Milorade u Široki svrati, tebe vole svi "pravi" Hrvati

Izbori su završili ali je ostala i dalje na snazi predizborna kampanja. Dok se u izbornoj noći svatko od naših političkih perjanica osjećao pobjednikom i bio "zadovoljan rezultatima izbora", već nakon dan-dva stvari su bile puno jasnije, a uslijedile su i ozbiljne analize.Jedan od najvećih gubitnika ovih izbora je Milorad Dodik i njegov SNSD u Republici Srpskoj te SDP u Federaciji BiH. Dodik je, što mu se mora priznati, stvar shvatio ozbiljno i priznao da je njegova stranka "shvatila poruku birača" i da će učiniti sve kako bi sljedeći izbori bili s daleko boljim rezultatom.

Iako Dodik ni sam ne misli da je pobjednik, pobjednikom je prikazan u jednom od najutjecajnijih hrvatskih dnevnih listova, izdanju za BiH. Sumnjam da je takvu "uslugu" o proglašenju njega kao pobjednika, tražio Dodik, kojem se zbog ovoga cijela Srpska smije. Ne bi bolje uradili ni njegovi mediji.
Kakav je razlog među, većinski hrvatskim čitateljstvom, Dodika proglašavati pobjednikom ili pravdati njegov loš izborni rezultat - tko će ga znati.

No, ono što je poanta cijele "priče" zapravo i nije Dodik - to je trebao biti dokaz da najvjerniji partner HDZ-a BiH i njegovog predsjednika Dragana Čovića nije oslabio, da je pobjednik i to nakon gubitka skoro 20 načelničkih mjesta. Jer, slabljenjem Dodika, logično, slabi i položaj njegovog političkog intimusa u Federaciji, a to ni u kom slučaju nije dobro.

S druge strane, HDZ BiH je, barem što se tiče hrvatskog naroda u Hercegovini, uistinu potvrdio svoj status broja 1. Palo se na ispitu u srednjoj Bosni, što je kako je i sam kazao predsjednik HDZ-a "ostavilo gorak okus". Nakon gubljenja načelničkih mjesta u srednjoj Bosni krenulo je veliko nezadovoljstvo Hrvata iz srednje Bosne, a nisu bili ravnodušni ni Hercegovci. Zamislite samo koliko je hrvatske budalaštine, hrvatskog nedostatka vizije i hrvatskog inata potrebno da se izgubi, primjerice, jedan Vitez u kojem je 7 500 Hrvata i 4 000 Bošnjaka. I predsjednik najjače bošnjačke stranke, Sulejman Tihić, komentirao je da su izbori pokazali da se HDZ sveo pretežito na područje Hercegovine.

U ovaj, čisto "hrvatski problemčić", ponajprije onih koje je Hrvatskog narodnog sabora, istih onih koje je okupio sam HDZ, uvukla se i država BiH. Tako je predsjednik Čović kazao da onaj, koji kaže da su se Hrvati (HDZ) odrekli srednje Bosne, ne misle dobro ni hrvatskom narodu, ni BiH te da je upravo srednja Bosna strateški interes.

Po ovome bi svi oni, koji su "skontali" da je 'Bosna šaptom pala' i da za to najviše odgovornosti snose dva HDZ-a, na kraju krajeva svejedno je, mogli lako biti proglašeni državnim neprijateljima, pa možda čak i nekakvim talibanima ili mudžahedinima, a moglo bi ih se proglasiti i da su prijetnja "nastojanjima BiH na putu euroatlanskih integracija", kočničarima "promjene Ustava" i naravno, protivnicima "primjene presude Sejdić-FInci'. 

U drugim okolnostima, da nije posrijedi, prosto očigledno, "držanje leđa", ovakva izjava možda bi i mogla proći. Mudre, hercegovačke babe bi kazale: Ne maži mi oči.

"Od BiH mi je muka i povraća mi se od nje", "BiH će se raspasti i to je neminovno", "Ja nemam nikakav osjećaj za BiH i volio bih da se sutra raspadne", samo su neke od izjava predsjednika Srpske Milorada Dodika protiv države BiH, čovjeka s kojim lider HDZ-a toliko dijeli političke stavove da to prerasta u pravu "političku intimnost", s čijom strankom najjača hrvatska partija ima jako duboke, iskrene i čvrste političko-interesne veze.

Ali, u suvremenom vremenu, vremenu nadolazećeg, virtualnog svijeta koji sve više gubi bilo kakvu vezu sa stvarnošću - sve je moguće. Kako nam interesne skupine, manje ili više, nastoje odrediti način i smjer razvoja svijesti, razmišljanja i postupaka, tako sada i ljubav prema predsjedniku Srpske, može odrediti tko je pravi Hrvat, a tko se Hrvatom samo "piše".

Po "onoj narodnoj" što se često može čuti po forumima: Milorade u Široki svrati, tebe vole svi pravi Hrvati!

(v.s./republikainfo.com)

Komentari:

No comment.

Pravo

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna