U proračunu EU-a od 2014. – 2020. za Hrvatsku nevjerojatnih 13,7 milijardi eura

Povjerenik Europske unije za proračun i financijsko programiranje Janusz Lewandowski boravio je 1. i 2. listopada u svom prvom službenom posjetu Hrvatskoj.

 

Tijekom posjeta povjerenik Lewandowski sastao se s predsjednikom Republike Hrvatske, Ivom Josipovićem, potpredsjednicima Vlade RH Nevenom Mimicom i Brankom Grčićem, ministricom vanjskih i europskih poslova, Vesnom Pusić te ministrom financija, Slavkom Linićem.

Povjerenik Lewandowski je u pratnji veleposlanika Vandorena s potpredsjednikom Vlade za unutarnju, vanjsku i europsku politiku Nevenom Mimicom i potpredsjednikom Vlade i ministrom regionalnog razvoja i fondova Europske unije Brankom Grčićem, razgovarao o višegodišnjem financijskom okviru EU-a za razdoblje 2014.-2020. te o relevantnim proračunskim elementima koje je potrebno osigurati na vrijeme za pristupanje Hrvatske EU-u (1. srpnja 2013.).

Kako je priopćeno iz Delegacije EU-a u RH, Prema višegodišnjem financijskom okviru ukupno planirana sredstva za Hrvatsku u sedmogodišnjem razdoblju od 2014.-2020. godine bi iznosila 13,7 milijardi eura. Povjerenik EU za proračun i financijsko programiranje Janusz Lewandowski u svojoj je izjavi istaknuo važnost da Hrvatska bude kadra prihvatiti sredstva koja su joj namijenjena, odnosno potrebu jačanja hrvatskih apsorpcijskih kapaciteta.

"Što se tiče samih financijskih tijekova od Bruxellesa prema Zagrebu i obratno, mogu reći da je situacija vrlo obećavajuća. Od Bruxellesa prema Zagrebu dolaze sredstva koja su već određena, što je jako dobro, pogotovo u situaciji kada režemo sredstva i to na mnogim stranama. To se ne odnosi na vas, vi imate paket i omotnice koje su već ispregovarane. Međutim, važno je da to budete kadri u potpunosti iskoristiti“, rekao je povjerenik Lewandowski.

Unatoč činjenici da Hrvatska ne može sudjelovati u stajalištu Vijeća vezano uz proračun za 2013., zemlja podržava ostale države članice pozivajući na dostatno povećanje u plaćanjima za 2013. kako bi se pokrile potrebe Kohezijskog fonda. (republikainfo.com)

Komentari:

No comment.

Lijepe li budućnosti!

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna