SKANDAL I SRAMOTA ZA BiH: Zatvoren Zemaljski muzej

Za neke nacionalni ponos, za neke nacionalno pamćenje, Zemaljski muzej nakon više od 124 godine postojanja i službeno je zatvoren za javnost. Direktor Muzeja Adnan Busuladžić, na kraju emotivnog govora je rekao: "Problem je što ovu zemlju vode totalni primitivci i idioti!"


 


Na ulazna vrata bukvalno su zakovane daske, a postavljen je transparent na kojem piše Zatvoreno. Osim grupice građana koji su ovaj čin, na koji je muzej bio primoran, doživjeli kao osobnu i kolektivnu uvredu, nema tko reagirati.

Na današnji dan, 4. listopada 2012., navršava se godišnjica otvorenja Zemaljskog muzeja za javnost (4. listopad 1913). Također, današnji dan ujedno predstavlja i definitivni kraj ove najznačajnije kulturno-povijesne institucije u Bosni i Hercegovini i jedne od najznačajnijih institucija ove vrste na Balkanu.

Oko tisuću studenata okupilo se nakon zakivanja dasaka na vrata muzeja. Uz povike 'Ne damo muzej' i 'Hoćemo ostavke' studenti su izrazili svoje nezadovoljstvo i bijes sramnim odnosom nadležnih prema navjećem blagu bh. kulture i povijeti. Studentima se pridružio i direktor Muzeja Adnan Busuladžić, koji je na kraju emotivnog govora rekao: "Problem je što ovu zemlju vode totalni primitivci i idioti!"

Današnje zatvaranje Zemaljskog muzeja BiH rezultat je višegodišnje agonije ove i ostalih šest institucija kulture od državnog značaja kojima od kraja rata do danas nije riješen pravni status, a time ni redovno financiranje.

 Iako je zatvaranje Zemaljskog muzeja BiH bilo najavljeno za 11 sati, ovaj čin je bio prolongiran zbog grupe mladih članova 'Antidajton grupe' koji su se vezali lancima spriječivši ulaz u Muzej i tim činom iskazavši prosvjed protiv zatvaranja ovog muzeja.

Podršku uposlenicima Muzeja dali su direktori ostalih šest institucija kulture i više desetina studenata, ali među okupljenima nije bilo političkih predstavnika.

Zemaljski muzej u Sarajevu osnovan je 1888. godine i u 124 godine svog postojanja nikada nije prestajao raditi. Ta najstarija kulturna ustanova u Bosni i Hercegovini ima status nacionalne galerije sa zbirkama neprocjenjive vrijednosti, koje svjedoče o kulturnom, civilizacijskom i svakom drugom razvitku tijekom bosanskohercegovačke povijesti.

Nakon rata u Bosni i Hercegovini rad Zemaljskog muzeja financiran je iz proračuna Sarajevske županije i Federacije BiH. Zbog nedostatka sredstava, Zemaljski muzej godinama neredovno isplaćuje plaće zaposlenima, ne može izmirivati račune za komunalne usluge i ne može financirati održavanje i rekonstrukciju najreprezentativnijeg kompleksa zgrada koju je izgradila Austro-Ugarska. (Izvor: Federalna.ba)

Komentari:

No comment.

Birači, prasići, jagnjići

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna