HAŠKI SUD: I Karadžić mora platiti 146.501 eura nametnutu obranu

Tajništvo haškog Tribunala u temeljitoj istrazi utvrdilo je da Radovan Karadžić raspolaže s dovoljno sredstva i da može sudjelovqati u podmirivanju troškova svoje obrane u iznosu od 146.501 eura.
Tribunal će, navodi se u odluci tajnika suda Johna Hockinga, taj iznos odbiti od budućih isplata članovima tima Karadžićeve obrane.
Tajništvo haškog Tribunala u temeljitoj istrazi utvrdilo je da Radovan Karadžić raspolaže s dovoljno sredstva i da može sudjelovqati u podmirivanju troškova svoje obrane u iznosu od 146.501 eura.


Nakon uhićenja u srpnju 2008. godine Karadžić je pismom izvijestio Tajništvo da se želi sam zastupati, što je potvrdio tijekom prvog pojavljivanja pred sudcima. Krajem rujna iste godine dostavio je Tajništvu izjavu o svom imovinskom stanju i zatražio da Tribunal snosi troškove članova tima njegove obrane jer on " ne raspolaže s dovoljno sredstava", priopćuje Agencija Sense.

U skladu sa "Smjernicama za utvrđivanje u kojoj je mjeri optuženi u mogućnosti participirati u troškovima obrane" u sredstva kojima optuženi raspolaže se uračunava vrijednost obiteljske kuće ili stana, namještaj i automobili u onoj mjeri u kojoj prevazilaze razumne potrebe njega i drugih članova obitelji, zatim sredstva na bankovnim računima, vrijednost dionica, obveznica, kao i prihodi od privatnog biznisa i sredstva ostvarena kroz plaće ili mirovine.

U istrazi koju je Tajništvo provelo je, između ostalog, utvrđeno da Karadžićeva supruga osim redovite mirovine ima i druge izvore primanja, odnosno da je registrirana kao suvlasnica jedne tvrtke i nekretnina na Palama. U sredstva kojima optuženi raspolaže uračunata su i sredstva s Karadžićevog bankovnog računa u Pritvorskoj jedinici Tribunala.

Zanimljivo je da u ukupna sredstva optuženog nisu uključeni obiteljska kuća na Palama, kuća i zemljište u Gornjem Dragulju, obiteljska vozila i tantijeme koje Karadžić dobiva za svoje knjige. Razlozi zašto to nije uključeno navedeni su u povjerljivom aneksu odluke tajnika suda.

Kada su od ukupnih sredstava kojima Karadžić raspolaže oduzeti procijenjeni razumni životni troškovi članova njegove obitelji, utvrđeno je da optuženi može novčano doprinijeti svojoj obrani u iznosu od 146.501 eura. Tribunal će, navodi se u odluci tajnika Suda Johna Hockinga, taj iznos naplatiti tako što će ga odbijati od budućih rata koje će, iz fonda pravne pomoći, isplaćivati timu Karadžićevih savjetnika i istražitelja.

Bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić je drugi optuženi kome je Tajništvo Tribunala u posljednja dva mjeseca ispostavio račun. Odlukom iz kolovoza ove godine general Slobodan Praljak, koji s još petoricom bivših čelnika Herceg Bosne čeka izricanje presude po optužnici za zločine nad Muslimanima, duguje Tribunalu preko tri milijuna eura koji su, na ime pravne pomoći, isplaćeni njegovim braniteljima.
Praljak je, preko svojih odvjetnika, najavio žalbu na ovu odluku jer se od početka suđenja izjašnjavao da želi sam sebe zastupati, što mu nije omogućeno. /republikainfo.com/

Komentari:

No comment.

Pravo

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna