Pothvat jednog čovjeka: Felix Baumgartner skočo s visine od 36.576 metara i probio zvučni zid

Uz pratnju tima stručnjaka, Felix Baumgartner je iskočio iz kapsule s visine od 36.576 metara. Pri slobodnom padu probio je zvučni zid te je srušio niz rekorda.

 

 

Na ovu visinu doletio je helijem ispunjenim balonom, a opasni je skok izveo odjeven u posebno odijelo pod tlakom. Sam skok, uz svoj pustolovni karakter, pomoći će znanstvenicima u dobivanju vrijednih medicinskih i znanstvenih informacija.

Felix Baumgartner je, osim što je oborio rekord u skoku s najveće visine, postao prvi čovjek koji je slobodnom padu probio zvučni zid, objavila je njegova misija R.B. Stratos.

Baumgartner je zvučni zid  probio nakon nekoliko desetaka sekundi nakon što se otisnuo prema Zemlji s visine od 39 kilometara. Postigao najveću brzinu od preko 1100 kilometara na sat (neslužbeno 1137 km/h), rekla je Sarah Anderson, glasnogovornica misije R.B. Stratos.

'Katkada morate otići jako visoko kako bi shvatili koliko smo mali', rekao je Baumgartner prije no što se iz kapsule bacio u prazninu.

Također je oborio rekord u najvišem letu balonom s ljudskom posadom, ali nije uspio srušiti rekord u najduljem slobodnom padu jer je otvorio padobran nakon četiri minute i 20 sekundi. Sletio je nešto istočnije od Roswella u Novom Meksiku. Povratak na Zemlju trajao je ukupno deset minuta.

Felix Baumgartner je trebao skočiti 's ruba svemira' u srijedu, 10. listopada, međutim skok je odgođen zbog nepovoljnih vremenskih prilika Za pothvat se priprema već pet godina, tako da njegov rezignirani pogled prilikom odgode nije bio iznenađenje.
Podsjetimo, akciju je prvotno namjeravao krenuti u ponedjeljak pa u utorak, no u oba je navrata došlo do odgode zbog loših vremenskih prilika. (Izvor: HINA)

 

 

Felix Baumgartner je rođen 1969. godine u Austriji. Skakati s padobranom počeo je kada je imao 16 godina, a svoju je vještinu dodatno izbrusio kao član austrijskog tima za vojne demonstracije i natjecanja. 1988. godine počeo je izvoditi akrobacije i vratolomije iskaćući iz aviona s padobranom. Felix se zasitio skakanja s padobranom nakon što je u dvije godine isprobao sve vezano uz tu disciplinu.

 Zato 1990. godine započinje sa 'Base jumpingom', aktivnošću u kojoj sudionik skače s fiksnog objekta te nakon skoka otvara padobran kako bi ublažio pad. Felix je ostvario svjetski rekord u 'Base jumpingu' te je bio nominiran za Svjetsku sportsku nagradu i dvije kategorije NEA nagrada za ekstremne sportove. Felix Baumgartner često sudjeluje u humanitarnim akcijama, pa je tako bio glasnogovornik neprofitne organizacije 'Krila za istraživanje koštane srži'. Felix Baumgartner poznat je i po tome što je prvi čovjek koje je preletio Engleski kanal samo s karbonskim krilima.

Felix Baumgartner se za povijesni skok 's ruba svemira' spremao gotovo pet godina, sa cijelim timom stručnjaka. Prije finalnog skoka s 36,5 kilometara visine, Felix je izveo niz probnih skokova. Prvi je bio u ožujku 2012. godine, kada je skočio s visine od 22 kilometra. U sprnju iste godine skočio je drugi probni let s visine od 29.584 metara. Sve ovo kulminiralo je povijesnim skokom 's ruba svemira'. Felix se u kapsuli popeo na visinu od nevjerojatnih 39 kilometara iznad Zemlje te hrabro skočio, dočekavši se na nogama.

 

Komentari:

No comment.

Pravo

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna