Bh gospodarstvenici s predstavnicima EU-a

Trenutno poslovno okruženje u BiH bila je središnja tema dnevnog reda poslovnog ručka organiziranog za neke od najuticajnijih gospodarstvenika u BiH.

 

Domaćin, šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH, ambasador Peter Sorensen, sagledao je brige menadžera jedanaest vodećih bh. kompanija.

Razgovarano je i o najvažnijem izazovu pred ekonomijom BiH, ulasku Hrvatske u Europsku uniju. 

Sorensen je rekao da Bosni i Hercegovini nije ostalo puno vremena kako bi se pripremila za vrlo značajnu promjenu do koje će doći sljedeće godine, kad njen susjed i vrlo važan trgovinski partner, počne primjenjivati pravila EU za uvoz roba.

"Bosna i Hercegovina trenutno rizikuje da izgubi tržište iako je bila i još jest njegov integralni dio. Na žalost, izgledno je da će ulazak Hrvatske u EU poremetiti izvoz BiH u tu zemlju, jer BiH ne napreduje dovoljno brzo u ispunjavanju europskih standarda za većinu roba životinjskog i biljnog podrijetla", naveo je ambasador Sorensen.

Druge teme sastanka su se odnosile na pomoć Europske unije malim i velikim preduzeća u transferu znanja i nove tehnologije, uvođenju europskih standarda kvaliteta, podršci preduzetništvu i razvoju infrastrukture.

Radnom ručku održanom u zgradi EU-a u Sarajevu, prisustvovali su generalni direktori ili menadžeri ispred: Rafinerija ulja Modriča (Modriča), Skonto Prom (Prijedor), ASA Prevent Group (Sarajevo), Posao.ba (Sarajevo), Mljekara Livno (Livno), Meggle BiH (Bihać), Mira (Prijedor), Alma Ras (Olovo), Sanino (Derventa), Žitopromet (Bijeljina), Bimal (Brčko). /republikainfo.com/

 

Komentari:

No comment.

Birači, prasići, jagnjići

Top teme

 

Trach

Promo

Kolumna