OTKRIVEN ZLOČIN: MOSTARAC-SPLIĆANIN ubio Meksikanku u Splitu

ISKAZ UBOJICE SELENE MACEDO Edi Mišić je mirno rekao policiji: 'Ja sam je ubio! To je moj nož, nož s kojim sam zaklao Meksikanku'. Edi Mišić ima hrvatsko državljanstvo, a podrijetlom je iz BiH. Njegov otac vranitelj je ranjen tri puta, koji je s obitelji odselio u Split.

 


Ubojičin otac Branko u kratkom telefonskom razgovoru potvrdio je Jutarnjem da je uhićen njegov sin. Prilikom pretresa stana policajci su pronašli set noževa. Onaj koji je nedostajao bio je upravo nož kojim je na Marjanu ubijena Selene Macedo. Nož koji je nađen u njegovu odbačenom ruksaku u šumi. Pritisnut dokazima, ubojstvo Meksikanke policajcima je priznao Edi Mišić (28), nezaposleni Splićanin koji s roditeljima i bratom i sestrama živi u prizemnom stanu zgrade u Ulici kroz Smredčac u Splitu 3. Ipak, ovo se šokantno priznanje još ne može formalno koristiti kao dokaz: tužitelji čekaju da ga Mišić ponovi istražnom sucu nakon što su mu ga danas priveli policajci.
null
foto

'Bio je frajer, fizički jači od nas ostalih, što bi se reklo - kao konj. Volio se i potući, ali to nije bilo ništa čudno za te godine. Cijelo vrijeme osnovne škole bio je normalan. Smijao se i družio s ljudima, ali se nakon nekog vremena povukao u sebe. Viđali smo ga po kvartu kako šeta sam, imao je neki čudan pogled. Jutros sam sjedio u kafiću s prijateljima i čim smo čuli vijest da je osumnjičeni za ubojstvo Edi sa Smrdečca, bilo nam je jasno da je riječ o njemu', ispričao je za Dalmacija News Edijev kolega iz razreda i dodao da su ga, osim po kvartu, često viđali i po Marjanu.

Stanovnici Mostara dobro se sjećaju Edijevog oca Branka. Pamte ga kao žestokog navijača Dinama, a kažu da je Edi je dobio i ime po nogometašu Dinama, Ediju Krnčeviću. Branko je bio tri puta ranjen na bojištu, a nakon toga se s obitelji doselio iz Mostara u Split. Susjedi sa Smrdečca govore da je riječ o mirnoj dobroj, obitelji koja se u zadnje vrijeme okrenula vjeri, a i Edija su često viđali u molitvi, piše Dalmacija News.

Stanovnici kvarta Split 3, koji poznaju osumnjičenog Edija Mišića, kažu da je bio normalan mladić, ali se u posljednju godinu dana povukao u sebe te se prestao družiti s dotadašnjim prijateljima, javlja Dalmacija News .

U mladosti je trenirao boks, a kada je prestao skoro je svaki dan trčao po Marjanu. Nekoliko puta smo i zajedno išli trčati, ali se on u zadnju godinu dana povukao u sebe i nije se ni s kim htio družiti. Ne sjećam se da sam ga po kvartu viđao u dresu Milana, ali se sjećam da smo ga prije pet ili šest dana vidjeli ispred jednog kafića u Matoševoj ulici. Bio je u sportskoj opremi i išao je prema Marjanu. U zadnje je vrijeme bio nezaposlen, a zadnje što znam je da je radio u jednoj kockarnici na Sućidru. Bilo je to prije više od pola godine - ispričao je za Dalmacija News Edijev poznanik.

Mladić je prošle godine neko vrijeme konobario u poznatom kafiću "F-tours" na splitskoj rivi. Konobari ga se sjećaju kao mirnog mladića i dobrog radnika.

Radio je kod nas prošle godine, ali se ne mogu sjetiti zašto je prestao. Istina, bio je malo čudan, ali je bio dobar radnik. Vrijedan, miran i uredan. Ta vijest nas je sve zatekla i baš pričamo o tome kako nije davao nikakve znakove koji bi mogli uputiti na sumnju da s njim nešto nije uredu. Jedino čega su se konobari mogli sjetiti, a da im je u njegovom ponašanju bilo čudno, je to što bi znao svaki dan, pa i za vrijeme ljetnih sparina, nakon jutarnje smjene otići trčati na Marjan - kazao je za Dalmacija News vlasnik kafića F-tours.

Jutarnji neslužbeno doznaje kako je policija ubojicu Selene Margarit uhitila jučer. Riječ je o 28-godisnjem Ediju Mišiću iz splitskog naselja Smrdečac. Njegov otac Branko u kratkom telefonskom razgovoru potvrdio nam je da je riječ o njegovom sinu. Nije htio odgovoriti jesu li točne informacije da je obitelj cijelo vrijeme znala da je Edi osumnjičenik, kao ni da je on vlasnik dresa s natpisom "Reksi".

Policija je o uhićenju ubojice Selene Margarit Graciano Macedo danas rano ujutro izvijestila i počasnog meksičkog konzula u Splitu, Marina Bosotinu. On je od početka pružao podršku Seleninoj obitelji te se angažirao u svim aktivnostima vezanim uz prevoženje njezina tijela u domovinu. Bosotina je danas pohvalio rad policije.

Konačno se ostvarilo ono u što sam od početka ove priče vjerovao, da će policija pronaći počinitelja ovog ubojstva. S obzirom na vremensku razliku, nisam mogao zvati Seleninu obitelj u Meksiko, ali sam im čim sam doznao da je ubojica pronađen poslao e-mail. U svoje ime i u ime meksičke vlade pohvaljujem hrvatsku policiju zbog istrage - rekao nam je Bosotina.

Kako doznajemo, ubojičino ime je Edi Mišić (28), a ime Reksi napisano na Milanovom dresu navodno pripada njegovom psu.

Prema najnovijim informacijama, glavni osumnjičeni za ubojstvo Meksikanke Selene Macedo je 28-godišnji Splićanin iz ulice Kroz Smrdečac u kvartu Split 3. Iako ima prebivalište u Splitu, navodno je porijeklom iz BiH. On je vlasnik oštećenog dresa nogometnog kluba Milan s natpisom "Reksi".

Kako je kazala policija, uhićenje je omogućila jedna od dojava građana, a navodno se radi o susjedi iz iste zgrade, koja je prepoznala dres Milana. Njegov otac, majka i brat navodno su znali da bi Edi mogao biti ubojica, ali to nisu htjeli otkriti policiji.

Radi se o nezaposlenom građevinaru, koji do sada nije kažnjavan.

Na konferenciji za medije je također rečeno kako policija ima DNK počinitelja. Glavni dokaz je navodno otisak sa dresa Milana koji ju pronađen na mjestu ubojstva.

Motiv ubojstva policiji još nije poznat.

Policija je zahvalila medijima na objektivnom praćenju slučaja i animiranju građana. Još jednom su izrazili sućut obitelji ubijene Meksikanke te poručili javnosti da se svi, i građani i turisti u Splitu i na Marjanu mogu osjećati sigurno.

Policija je u istrazi provela oko 280 obavijesnih razgovora, a privedeno je 80 osoba.

Kako stoji u policijskom priopćenju, kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da je 28-godišnjak 22. kolovoza 2012. u poslijepodnevnim satima u Park šumi Marjan u Splitu, presreo 31-godišnjakinju, kojoj je samoljepljivom trakom vezao ruke i usta, a zatim ju, uporabom tjelesne snage, odnio na skrovitu lokaciju. Dolaskom do mjesta događaja, osumnjičenik je oštećenu položio u prirodno udubljenje, djelomično ju razodjenuo, te joj kuhinjskim nožem zadao reznu radu na vratu, od posljedice koje je oštećena iskrvarila i umrla. Nakon toga, osumnjičenik je mrtvo tijelo prekrio zemljanim slojem i granama, a dio osobnih predmeta oštećene, zajedno sa sredstvom izvršenja - kuhinjskim nožem, sportskom majicom - dresom NK Milan s natpisom "REK_I" i brojem 5, te drugim predmetima ubacio u svoj ruksak, kojeg je odbacio nedaleko od mjesta događaja i koji je naknadno pronađen prilikom pretrage terena.

Priloženi su dokazi više istražnih radnji, uključujući i forenzička vještačenja.

28-godišnjak je prijavljen u Splitu, nezaposlen je, završio je srednju školu i dosad nije kažnjavan za teža kaznena djela - ima dvije lakše prijave iz sfere imovinskih delikata.

Kako doznaje Dalmacija News , riječ je o muškarcu koji je rođen u Bosni i Hercegovini, ali koji već neko vrijeme ima prijavljeno prebivalište u Splitu. Dalmacija News iz policije doznaje da nije riječ o beskućniku te da ga nisu ranije prijavljivali kao počinitelja nekog kaznenog djela.

Selene Margarit Graciano Macedo u Split je doputovala sa svojim bratom Emmanuelom, s kojim je tri mjeseca putovala Europom. Toga kobnog 22. kolovoza njih su se dvoje rastali na marjanskoj Prvoj vidilici jer je Selene željela malo prošetati sama i snimiti fotoaparatom Marjan i gradske vizure.

No, nakon određenog vremena nije se vratila na mjesto gdje se namjeravala sastati s bratom, koji je uzbunio policiju uvidjevši da je nema ni u hostelu u kojemu su odsjeli. Potraga je na Marjanu trajala tri dana i 25. kolovoza je u improviziranom grobu pronađeno mrtvo tijelo Selene Graciano. Nakon toga uslijedila je “bjesomučna” potraga za ubojicom. U policiju je privedeno mnoštvo osoba koje su se povezivale s okrutnim ubojstvom, no do sada potraga nije davala rezultata.

Dio potrage bio je čak bio usmjeren i prema Srbiji, odnosno Novom Sadu, budući da je na području Splita boravio čovjek koji je na sebi nosio isti ili sličan dres nogometnog kluba Milan koji je pronađen u blizini Selenina mrtvog tijela i za koji se smatralo da bi mogao pripadati ubojici. No DNK analizom utvrđeno je da Novosađanin nije ubojica. I kada je izgledalo da istraga o ubojstvu 31-godišnjakinje tapka u mjestu, neslužbena informacija ponovno je dala nadu da bestijalni ubojica ipak neće izbjeći ruci pravde.
(Izvor: Jutarnji list)

Komentari:

No comment.

Lijepe li budućnosti!

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna