Hrvatski ministar za branitelje: Pojedini iz HVO-a grabili su do kraja, a nisu ni stradali u Hrvatskoj

Ministar branitelja Predrag Fred Matić uskoro će ispuniti predizborno obećanje Kukuriku koalicije, objaviti Registar branitelja. Dovršene su izmjene Zakona o braniteljima kojima se pravno osigurava objava Registra, za dva tjedna trebale bi biti upućene Vladi u proceduru. No, izmjene Zakona o braniteljima, koji nudi i neka poboljšanja statusa branitelja, prolaze u sjeni tužbi pripadnika HVO-a koje bi državu mogle stajati milijarde kuna.

 

Riječ je o ljudima koji nisu stradali u Hrvatskoj, ali su dobili mirovinu, a radi nje su donesena i rješenja o njihovoj invalidnosti koja im nikada nisu uručena. No, netko iz MORH -a im je 2006. ipak potajno dao ta rješenja.

Njih 150 je tužilo državu jer im nisu isplaćivana prava kao invalidima, dobili su sudske sporove koje je potvrdio i Vrhovni sud. Pravi problem nastat će ako svih 10 tisuća odluči tužiti Hrvatsku i potraživati ono što im pripada samo na papiru.

Ministre, imate li rješenje da država ne ostane bez milijardi kuna zbog mogućih tužbi pripadnika HVO-a koji bi mogli potraživati zaostale invalidnine i ostala materijalna prava.

U četvrtak sam u Vladi, u uredu potpredsjednika Mimice, imao sastanak s ministrom pravosuđa Orsatom Miljenićem, ministrom rada i mirovinskog sustava Mirandom Mrsićem i zamjenicom ministra obrane Višnjom Tafrom. Mislim da smo došli do nekih rješenja, ali smo se dogovorili da s njima nećemo izaći u javnost. No, vjerujem da će sve biti u redu.

Izmjenama Zakona o braniteljima predlažete i odredbu kojom osporavate rješenja koja nisu izvršena pet godina prije stupanja zakona na snagu. Odnosi li se to na sporna rješenja HVO-a i je li i to na tragu mogućeg izlaza iz ove situacije?

Da. To je dio. Imamo nekoliko mogućih rješenja za taj problem, a koja ćemo morati uklopiti u izmjene Zakona o pravima branitelja koje ćemo uskoro uputiti u Sabor. Morat ćemo zadržati socijalnu kompomentu jer su među tim pripadnicima HVO-a najteži ratni invalidi i obitelji poginulih, a mi imamo ustavnu obvezu voditi brigu o pripadnicima hrvatskog naroda izvan Hrvatske. U okviru toga naći ćemo rješenje da im pomognemo. Nećemo te ljude baciti na ulicu, ali nećemo dopustiti niti da se to dogodi Hrvatskoj.

Da podsjetimo, riječ je o ljudima kojima su bili pripadnici HVO-a, nisu stradali u Hrvatskoj, ali imaju mirovine.

Opće je poznato da oni nisu stradali u Hrvatskoj. Rješenja o kojima govorimo donesena su na temelju džentlmenskog dogovora da ih neće koristiti, niti ona imaju ijedan pravni dokument ni uporišta u bilo kojoj pravnoj regulativi.

Zbog svega treba biti iznimno oprezan jer su nekima tužbe, koji su dobili, potvrđene i na Vrhovnom sudu? Ne bojite li se da bi sada ukidanje tih rješenja moglo biti protuustvano?

Zato smo se na sastanku u Vladi dogovorili da ćemo, nakon što definitivno ustanovimo moguća rješenja za ovaj problem, tražiti stručno mišljenje Ustavnog suda prije nego što ga ugradimo u zakon. Svi moraju razumjeti da smo mi koji radimo u izvršnoj vlasti Republike Hrvatske dužni poštivati zakone, ali isto tako i zaštititi interes naše države.

Kada je javnost saznala za sve, je li se povećao broj tužbi tih pripadnika HVO-a?

Prije nego što je sve doznala javnost, održao sam nekoliko sastanaka s predstavnicima udruga koje predstavljaju te ljude i oni su bili ogorčeni kad su saznali što su pojedinici napravili u ostvarivanju svojih najprizemnijih interesa. Grabili su do kraja, iako znaju da za to nemaju niti jedno zakonsko, moralno, niti bilo koje drugo pravo. No, nažalost, svi smo lakomi kad je novac u pitanju i zbog 150 ljudi koji su podnijeli tužbe došlo je u pitanje onih 9850 drugih.

Znači, riječ je o ljudima koji nemaju status hrvatskog branitelja i nisu u Registru?

Tako je. Oni nikada nisu bili pripadnici Hrvatske vojske, nego su pripadali fantomskoj specijalnoj postrojbi MORH-a koja nije postojala tijekom Domovinskog rata. Postojale su samo specijalne postrojbe MUP-a, a sve drugo je izmišljotina.

Hoće li Registar branitelja biti objavljen do Božića, kao što ste najavili.

Hoće.

Intervju u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg


Komentari:

No comment.

Pravo

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna