statistiku i onih koji su posebno angažirani za rad na popisu. Probni popis dat će odgovor je li BiH spremna na glavni popis stanovništa koji bi se trebao održati 2013. ili ne.

Naime, treba podsjetiti da je u BiH posljednji put popis stanovništva izvršen 1991.

Probni popis provodi se na uzorku od 60 popisnih krugova od kojih su 33 popisna kruga u Federaciji BiH, 21 popisni krug u Republici Srpskoj i 6 u Brčko Distriktu BiH. Općina u kojoj se nalazi sjedište svakog područnog ureda za statistiku ciljano se bira za uzorak, a iz svake općine biraju se po tri popisna kruga (urbanog i ruralnog tipa). Za Sarajevo, Banja Luku i Brčko bira se po 6 popisnih krugova (urbani, prigradski i ruralni).

Probni popis provodi se u sljedećim gradovima i općinama:
Banja Luka (Banja Luka, Šargovac), Bihać (Bihać, Velika Gata), Bijeljina (Bijeljina, Janja), Brčko (Klanac, Donji Brezik, Ograđenovac, Bijeljinska Cesta, Bosanska Bijela), Cazin (Tržačka Raštela), Centar Sarajevo. Doboj (Doboj, Osječani Gornji), Foča (Foča, Brod), Gacko, Goražde (Goražde, Vitkovići, Zupčići), Grad Mostar (Mostar, Vihovići), Ilidža, Ilijaš (Mrakovo), Istočno Novo Sarajevo (Miljevići), Kakanj, Kozarska Dubica, Livno (Livno, Veliki Guber, Dobro), Lukavac (Krtova), Neum, Novi Grad Sarajevo, Novo Sarajevo, Orašje (Orašje, Kostrč, Tolisa), Pale, Prijedor (Prijedor, Omarska), Prnjavor (Štivor), Stari Grad, Sarajevo, Šipovo, Široki Brijeg (Široki Brijeg, Kočerin, Oklaji), Teslić (Barići), Travnik (Travnik, Turbe), Trebinje, Tuzla (Tuzla, Dobrinja), Ugljevik, Zenica (Zenica, Banloz), Zvornik (Donji Lokanji). /republikainfo.com/

Komentari:

No comment.

Pravo

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna