Europska unija dobila Nobelovu nagradu za mir

Europska unija dobila je Nobelovu nagradu za mir ove godine prema odluci norveškog Odbora za dodjelu Nobelove nagrade.
U obrazloženju se navodi da je Unija zaslužila nagradu za svoju povijesnu ulogu u ujedinjenju kontineta i širenju stabilnosti na bivše komunističke zemlje nakon pada željezne zavjese rušenjem Berlinskog zida 1989.

 


Europska unija dobitnik je ovogodišnje Nobelove nagrade za mir, koja joj je dodijeljena za povijesne zasluge u ujedinjavanju kontinenta. Nagrada vrijedna 1,2 milijuna dolara, svečano će se dodijeliti u Oslu 10. prosinca, kao moralni poticaj 27-članom bloku u naporima za rješavanje dužničke krize eurozone.

Odluku je jednoglasno donio peteročlani Odbor za dodjelu Nobelove nagrade, na čelu s glavnim tajnikom Vijeća Europe Thorbjoernom Jaglandom. Odbor je pohvalio EU za rekonstrukciju Europe nakon Drugog svjetskog rata i za ulogu u širenju stabilnosti na bivše komunističke zemlje nakon pada Berlinskog zida 1989. godine.

'EU i njezini prethodnici doprinose već šest desetljeća promidžbi mira, pomirenja, demokracije i ljudskih prava u Europi', rekao je u Oslu Jagland, koji je uoči objave imena dobitnika izjavio da proces izbora dobitnika nije bio kompliciran i da je odluka bila jednoglasna.

Jagland je prethodno izjavio i da je pobjednik, o kojem je odlučeno prije nekoliko tjedana, 'poznat javnosti' i da bi odluka mogla izazvati određene kontroverze.

'Očekujem da će biti rasprave, nadamo se da će je biti', rekao je Jagland za TV2.

Podsjetimo, Europska unija bila je među četiri favorita za ovogodišnjeg Nobela za mir. Ostali su bili aktivisti za ljudska prava iz Bjelorusije Ales Beliatski i Rusije Ljudmila Aleksejeva te meksički biskup Jose Raul Vera Lopez.

Već sama činjenica da bi Odbor za dodjelu Nobelove nagrade mogao nagraditi Europsku uniju, organizaciju u krizi kojoj je Norveška dva puta odbila pristupiti, nakon referenduma 1972. i 1994. godine, izazivala je nemalo iznenađenje. Članove Odbora za dodjelu Nobelove nagrade imenuje norveški parlament, čije su stranke duboko podijeljene oko članstva te države u Europskoj uniji. Jagland je poznat kao veliki zagovornik ulaska Norveške u EU. Norveški odbor već nekoliko godina razmatrao je mogućnost dodjele Nobelove nagrade za mir Europskoj uniji. Za Nobelovu nagradu za mir ove se godine natjecao 231 pojedinac i organizacija. (Izvor: T.portal.hr)

Komentari:

No comment.

Pravo

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna