Gdje je mladi fratar koji je pobjegao s milijun eura?

Skandal koji potresa Dalmaciju o fratru Šimi koji je prodao crkveno zemljište, oteo milijun eura i pobjegao s djevojkom i dalje je misterij. Nadbiskupija splitsko-dalmatinska o svemu šuti, za razliku o nekih njegovih bivših župljana koji svjedoče njegovom bludnom životu i prevarama koje je za sobom ostavio.U crkvi Sv. Nikole gdje je fra Šime do prije nekoliko mjeseci vodio mise danas nema nikoga. Bez dozvole splitsko-makarske nadbiskupije navodno je prodao zemljište u Baškom polju, uzeo oko milijun eura i netragom nestao. Tako se barem po mjestu priča.

Zanimljivo da iz Nadbiskupije tvrde kako oni nisu oštećena strana, već je to tvrtka koja je kupila 43 tisuće četvornih metara, a sad se na njih ne može uknjižiti. No na telefonske pozive nitko se iz te tvrtke ne javlja, a prijavu policiji nisu podnijeli.

"Do sada nismo postupali, jer nema kaznene prijave niti imamo obavijesti o oštećenim osobama", izjavila je Ana Čepić iz PU Splitsko-dalmatinske.

Iz Franjevačke Provincije nitko fra Šimu nije prijavio. O njemu i prodaji zemljišta izgleda ne žele govoriti. No ne mogu svi mještani Baške Vode povjerovati u priču. "Svećenik mi je prije dva mjeseca krstio kćer i moram reći da je vrlo moralna osoba, a da to što pišu novine ne odgovara njemu kao osobi", kaže mještanin Stipe Carević.

Gdje je mladi župnik i je li istupio iz crkvenog reda, ne znaju ni u zadnjoj župi Piramatovci odakle je nestao prije dva tjedna. Dobro ga se sjećaju i u obližnjem Oklaju. Željko Bagmaz je za fra Šimu izvodio radove na proširenju lokalnog groblja. "Ostao mi je dužan 11 tisuća kuna za radove koji su se izvodili na groblju. On je naplatio grobnice od ljudi", kaže Željko.

Ukoliko je prekršio crkvene zakone, u skladu sa kanonskim pravom bit će kažnjen. "On će sasvim sigurno biti otpušten iz reda i sveden na laički stalež ali teško da će dobiti dozvolu da se crkveno vjenča", rekao je Ivan Grubišić, nezavisni saborski zastupnik.

Dok se iz Crkve o skandalu koji ih potresa još nisu služebno oglasili, policija slučaj tek treba istražiti. (Izvor: RTL)

Komentari:

No comment.

Pravo

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna