SIP Barbariću naložio uklanjanje plakata na kojima je u odori HVO-a

Pero Barbarić Pepi, temeljem odluke Središnjeg izbornog povjerenstva, ima rok od 24 sata da ukloni svoje predizborne plakate na kojima je u odori HVO-a i amblem postrojbe 'Gavran 2',uz poruku 'Uz Brotnjo i u ratu i u miru'. Zbog plakata na kojima je u odori HVO-a, njegova stranka i on sam moraju platiti i 4 000 KM kazne. Potporu Barbariću dao je kandidat za načelnika općine Ljubuški Stanko Primorac.

 

SIP u svojoj odluci zaključuje, a koju potpisuje članica SIP-a Irena Hadžiabdić, da "sadržaj promidžbenog plakata u kome je Pero Barbarić u vojnoj odori sadrži fotografije , simbole koji nekoga mogu navesti ili podstaknuti na nasilje i širenje mržnje, i da sadržaj na spornom plakatu predstavlja neposredan rizik od poticanja na mržnju".

Iz HKDU-a su 3. listopada dostavili izjašnjenje u kojem se ističe da se radi o nejasnoći u svezi slike kandidata za načelnika općine Čitluk, koji se na jednoj od tri promidžebe fotografije, na jednoj nalazi u vojnoj odori te da mu je namjera bila da se Čitlučanima predstavi u tri dimenzije svog životnog djelovanja, kao vojnik, gospodarstvenik i političar kao i to da se na plakatima jasno iščitava "jedna mirnodopska poruka i briga za opće dobro i u ratu i u miru, upućena Brotnjacima i cjelokupnoj javnosti".

No uklanjanje plakata u roku 24 sata nije i jedina kazna koju će Barbarić morati platiti. Naime, SIP je izrekao i novčanu sankciju stranci HKDU u iznosu od 3 000 KM, te i samom Barbariću u iznosu od 1 000 KM s pravom na žalbe Prizvnom sudu BiH.

"Uklanjaju sve plakate na kojima sam ja u odori HVO-a. Ovim načinom sam potresen jer naši "tužitelji" nisu iz Sarajeva niti Banja Luke, oni su odavde iz Čitluka, iz Brotnja. Još više sam ogorčen kada se zna da kandidat SBB BiH-a na načelnika u Sarajevu, Dragan Vikić, u svojoj predizbornoj kampanji ističe ulogu u prošlom ratu. Ovo je dokaz da nisi ni dragovoljac, ni branitelj ako nisi u HDZ-u", komentirao je za republikainfo.com kandidat HKDU-a za načelnika općine Čitluk Pero Barbarić Pepi.

No, kako je republikainfo.com i ranije pisala, Barbarić je prijavljen zbog kršenja odredbi Izbornog zakona BiH i jezika mržnje na predizbornim plakatima, a zatraženo je i njegovo poništavanje kandidature za načelnika općine Čitluk.Središnjem izbornom povjerenstvu upućen je zahtjev za poništavanje kandidature predsjednika HKDU-a Čitluk i aktualnog zamjenika predsjedavajućeg Općinskog vijeća Čitluk, a zbog njegovog predizbornog plakata "Uz Brotnjo i u ratu i u miru", na kojem je Barbarić u odori HVO-a. U zahtjevu je istaknuto kako kandidat HKDU-a ispoljava jezik mržnje, iako na plakatu ne postoje naznake huškaškog jezika,nacionalne netrpeljivosti ili jezika mržnje, a na plakatu Barbarić nije prikazan s bilo kakvim oružjem, SIP je donio odluku u kojoj je potvrđeno da je takva prijava opravdana

Kako SIP u svojoj odluci ističe, protiv Barbarića je prijavu podnijela Agencija Sense, a SIP-u su pristigle i fotografije promotivnog postera iz Čitluka.

Maksida Pirić, glasnogovornica SIP-a nije mogla komentirati slučaj, navodeći da će više informacija biti poznato sutra, 5. listopada, na konferenciji za medije.

No, ovo je sve u "roku službe" predizborne kampanje u Čitluku, gdje je Barbarić jaki oponent HDZ-ovom kandidatu i aktualnom načelniku općine Ivi Ini Jerkiću koji na ovim izborima od birača traži treći mandat.

Kako se doznaje s terena, vijest o uklanjanju Barbarićevih plakata među braniteljima broćanskog kraja odjeknula je poput groma te pobudila veliko nezadovoljstvo.

Komentirajući odluku SIP-a, kandidat za načelnika u općini Ljubuški Stanko Primorac, također nekadašnji branitelj i dragovoljac Domovinskog rata je kazao: "Ovakva odluka je, u najmanju ruku nekorektna. Nisam siguran da se radi o neovisnoj instituciji jer se ovim krše osnovna ljudska prava i ovakvom odlukom se nanosi izravna šteta kandidatu Barbariću i ide u korist njegovom protukandidatu. SIP je slično uradio i nekim neovisnim kandidatima pravdajući odluku istim brojem faksa, što je nevjerojatno". Primorac se zapitao treba li odluka SIP-a značiti da svatko, tko je nosio odoru HVO-a, govori jezikom mržnje ili poziva na nasilje.

Ovo je još jedan znak jedne od oštrijih borbi za mjesto načenika na ovim lokalnim izborima, a u slučaju da Barbarić porazi Jerkića, to bi ujedno i značilo kraj 20-godišnje vladavine HDZ-a u Brotnju. /republikainfo.com/

 

Komentari:

No comment.

Birači, prasići, jagnjići

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna